Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η απάτη της πράσινης μετάβασης - Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται 1 τρισ. δολ. - Διεθνή αγορά άνθρακα προτείνει η Ρωσία

Η απάτη της πράσινης μετάβασης - Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται 1 τρισ. δολ. -  Διεθνή αγορά άνθρακα προτείνει η Ρωσία
Η Μόσχα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία μιας διεθνούς αγοράς άνθρακα στην COP29
Η κεντρική πρωτοβουλία του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Μπακού (COP29) ήταν το αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών να αυξηθεί η χρηματοδότηση των νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δημιουργήσουν ένα οικονομικά ελκυστικό μοντέλο για την πράσινη μετάβαση, αναφέρει η Nezavisimaya Gazeta.
Αναλυτές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι στη συνάντηση θα μπορούσαν να διατυπωθούν σχέδια για την εξασφάλιση πρόσθετων οικονομικών πόρων.
Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Μπακού συμμετέχουν 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων
. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ορίστηκε ο Ruslan Edelgeriev, ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για θέματα κλίματος.

Διεθνή αγορά άνθρακα προτείνει η Ρωσία

Νωρίτερα, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τις σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς, Boris Titov, δήλωσε ότι η Μόσχα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία μιας διεθνούς αγοράς άνθρακα στην COP29.
Τη Δευτέρα, οι χώρες της COP29 συμφώνησαν σε ποιοτικά πρότυπα για τα πιστωτικά μόρια άνθρακα, τα οποία είναι απαραίτητα για την έναρξη της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και θα χρηματοδοτεί έργα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αναμένεται ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα θα επιτρέψει την έναρξη λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ήδη από το επόμενο έτος.
Οι ειδικοί λένε ότι οι πρώτες ημέρες της συνόδου κορυφής ήταν ελπιδοφόρες.
«Ένα αποτέλεσμα έχει ήδη επιτευχθεί - υπάρχει συναίνεση σχετικά με ένα σύνολο θεμελιωδών κανόνων για την παγκόσμια εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών CO2.
Πρόκειται για βασικό στοιχείο του μελλοντικού παγκόσμιου συστήματος εμπορίας ποσοστώσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta ο Pavel Sevostyanov, αναπληρωτής καθηγητής στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Plekhanov.
Ελπίζει επίσης ότι η συνάντηση στο Μπακού θα δώσει την ευκαιρία να διαμορφωθούν σχέδια για την άντληση πρόσθετων οικονομικών πόρων.
«Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι να συμφωνήσουμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης και διανομής ενέργειας, καθώς και μιας δήλωσης για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου», δήλωσε ο Kirill Chernovol, ερευνητής στο Κέντρο του Ρωσικού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Προεδρική Ακαδημία.
Ωστόσο, η κινητοποίηση κεφαλαίων τόσο από τις χώρες όσο και από τον ιδιωτικό τομέα παραμένει απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των στόχων, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης