Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Από την Pillarstone και το Φρουζή στο τελικό πωλητήριο η εταιρία Καλλιμάνης

Από την Pillarstone και το Φρουζή στο τελικό πωλητήριο η εταιρία Καλλιμάνης
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση της εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης από τις πιστώτριες τράπεζες,
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση της εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης από τις πιστώτριες τράπεζες, η διάσωση της οποίας βρίσκεται στον αέρα την τελευταία 4ετία.   
Η Καλλιμάνης, μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, συμφωνήθηκε το 2018 να περάσει στα "χέρια" της Pillarstone της πλατφόρμας διαχείρισης μεγάλων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, συμφωνία όμως η οποία δεν προχώρησε. Σύμβουλος αναδιάρθρωσης της εταιρείας θα αναλάμβανε μάλιστα για λογαριασμό της Pillarstone ο Κώστας Φρουζής, γνωστός από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas και κατόπιν αναπληρωτής CEO της Creta Farms.
Η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2016 η εταιρεία  κατέγραψε κύκλο εργασιών 31,9 εκατ. ευρώ, από 39,4 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 4 εκατ ευρώ από ζημιές 7,5  εκατ. ευρώ.
Το 2015 η Καλλιμάνης υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία της Καλλιμάνης ξεκινά στα 1956, όταν τα δύο αδέλφια Γιώργος και Θεόδωρος Καλλιμάνης, έχοντας εργαστεί στην ποτοποιία Αναστασόπουλου στα Καλάβρυτα, δημιουργούν τη δική τους ποτοποιία στο Αίγιο.
Πολύ γρήγορα, στη δεκαετία του ’60 στρέφουν την προσοχή τους στα είδη πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και κυρίως ψυγείων, ανοίγοντας το πρώτο τους κατάστημα.
Στα 1965 ανοίγουν στο Αίγιο το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν  δίκτυο διανομής κατεψυγμένων προϊόντων, που σταδιακά εξαπλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο.
Το 1989, συστήνουν την εταιρία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Ο Σελινούντας» με έδρα την Ελίκη και σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων.
Το 1989, πεθαίνει ο Γιώργος Καλλιμάνης και τα ηνία αναλαμβάνει η σύζυγός του Βασιλική, που συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Το 1992, συστρήνεται η ανώνυμη εταιρεία Καλλιμάνης μέσω της συγχώνευσης 5 ομόρρυθμων εταιριών.
Το 2001 η εταιρεία μπαίνει δυναμικά στον τομέα των ημιέτοιμων γευμάτων με τα προϊόντα «Πιάτα ημέρας», που αποτελούν καινοτομία στο σύνολο της αγοράς του έτοιμου φαγητού.
Μερικά χρόνια αργότερα ξεκινά την εξαγωγή των επωνύμων προϊόντων Kallimanis στις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Πρώτος σταθμός η Κύπρος. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, και η Βουλγαρία.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης