
Οι πολιτικές του ΥΠΕΝ για λίγους και τυχερούς
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έγινε ουσιαστικά με βάση τις απαιτήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας οποία μέχρι το 2021 δούλευε με επιδοτήσεις για να προχωρήσει τα έργα ΑΠΕ έχοντας κλειδωμένες τιμές.
Ο θεματοφύλακας της ενεργειακής ασφαλείας της χώρας, το ΥΠΕΝ, στον σχεδιασμό του άφησε εκτός την αποθήκευση με αποτέλεσμα η υπερπαραγωγή ρεύματος των ΑΠΕ να πηγαίνει χαμένη διότι δεν συμμετέχει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η προοπτική των χαμηλών τιμών του ρεύματος για τα νοικοκυρά.
Ο θεματοφύλακας της ενέργειας το ΥΠΕΝ ήρθε με καθυστέρηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χαμένης ενέργειας φτιάχνοντας επιδοτούμενα προγράμματα αποθήκευσης ύψους 2 δις ευρώ.
Δηλαδή με κρατικές ενισχύσεις έγιναν οι ΑΠΕ, με κρατικές επιδοτήσεις θα γίνει η αποθήκευση ενέργειας για να έχουν μετά από 3 και 4 χρόνια υποτίθεται φθηνό ρεύμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι ΥΠΕΝ δεν έχει μελέτη στα χέρια για τη μείωση της τιμής του ρεύματος χάρη στην αποθήκευση ενέργειας η οποία μπορεί να αποθηκεύεται πιθανόν από τα γνωστά επενδυτικά σχήματα και να την προσφέρουν όταν οι τιμές του ρεύματος είναι υψηλές.
Συσκέψεις για τις συσκέψεις στο ΥΠΕΝ - Έχουν ρεύμα και δεν ξέρουν τι να το κάνουν;
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Τσάφος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κ. Δημήτρης Φούρλαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Τάσος Μάνος, ο Πρόεδρος κα Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, καθώς και στελέχη των φορέων.
Η πρωτοβουλία της συνάντησης ελήφθη από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια μίας διαρκούς προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που περιλαμβάνει και τις νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν προ ημερών στη Βουλή, οι οποίες αποσκοπούν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές, τον ήλιο και τον άνεμο, που μας καθιστά από τους πρωτοπόρους διεθνώς. Εκτός από το θετικό πρόσημο που έχει η αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, δημιουργεί και απαιτήσεις διαχείρισης. Το Πάσχα αποτελεί μία ειδική περίοδο ήπιας κατανάλωσης -πέρυσι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 15%-, ενώ φέτος παρουσιάζει μια ακόμη πολυπλοκότητα, γιατί το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας μας και η δίοδος που έχουμε συνήθως για την περίσσια ενέργεια. Όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ υπερκαλύπτει την κατανάλωση, οι Διαχειριστές πρέπει να εφαρμόσουν περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης των φορέων και των παραγωγών στην εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, χθες Κυριακή 6 Απριλίου 2025, και διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό ποσοστό. Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την ανταπόκριση και συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής του εν λόγω μέτρου περιορισμού τις προσεχείς εβδομάδες, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Έχουμε πλεόνασμα σε ποσότητες ρεύμα αλλά οι τιμές δεν πέφτουν.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει στη πράξη ότι οι ΑΠΕ δεν ανταποκρίνονται στον αρχικό τους στόχο που ήταν η μείωση των τιμών του ρεύματος.
Οι επιχειρηματίες όμως έχουν έτοιμο το επιχείρημα σημειώνοντας ότι η απουσία των ΑΠΕ θα ανέβαζαν την τιμή της MWh στα 500 ευρώ ανά MWh. Το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός blackout στο ηλεκτρικό δίκτυο
Το μείζον πρόβλημα της εγχώριας αγοράς ενέργειας είναι οι εξαγωγές που ανεβάζουν την χονδρεμπορική τιμή διατηρώντας την τιμή του ρεύματος σε υψηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η χονδρεμπορική τιμή σημείωσε πτώση κατά 25,47%.
Υποχώρησε στα 96,20 ευρώ ανά MWh.
Η πτώση της τιμής οφείλεται κυρίως στην απουσία της Βουλγαρίας η οποία ζήτησε μόλις 1.647 MWh όταν σε άλλες συνεδριάσεις αγοράζει περισσότερες από 12.000 MWh σε μία συνεδρίαση. Η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος σημειώθηκε χάρη στις εισαγωγές ρεύματος που ξεπέρασαν τις 28.000 ευρώ διότι οι εγχώριοι παραγωγοί ρεύματος έδιναν υψηλές τιμές.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών