Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα «κόκκινα δάνεια» ο καταλύτης για συγχωνεύσεις και εξαγορές - Παρών δηλώνει ο Σαράντης

Τα «κόκκινα δάνεια» ο καταλύτης για συγχωνεύσεις και εξαγορές - Παρών δηλώνει ο Σαράντης
Μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει για το 2016 ο Όμιλος Σαράντης
«Η κρίση δημιουργεί κροίσους» τη φράση του Αριστοτέλη Ωνάση επικαλέστηκε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Σαράντη κ. Κώστας Ροζακέας για να περιγράψει τις επερχόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις οι οποίες θα προκληθούν κυρίως από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου έκανε λόγο για ευκαιρίες απαντώντας σε σχετική ερώτηση του bankingnews.
Ο κ. Ροζακέας μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη επιχειρηματίες έχουν «κτυπήσει» την πόρτα του ομίλου Σαράντη για συνεργασίες, ενώ το τίμημα ήταν μόλις 1 ευρώ.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν προχώρησε διότι το ύψος των δανείων απαγόρευε την όποια συνεργασία.
Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ο όμιλος Σαράντης θα είναι παρών στις επερχόμενες εξελίξεις για να αποκτήσει επιχειρήσεις που διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα.
Ο κ. Ροζακέας θεωρεί ότι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα από τις τράπεζες οι οποίες οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι των εταιρειών δεν συμφωνούν τα νήματα των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα κινηθούν από τις ίδιες τις τράπεζες επισήμανε.
Ο όμιλος Σαράντη δεν ένοιωσε την οικονομική κρίση καθώς αυξήθηκαν τα οικονομικά του μεγέθη το 2015 σε σχέση με το 2014.
Ο όμιλος συνέχισε να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και στην κερδοφορία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της διοίκησης.
Ο Όμιλος Σαράντη έκλεισε το έτος 2015 καταγράφοντας πωλήσεις ύψους 278,76 εκ. ευρώ συγκριτικά με 248,44 εκ. ευρώ το 2014, αύξηση κατά 12,21%, η οποία τροφοδοτήθηκε τόσο από οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.
Στα πλαίσια της προσπάθειας αύξησης των μεριδίων αγοράς του και διατήρησης του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος, ο Όμιλος, μεταξύ άλλων, έχει υιοθετήσει πιο έντονη πολιτική παροχών προς το εμπόριο και κατ’ επέκταση προς τον καταναλωτή.
Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν το περιθώριο μεικτού κέρδους του Ομίλου να μειωθεί στο 47,53% έναντι 48,55% σε σύγκριση με πέρυσι.
Παρόλα αυτά, η αύξηση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας.
Τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 16,07% στα 29,77 εκ., τα Κέρδη Προ Φόρων και Τόκων (ΕΒΙΤ) αυξήθηκαν κατά 18,12% στα 26,04 εκ. και τα Καθαρά Κέρδη παρουσίασαν άνοδο κατά 15,4% φτάνοντας τα 19,78 εκ. από 17,14 εκ. το 2014.
Η διοίκηση του Ομίλου είναι αφοσιωμένη στο επενδυτικό της πλάνο που θα επιφέρει περαιτέρω ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία στους μετόχους του.

Τι έγινε το 2015
Κατά την διάρκεια του 2015, ο Όμιλος Σαράντη έχει προβεί σε πληρωμή μερίσματος ποσού 5,15 εκ. ευρώ και έχει ολοκληρώσει την εξαγορά του σήματος ΑVA στην Ελλάδα κόστους 3,5 εκ. ευρώ, καθώς και την εξαγορά της πολωνικής εταιρείας POLIPAK κόστους 4,5 εκ. ευρώ.
Στο τέλος του 2015, ο Όμιλος Σαράντη έχει καθαρή θετική ταμειακή θέση ύψους 7,20 εκ.
Επιπλέον, το λειτουργικό κεφάλαιο κίνησης ως προς τις πωλήσεις έχει βελτιωθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα αυστηρότερης πολιτικής πιστωτικού ελέγχου.

Οι προοπτικές του 2016 και το μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της Διοίκησης για το 2016, αναμένεται ανάπτυξη 11% σε επίπεδο ομίλου με την εγχώρια αγορά να συνεισφέρει το 4%.
Επιπλέον, η διοίκηση θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την 15η Απριλίου 2016, την πληρωμή μερίσματος για την χρήση του 2015 ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 17 Μαρτίου 201

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης