Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακός τρόμος χωρίς τέλος: Η ζωή σας θα αλλάξει για πάντα μετά την πύρινη κόλαση στο Ras Laffan του Κατάρ - Έρχεται λουτρό αίματος

Ενεργειακός τρόμος χωρίς τέλος: Η ζωή σας θα αλλάξει για πάντα μετά την πύρινη κόλαση στο Ras Laffan του Κατάρ - Έρχεται λουτρό αίματος
«Ξύπνησα και σκέφτηκα: όχι, όχι αυτό» δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, πρώην επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου της BP και νυν στέλεχος στο Columbia University. «Αυτό ήταν πάντα το σενάριο Αρμαγεδδώνα που φοβόμουν»…
Σκηνές βιβλικής καταστροφής εκτυλίσσονται στο Κατάρ, εκεί όπου η «καρδιά» της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου χτυπούσε αδιάκοπα για δεκαετίες.
Το γιγαντιαίο βιομηχανικό συγκρότημα του Ras Laffan, μία ενεργειακή υπερδύναμη σχεδόν τριπλάσια σε έκταση από το Παρίσι, μετατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες σε ένα φλεγόμενο πεδίο ερειπίων, μετά από αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις.
Διασώστες αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια, ενώ οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία ξυπνούν σε έναν νέο ενεργειακό εφιάλτη, ίσως τον χειρότερο των τελευταίων δεκαετιών.
Το Ras Laffan δεν είναι απλώς μία εγκατάσταση: αποτελεί τον μεγαλύτερο κόμβο LNG στον πλανήτη, υπεύθυνο για σχεδόν το 20% της παγκόσμιας προσφοράς. Μέχρι τη στιγμή που οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έσκισαν τον ουρανό και βύθισαν το σύστημα στην καταστροφή.
«Ξύπνησα και σκέφτηκα: όχι, όχι αυτό» δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, πρώην επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου της BP και νυν στέλεχος στο Columbia University.
«Αυτό ήταν πάντα το σενάριο Αρμαγεδδώνα που φοβόμουν».
Δύο traders δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να επεξεργαστούν την είδηση, μετά τη διπλή επίθεση του Ιράν, το οποίο εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους στις εγκαταστάσεις, αρχικά το βράδυ της Τετάρτης 18/3 και στη συνέχεια ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 19/3. «Αυτό είναι πρωτοφανές» ανέφερε ένας εξ αυτών.
Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 30% με το άνοιγμα των αγορών και έχουν υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου, καθώς οι traders προσπαθούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν επίσης άνοδο 10%, φτάνοντας σχεδόν τα 119 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω φόβων για επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Η κρατική QatarEnergy, διαχειρίστρια του Ras Laffan, δήλωσε στο Reuters ότι οι ζημιές σε δύο μονάδες LNG, στις οποίες συμμετείχε ως επενδυτής η ExxonMobil, θα χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια για να αποκατασταθούν, θα κοστίσουν στην εταιρεία 20 δισ. δολάρια ετησίως και θα την αναγκάσουν να ακυρώσει μακροχρόνια συμβόλαια με την Ιταλία, το Βέλγιο, την Κορέα και την Κίνα.
Ο όγκος φυσικού αερίου που χάνεται πλέον για το προβλέψιμο μέλλον αντιστοιχεί περίπου στο 17% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας του Κατάρ.
Πριν από την επίθεση, οι traders εκτιμούσαν ότι η ροή LNG από το Ras Laffan θα αποκατασταθεί μόλις αποκλιμακωθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και καταστεί ασφαλής η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Hormuz.
Οι τιμές φυσικού αερίου, αφού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σταθεροποιήθηκαν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Όμως αυτή η υπόθεση έχει πλέον καταρρεύσει.
Ένας trader δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν αυξημένες «μέχρι το 2027» και ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι αγοραστές από την Ασία σπεύδουν να εξασφαλίσουν φορτία LNG από τις ΗΠΑ για να καλύψουν την απώλεια προσφοράς.
Η Ασία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές ελλείψεις και επιβολή δελτίου λόγω της μείωσης των προμηθειών από τον Κόλπο.
Η Ευρώπη, η οποία έχει καταστεί πιο εξαρτημένη από το LNG μετά τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών μέσω αγωγών κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται πλέον να εισέλθει σε άμεσο ανταγωνισμό με χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα για περιορισμένα φορτία.
Ο Laurent Segalen, τραπεζίτης επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας, δήλωσε: «Είναι η Αποκάλυψη. Οι επόμενοι μήνες για τους εισαγωγείς φυσικού αερίου θα είναι λουτρό αίματος».
Το Ras Laffan διαθέτει 14 μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου, που μετατρέπουν το αέριο σε 77 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως – ποσότητα αρκετή για να καλύψει το σύνολο της ετήσιας ζήτησης της Ιαπωνίας ή περισσότερο από το άθροισμα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας.
Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός για την υπερ-ψύξη του φυσικού αερίου σε LNG είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και θα πρέπει να αντικατασταθεί με μεγάλη προσοχή, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μόνο όταν το Κατάρ είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, χωρίς φόβο νέων επιθέσεων.
«Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε άμεσα είναι ότι, ανεξαρτήτως του πότε θα λήξει η σύγκρουση, η επαναφορά της κανονικής παραγωγής από το Κατάρ δεν πρόκειται να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, ειδικός στο LNG της ενεργειακής συμβουλευτικής Wood Mackenzie.
Ο ίδιος είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι θα χρειάζονταν περίπου 40 ημέρες για την επανεκκίνηση της παραγωγής στο Ras Laffan, «αλλά αυτό πλέον δεν ισχύει».
Τα σχέδια του Κατάρ για σημαντική επέκταση του Ras Laffan, με την προσθήκη έξι ακόμη μονάδων υγροποίησης εντός του τρέχοντος και του επόμενου έτους, αναμένεται επίσης να καθυστερήσουν.
«Υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας, αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μείωση της προσφοράς που θα διαρκέσει μήνες», πρόσθεσε.
Παρότι ορισμένα έργα στις ΗΠΑ πρόκειται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία, δεν υπάρχει επαρκής υποκατάσταση για το καταριανό αέριο χωρίς σημαντικές πολιτικές δυσκολίες, σημείωσε η Corbeau, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν χαλάρωση των περιορισμών στο ρωσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες αρχίζουν ήδη να στρέφονται ξανά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ενώ ορισμένες βιομηχανικές μονάδες στη νοτιοανατολική Ασία αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους ή να διακόψουν τη λειτουργία τους.
«Ο κόσμος της ενέργειας πρόκειται να διασπαστεί μεταξύ εκείνων που έχουν και εκείνων που δεν έχουν», κατέληξε ο Segalen.

Alexey Miller: Η Μέση Ανατολή βυθίζει τον πλανήτη σε κρίση διαρκείας

Σε μια συγκυρία που θυμίζει τα πιο σκοτεινά σενάρια ενεργειακής αποσταθεροποίησης, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, με τις τιμές να εκτινάσσονται και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, Alexey Miller, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, περιγράφοντας μια κατάσταση που ξεφεύγει από κάθε προηγούμενο.
Όπως δήλωσε στο TASS, «τα εξαιρετικά γεγονότα των τελευταίων ημερών οδηγούν σε συνέπειες απίστευτης κλίμακας και διάρκειας», δίνοντας το στίγμα μιας κρίσης που δεν θα είναι ούτε σύντομη ούτε ελεγχόμενη.
Με μια χαρακτηριστική μεταφορά, ο Alexey Miller αποτύπωσε το νέο ενεργειακό τοπίο: «Μόνο οι αρκούδες ξεκουράζονται και μόνο οι ταύροι εργάζονται σκληρά», υπονοώντας ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε μια παρατεταμένη φάση ανοδικής πίεσης, όπου οι τιμές δεν βρίσκουν ταβάνι.
Τα πρώτα σημάδια της καταιγίδας είναι ήδη εδώ.
Στις 19 Μαρτίου, με το άνοιγμα των συναλλαγών, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκε πάνω από τα 850 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα – επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τον Δεκέμβριο του 2022. Μέσα σε λίγες ώρες, η άνοδος άγγιξε το 30%, προσθέτοντας σχεδόν 200 δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο.
Πίσω από αυτή την εκρηκτική άνοδο κρύβεται ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό ντόμινο.
Η κρατική Qatar Energy επιβεβαίωσε σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις της στο Ras Laffan, την «καρδιά» της παγκόσμιας αγοράς LNG, έπειτα από πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν καίρια την παραγωγική ικανότητα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το μεγαλύτερο συγκρότημα επεξεργασίας φυσικού αερίου του Άμπου Ντάμπι, στο Habshan, ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από νέα επίθεση, εντείνοντας τους φόβους για γενικευμένη αποσταθεροποίηση των ενεργειακών υποδομών στον Κόλπο.
Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα και εντός του Ιράν. Στις 18 Μαρτίου, πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκαταστάσεις του South Pars μετά από αμερικανο-ισραηλινή επιδρομή, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση απειλών.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) προειδοποιεί πλέον ανοιχτά για επικείμενα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Το φάσμα μιας γενικευμένης ενεργειακής σύρραξης πλανάται πλέον πάνω από τη Μέση Ανατολή – και μαζί του, ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.
Οι αγορές αντιδρούν σπασμωδικά, οι κυβερνήσεις παρακολουθούν με αγωνία και οι επενδυτές προεξοφλούν ένα σενάριο παρατεταμένης ενεργειακής ασφυξίας.
Αν επιβεβαιωθούν οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις, ο κόσμος δεν θα βρεθεί απλώς αντιμέτωπος με αυξημένες τιμές ενέργειας, αλλά με μια βαθιά και διαρκή αναδιάταξη της ενεργειακής ισορροπίας – μια νέα εποχή όπου η επάρκεια δεν θα είναι δεδομένη και η κρίση θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης