Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι στόχοι του GREGΥ - Τροφοδοσία 22 TWh με μείωση κόστους κατά 25% για την ανάκαμψη της βιομηχανίας

Οι στόχοι του GREGΥ - Τροφοδοσία 22 TWh με μείωση κόστους κατά 25% για την ανάκαμψη της βιομηχανίας
Ολοκληρώνεται η μελέτη Βέλτιστης Όδευσης και θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία και η επιλογή του καραβιού για το σκανάρισμα της υποθαλάσσιας διαδρομής, καθώς και η γεωτεχνική και γεωφυσική έρευνα και ακολουθως θα ξεκινήσει η περιβαλλοντική μελέτη
Μια «επανάσταση» από πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, θα φέρει το φθηνό ρεύμα για τη βιομηχανία που θα έρθει στην Ελλάδα από το 2030, όταν η διασύνδεση GREGY, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου θα παρέχει στην ελληνική αγορά ενέργειας 22 ΤWh σταθερής, πράσινης και χαμηλού κόστους ενέργεια, από την Αίγυπτο.

Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Κοπελούζος, σε δημοσιογραφική ενημέρωση, σημειώνοντας ότι από την Αίγυπτο θα εισάγονται στην ελληνική αγορά 22 TWh από τις οποίες οι 11 TWh προορίζονται για τη βιομηχανία και οι υπόλοιπες για τις νέες βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν, για τα data center, για τον οικιακό καταναλωτή, αλλά και για τον αγροτικό καταναλωτή μειώνοντας κατά 21 ευρώ/Mwh το κόστος της ενέργειας σην χονδρική, δηλαδή κατά 25%.

Το project εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το 2031.

«Τα data centers που σχεδιάζονται θα ζούνε από την ηλεκτρική ενέργεια. Ποιος θα έρθει να κατασκευάσει data center μεγάλο στην Ελλάδα, με ακριβή ηλεκτρική ενέργεια. Σας το λέω εγώ, κανένας. Μεγάλα giga data centers δεν πρόκειται να γίνουνε αν δεν έχουμε φτηνή ηλεκτρική ενέργεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα PPA που θα προσφερθούν στη βιομηχανία, είπε, ότι «θα προσφέρουν ενέργεια με μειωμένο κόστος κατά 45%, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητά της και στην άνθισή της. Και εξήγησε, ότι η Γερμανία είχε εξασφαλίσει από το αέριο αγωγών μειωμένη τιμή κατά 17% σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης και σε αυτό στήριξε την άνθιση της βιομηχανίας της.

«Η φθηνή ενέργεια από το GREGY μπορεί να φέρει μια επανάσταση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας».

Όπως σημείωσε πάντως ο κ. Κοπελούζος ένα ποσοστό της ενέργειας αυτής μπορεί να εξάγεται ανάλογα και με τις διασυνδέσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική χώρα. Το γεγονός ότι οι περιφερειακές βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία που έχει ζητήσει 1 GW από το GREGY, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις εξαιτίας της έλλειψης πόρων, είναι βέβαιο ότι θα τις καταστήσουν εξαγωγικούς προορισμούς.

Όπως είπε ήδη έχουν υπογραφεί 48 μνημόνια με τις μεγαλύτερες ελληνικές και βαλκανικές βιομηχανίες και φορείς οι οποίες ενδιαφέρονται να συζητήσουν την αγορά καθαρής ενέργειας που θα έρθει στην Ελλάδα από την Αίγυπτο μέσω του GREGY. Η ενέργεια αυτή από καθαρή και φθηνή θα είναι  συνεχούς ροής και έτσι για τη βιομηχανία θα εξαλειφθεί και το profiling cost. Επίσης η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής θα φέρει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και θα προκαλέσει ένα θετικό ντόμινο επιπτώσεων στην οικονομία.


Ολοκληρώνονται οι μελέτες

Αναφερόμενος στη σημασία του έργου, ο κ. Κοπελούζος τόνισε ότι όπως ο όμιλος δικαιώνεται τώρα για την επένδυση στο FSRU, μια επένδυση που σήμερα βγάζει την Ελλάδα στο προσκήνιο και της δίνει στρατηγικό ρόλο «έτσι και με το GREGY θα κάνουμε πάλι την Ελλάδα μια βιομηχανική χώρα», αλλά και εξαγωγικό κέντρο ηλεκτρικής ενέργειας για τη Νοτοανατολική Ευρώπη.

Και παρομοίασε τη σημασία του GREGY για την ελληνική βιομηχανία και την οικονομία με αυτή που είχε το Σχέδιο Μάρσαλ. Από το Σχέδιο Μάρσαλ είπε, «η ΔΕΗ πήρε 94 εκατομμύρια που είναι σημερινά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει τις μονάδες που παρήγαγαν την ενέργεια που έφεραν τον εξηλεκτρισμό στην Ελλάδα, και στήριξε τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Αντίστοιχα σήμερα 77 χρόνια αργότερα στο GREGY επενδύονται 13 δις. για να φέρουμε φθηνό ρεύμα για τη βιομηχανία και να έχουμε και πάλι ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Και αυτό κάνει το GREGY το πιο σημαντικό έργο στην Ελλάδα», τόνισε.

Όσον αφορά την εξέλιξη του έργου, τονίστηκε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη Βέλτιστης Όδευσης και θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία και η επιλογή του καραβιού για το σκανάρισμα της υποθαλάσσιας διαδρομής, και η γεωτεχνική και γεωφυσική έρευνα και μετά θα ξεκινήσει η περιβαλλοντική μελέτη. Τονίστηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον χρηματοδότησης του έργου από τις ελληνικές τράπεζες και την ΕΤΕΠ με 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποιο είναι το GREGY

Το GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου, είναι μια καθετοποιημένη ενεργειακή υποδομή ισχύος 3.000 MW, βασισμένη 100% σε ΑΠΕ, η οποία θα μεταφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από μεγάλης κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών στην Αίγυπτο προς την Ελλάδα και, μέσω αυτής, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο θα ληφθεί εντός του 2026.

Το έργο συμπληρώνεται από 9 GW έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο, που θα αναπτυχθούν ειδικά για την τροφοδοσία της διασύνδεσης, αντιμετωπίζοντας έτσι έναν από τους βασικούς περιορισμούς της Ευρώπης: τη έλλειψη διαθέσιμης γης για μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ.

Η επιλογή της Αιγύπτου δεν είναι τυχαία. Η χώρα διαθέτει άφθονες εκτάσεις επίπεδης γης, πολύ κοντά γεωγραφικά στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με ανταγωνιστικό κόστος κατασκευής έργων ΑΠΕ και εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες (υψηλή ηλιοφάνεια και αιολικό δυναμικό), που οδηγούν σε πολύ υψηλούς συντελεστές απόδοσης.

Τεχνικά, το GREGY αφορά υποθαλάσσια διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (HVDC), συνολικού μήκους περίπου 950 χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνεται ήδη στη 2η λίστα PCI/PMI, ενώ προβλέπεται η ένταξή της και στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) του ENTSO-E για το 2026, καθώς και στο Global Gateway της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προκαταρκτικές τεχνικές και μελέτες σκοπιμότητας έχουν ολοκληρωθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές μελέτες, οι οποίες θα καθορίσουν τη βέλτιστη όδευση και το ακριβές κόστος του έργου.

Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των μελετών έχει προέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, το έργο απολαμβάνει ισχυρή στήριξη. Έχει αναδειχθεί από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ επιβεβαιώθηκε και στο ανώτατο επίπεδο κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι. Παράλληλα, περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση ΕΕ–Αιγύπτου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2025 στις Βρυξέλλες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο: 48 Μνημόνια Συνεργασίας έχουν ήδη υπογραφεί με μεγάλες βιομηχανίες και οργανισμούς, που εκφράζουν πρόθεση αγοράς της ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του GREGY, ενώ το έργο συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη υποστήριξη επιστολών στη δημόσια διαβούλευση της 2ης λίστας PCI/PMI.

Σε επίπεδο οικονομικών και συστημικών επιπτώσεων, το GREGY αναμένεται να μειώσει τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και μειώνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά. Θα υποστηρίξει τη σύναψη μακροχρόνιων πράσινων PPAs, παρέχοντας φθηνή, σταθερή και καθαρή ενέργεια σε ενεργοβόρους κλάδους και εφαρμογές όπως τα data centers. Παράλληλα, θα αντικαταστήσει περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και στις εκπομπές CO₂.

Τέλος, το GREGY ενισχύει τη διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, λειτουργώντας ως θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη ενός κάθετου ενεργειακού διαδρόμου Νότου–Βορρά, που συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει τη διασυνοριακή μεταφορική ικανότητα, ενισχύει τη ρευστότητα της αγοράς και αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης