Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παπασταύρου: Επάρκεια ενέργειας για την ώρα - Αναμένεται αύξηση των ρευματοκλοπών λόγω κρίση

Παπασταύρου: Επάρκεια ενέργειας για την ώρα - Αναμένεται αύξηση των ρευματοκλοπών λόγω κρίση
"Οι ρευματοκλοπές απογειώθηκαν το 2022 με την κρίση και είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι μια παρατεταμένη κρίση τώρα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση", ανέφερε ο Στ. Παπασταύρου
Yπάρχει επάρκεια για την ώρα και για τους επόμενους μήνες είμαστε ικανοποιημένοι, αν και πρέπει κανείς να δει την ένταση και την έκταση της κρίσης που δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πώς θα εξελιχθεί, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Ο κ. Παπασταύρου απαντώντας σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα λόγω της κρίσης στον Κόλπο, στο πλαίσιο του Power & Gas Forum, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, σημειώνονατς πως όλοι αντιλαμβάνονται σε ποιο επίπεδο θα βρίσκονταν οι τιμές αν ήμασταν στην κατάσταση του 2006 με 60 % μερίδιο του λιγνίτη.
Όπως είπε, αρχές Μαΐου θα παρουσιαστεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ και η σταδιακή ανάπτυξη της αποθήκευσης (στόχος τα 700 μεγαβάτ ως το τέλος του χρόνου και 2,5 γιγαβάτ ως το τέλος του 2027) θα βοηθήσει στην ευστάθεια του συστήματος και τη μείωση των περικοπών "πράσινης" παραγωγής.

Θα αυξηθούν οι ρευματοκλοπές

Εστιάζοντας το θέμα των ρευματοκλοπών, ο κ. Παπασταύρου, αφού εξηγησε πως κοστίζουν 450 εκατ. ευρώ το χρόνο στους έντιμους καταναλωτές, εκτίμησε πως θα αυξηθούν.
«Οι ρευματοκλοπές απογειώθηκαν το 2022 με την κρίση και είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι μια παρατεταμένη κρίση τώρα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση. Πρόκειται για βαθιά κοινωνική αδικία. Έχει δημιουργηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ μια ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη στόχευση των ελέγχων, καθώς υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες όπου το φαινόμενο έχει μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, σήμερα είναι 1,5 εκατ., στόχος στο τέλος του χρόνου να είναι 2,2 εκατ. και στο τέλος του 2027 σε 3,5 εκατ», υπογράμμισε ο υπουργός.
Πρόσθεσε πως από τους ελέγχους προέκυψε ότι υπάρχουν μέχρι και οργανωμένες ομάδες που προσφέρουν την υπηρεσία της ρευματοκλοπής διαθέτοντας σχετικές "πατέντες" στους ενδιαφερόμενους.

Υδρογονάνθρακες

Τέλος, ο κ. Παπασταύρου επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων με την ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο το Φεβρουάριο του 2027 και επανέλαβε ότι στόχος της ΕΕ είναι να εφαρμόσει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου κλείνοντας και την "κερκόπορτα" μέσω του Turk Stream, κάτι που «προϋποθέτει την ενίσχυση των υποδομών στον Κάθετο Διάδρομο και πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου της Ουκρανίας που θα χρησιμοποιούνται ως εφεδρείες».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης