Η ΕΕ έγινε «ενεργειακός όμηρος» της Ουκρανίας – Ο Zelensky μάς εκβιάζει με εκτίναξη τιμών, φτώχεια και ατέλειωτο ψύχος
Τελευταία Νέα
Chania
Ενέργεια

Η ΕΕ έγινε «ενεργειακός όμηρος» της Ουκρανίας – Ο Zelensky μάς εκβιάζει με εκτίναξη τιμών, φτώχεια και ατέλειωτο ψύχος

Η ΕΕ έγινε «ενεργειακός όμηρος» της Ουκρανίας – Ο Zelensky μάς εκβιάζει με εκτίναξη τιμών, φτώχεια και ατέλειωτο ψύχος
Το σκληρό πόκερ παίζεται καθώς τελειώνει ο χρόνος…
Για μεγάλη οικονομική αναταραχή προειδοποίησε την ΕΕ ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να διατηρηθούν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, δεδομένου ότι η συμφωνία διαμετακόμισης με τη Μόσχα αναμένεται να λήξει τις επόμενες εβδομάδες.
Ειδικότερα, ο Fico, σε δηλώσεις του στο Bloomberg την Τετάρτη, έκανε λόγο για την απώλεια 525 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τα τέλη διαμετακόμισης, εάν σταματήσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε, αυτά τα έσοδα είναι κρίσιμα για τα κρατικά ταμεία.
«Θα αφήσουμε απλώς αυτόν τον αγωγό να στερέψει;» δήλωσε ο Fico, προσθέτοντας: «Στο όνομα τίνος; Επειδή δεν σας αρέσουν οι Ρώσοι; Εντάξει, εμένα μου αρέσουν».

Την Τρίτη, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Σλοβακίας SPP, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της χώρας, μαζί με εταίρους της στην Ουγγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία, απηύθυναν έκκληση για τη συνέχιση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
«Η δήλωση που προετοιμάσαμε στην SPP έχει σκοπό να υποστηρίξει τη συνέχιση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και τη διατήρηση της υποδομής της, καθώς είναι η πιο συμφέρουσα λύση όχι μόνο για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Ουκρανία» δήλωσε ο Vojtech Ferencz, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της SPP, προσθέτοντας:
«Το έγγραφο αποτελεί φωνή της επιχειρηματικής κοινότητας που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής, η οποία ενδέχεται να υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά στο εγγύς μέλλον.
Θα υποβάλουμε τη δήλωση στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ώστε να έχει άμεση πληροφόρηση για την απειλή στην ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια της περιοχής μας».
Η SPP σημείωσε ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους.
Εάν η SPP χάσει τις προμήθειες από την ανατολή και αναγκαστεί να αγοράσει την απαραίτητη ποσότητα από άλλες πηγές, το κόστος θα αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για ολόκληρη την αγορά της Σλοβακίας το ποσό θα ξεπεράσει τα 220 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η διακοπή θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στη χονδρική, και ένας κρύος χειμώνας μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις φυσικού αερίου και προβλήματα εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη.
Η SPP παρουσίασε το έγγραφο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιώντας για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση των Βρυξελλών να απομακρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω των ουκρανικών αγωγών πρόκειται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Η τοπική εφημερίδα The Kyiv Independent σημείωσε: «Το Κίεβο δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παρατείνει τη συμφωνία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τον ολοκληρωτικό της πόλεμο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPP προειδοποίησε ότι η διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου θα αυξήσει τις τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο εντείνεται τον Ιανουάριο.
Ο χρόνος τελειώνει για τη Σλοβακία να αποφύγει τη διακοπή των ροών μέσω του αγωγού.
Το Bloomberg ανέφερε: «Έχουν προταθεί αρκετές ιδέες για τη διατήρηση της ροής των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας από μεσάζοντες».
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών αυτόν τον χειμώνα.

Ωστόσο, η διακοπή τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση των αποθεμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο, με έναν αναλυτή της Goldman Sachs να προβλέπει ότι τα επίπεδα αποθήκευσης θα μειωθούν στο 39% μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης — πολύ κάτω από το 53% που καταγράφηκε φέτος.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διαρκεί ήδη 33 μήνες, το Κίεβο επιμένει ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Εκτίναξη τιμών

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία οι καταναλωτές και τον φετινό χειμώνα θα πρέπει να περιμένουν εκτίναξη των τιμών, αφού οι ρωσικές κάνουλες φυσικού αερίου, που παρείχαν κάλυπταν περισσότερο από το 40% της ευρωπαϊκής ζήτησης, κλείνουν.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει επιβιώσει δύο χειμώνες, αλλά είναι ζήτημα αν θα τα καταφέρει και τρίτο…
Οι δε δύο τελευταίοι χειμώνες του βόρειου ημισφαιρίου ήταν ήπιοι, αλλά αυτός ο οποίος έρχεται μάλλον θα είναι αρκετά ισχυρός.
Η Ευρώπη και η Ουκρανία συζητούν λύσεις. Η πλέον ρεαλιστική είναι μια «ανταλλαγή» με το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την οποία το ρωσικό αέριο που προέρχεται από την Ουκρανία θα χαρακτηρίζεται εκ νέου αζέρικο, ενώ μέρος του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν θα γίνεται ρωσικό.
Το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να αγοράσει αυτό το αέριο για το ίδιο ή να το διοχετεύσει στην Τουρκία.
Σε αυτό το σενάριο, η Ευρώπη θα συνέχιζε, ωστόσο, να παρουσιάζει έλλειψη - θα λάμβανε μέσω Ουκρανίας τόσο όσο προηγουμένως, αλλά λιγότερο από το Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, επειδή η ενέργεια είναι ήδη φθηνή στο Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία θα έπρεπε να συμφωνήσει ακόμα πιο μειωμένη τιμή, ενώ θα μπορούσε να αποφασίσει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου «Αζερμπαϊτζάν» στην Ευρώπη οποιαδήποτε μέρα.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Economist, ο καιρός και η γεωπολιτική θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζήτηση για πολλά πρόσθετα φορτία LNG, και να το κάνουν σε μια εποχή που η αγορά δεν θα είναι τόσο ρευστή όσο αναμενόταν κάποτε.
Ο τερματικός σταθμός Arctic LNG 2 της Ρωσίας, που αρχικά επρόκειτο να εξάγει έως και 13 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) LNG έως το επόμενο έτος - που ισοδυναμεί με υπερψύξη με 18 bcm αερίου - καθυστερεί και στερείται πελατών μετά την επιβολή κυρώσεων από την Αμερική στο έργο.
Σχέδιο που προέβλεπε πως η Αίγυπτο θα γινόταν αξιόπιστος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη έχει καταρρεύσει.
Η παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας μειώνεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, η Αμερική ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση.
Το μορατόριουμ του Biden θα είναι πλήγμα για τις προμήθειες.
Ο άμεσος πονοκέφαλος της Αμερικής είναι η χρεοκοπία του κύριου εργολάβου στο έργο Golden Pass του Τέξας, ενός από τους δύο μεγάλους τερματικούς σταθμούς, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις έξι μηνών - ή περισσότερο.
Πέρα από τα προβλήματα σε μικρότερα έργα, αυτό σημαίνει ότι από τα 25-30 mtpa νέας χωρητικότητας που αναμένεται έως το 2025 μόνο τα 15 mtpa ενδέχεται να υλοποιηθούν.

Τέλεια καταιγίδα;

Πώς θα έμοιαζε μια τέλεια καταιγίδα; Το χειρότερο σενάριο θα περιλαμβάνει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός στην Ευρώπη στις αρχές Δεκεμβρίου… με το ρωσικό αέριο να εξαφανίζεται μέχρι την 1η Ιανουαρίου.
Η γηραιά ήπειρος δεν θα ξεμείνει από καύσιμα βραχυπρόθεσμα: εκτός από τα αποθέματα ρεκόρ, διαθέτει άφθονη πυρηνική ενέργεια (πολλοί γαλλικοί αντιδραστήρες, που έκλεισαν το 2022, είναι ξανά σε λειτουργία) και υδροηλεκτρική ενέργεια (μετά από βιβλικές βροχές).
Αλλά θα δει τα αποθέματά φυσικού αερίου να εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα.
Η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για φορτία LNG, αυξάνοντας τις τιμές spot.
Η Anne-Sophie Corbeau του Πανεπιστημίου Columbia εκτιμά ότι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουν τα 16 δολ. ανά mbtu στις αρχές του έτους.
Οι πλουσιότερες ασιατικές χώρες και η Κίνα θα μετριάσουν τις αγορές τους σε μεγάλο βαθμό, επειδή αγοράζουν μεγάλο μέρος του LNG τους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που αναπροσαρμόζονται βάσει της τιμής του πετρελαίου.
Ωστόσο, σχεδόν όλες οι αγορές της Ευρώπης είτε πραγματοποιούνται στην αγορά άμεσης παράδοσης είτε αναπροσαρμόζονται σε τιμές spot…
Σημειωτέον, η γηραιά ήπειρος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φυσικό αέριο, αφού έχει αποσύρει τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.
Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ή οι καταναλωτές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επωμιστούν το υψηλότερο κόστος, σημειώνει ο Economist.
Οι φτωχές, πολυπληθείς αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να μην αντέξουν.
Λόγω των χαμηλότερων τιμών από πέρυσι, μερικοί επέστρεψαν στην αγορά ή ακόμη και εισήγαγαν LNG για πρώτη φορά.
Μια άνοδος των τιμών σίγουρα θα έδινε ένα απότομο τέλος σε αυτή την εξέλιξη. Πολλοί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στον άνθρακα, μερικοί μπορεί να αναγκαστούν σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Η αναμονή για νέες προμήθειες μπορεί να είναι μακρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης