Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιος κερδίζει από την αύξηση παραγωγής πετρελαίου του OPEC+, σημαντικές προοπτικές για τη Ρωσία

Ποιος κερδίζει από την αύξηση παραγωγής πετρελαίου του OPEC+, σημαντικές προοπτικές για τη Ρωσία
Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+.
Η Σαουδική Αραβία επιμένει στη διατήρηση του επιταχυνόμενου ρυθμού αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τις οκτώ χώρες της συμμαχίας OPEC+ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.
Αυτό συνεπάγεται ότι τα οκτώ μέλη του OPEC+, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, το Κουβέιτ, το Καζακστάν και το Ομάν, εγκαταλείπουν την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η επιστροφή στις ποσότητες πετρελαίου που είχαν προηγουμένως αφαιρεθεί από την αγορά από τη συμμαχία άρχισε τον Απρίλιο.

Σημαντικές προοπτικές για τη Ρωσία

Ο Valery Andrianov, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο που υπάγεται στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πιστεύει ότι η Ρωσία έχει σημαντικές προοπτικές όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Αρκεί να θυμηθούμε το έργο Vostok Oil, το οποίο θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα με ετήσια παραγωγή έως και 100 εκατομμύρια τόνους.
Ωστόσο, για τη Ρωσία, δεν είναι η ευκαιρία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά τα σημεία συμφόρησης των υποδομών για τις εξαγωγές πρώτων υλών, όπως τα δεξαμενόπλοια κατηγορίας πάγου, που καθίστανται πιο πιεστικά.
Σύμφωνα με τον Andrianov, επί του παρόντος, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί τη μόνη βιώσιμη στρατηγική, μια σταδιακή απομάκρυνση από τη χρήση του μηχανισμού OPEC+, διατηρώντας παράλληλα τα προσχήματα.
Η πετρελαϊκή συμμαχία έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά της και οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της παραγωγής θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια όλο και περισσότερων θέσεων στην αγορά, χωρίς σημαντική άνοδο των παγκόσμιων τιμών.

Οι αιτίες

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Finam Nikolay Dudchenko, υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+.
Η πρώτη είναι μια πιθανή αντίδραση στην εποχιακή αύξηση της ζήτησης.
Η δεύτερη υποδηλώνει ότι ο  OPEC+ προσπαθεί να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου προκειμένου να "τιμωρήσει" τους δικούς του συμμετέχοντες για την παραβίαση της συμφωνίας, ιδίως το Καζακστάν, το οποίο συνεχίζει να υπερβαίνει την ποσόστωση παραγωγής του.
Η τρίτη εκδοχή είναι η προσπάθεια του ομίλου να ανακτήσει το μερίδιό του στην αγορά μέσω της αύξησης της παραγωγής, έχοντας εκτοπίσει από την αγορά τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου μειώνοντας τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης