Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Τι κερδίζει, τι πληρώνει με το ομόλογο... και το γλυκαντικό της επαναγοράς

ΔΕΗ: Τι κερδίζει, τι πληρώνει με το ομόλογο... και το γλυκαντικό της επαναγοράς

Η σύνδεση της έκδοσης με στόχους βιωσιμότητας και δυνατότητα μελλοντικής μείωσης του κόστους δανεισμού

Σχετικά Άρθρα
Η ιστορική επιστροφή της ΔΕΗ στις διεθνείς αγορές με ομολογίες 500 εκατ. ευρώ, αποφέρει διπλό όφελος εξαιτίας της δομής της συναλλαγής.

Ισχυροποιεί αφενός τον ισολογισμό – με αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού – και αφετέρου αποκτά δυνητικά χαμηλότερο επιτόκιο σε νέες ομολογιακές εκδόσεις.
Όπως αποκάλυψε πρώτο το Bankingnews.gr, το επιτόκιο της έκδοσης της ΔΕΗ, ενδέχεται να κυμανθεί και κάτω από 3,875%.
Το επιτόκιο αυτό 3,8%- 4 % προσφέρεται στους επενδυτές καθώς η εταιρεία απείχε από τις αγορές επί επτά χρόνια, ωστόσο όταν επιτύχει τους στόχους βιωσιμότητας τότε θα έχει την δυνατότητα μείωσης του κόστους δανεισμού, με νέα έκδοση ομολόγου.
Συγκεκριμένα, η έκδοση είναι συνδεδεμένη με στόχους βιωσιμότητας, καθώς η επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα C02 κατά 40% μέχρι το 2023.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ προσφέρει στους ομολογιούχους ένα..γλυκαντικό, δηλαδή την επαναγορά του ομολόγου, με premium στο 102% της ονομαστικής αξίας σε δύο χρόνια απο την έκδοση του, με στόχο μια νέα έκδοση και μείωση του κόστους δανεισμού. (λ.χ 2,5%)
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάδοχοι απο χθες το πρωϊ ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές με αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο κοντά στο 4%, ωστόσο η έκδοση, ανάλογα με την ζήτηση, ενδέχεται να επιτύχει κι ένα επιτόκιο κάτω απο 3,875%, πιθανότατα και κοντά στο 3,5%, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ομολόγων.
Η minimum αρχική τοποθέτηση στις ομολογίες είναι 100.000 ευρώ και στην συνέχεια αυξάνεται σταδιακά 101.000-102.000 κ.α
Κύριοι Ανάδοχοι της έκδοσης και του βιβλίου προσφορών είναι η HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE , η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.
Η παρούσα έκδοση αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου (αναμενόμενη αξιολόγηση Β/ ΒΒ συν) .

Που κατευθύνονται τα κεφάλαια - Αποπληρωμή δυο κοινοπρακτικών δανείων

Με τα έσοδα του ομολογιακού 500 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ θα αποπληρώσει μερικώς το κοινοπρακτικό τραπεζικό δανείο Α ( λήξεως 2023 ) κατά 100 εκατ. ευρώ, θα αποπληρώσει το κοινοπρακτικό δανείου C κατά 200 (λήξεως 2022 ) εκατ. ευρώ, 183 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για εταιρικούς σκοπούς (ΑΠΕ), ενω 17 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα και οι προμήθειες της έκδοσης.
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση της ομολογιακής έκδοσης της ΔΕΗ την οποία απο χθες παρουσιάζουν στους διεθνείς επενδυτές.
Με την ομολογιακή έκδοση και την ρήτρα αειφορίας η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα C02 κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022, με έναρξη απο το 2019.
Τα βήματα -“κλειδιά” για την μείωση των εκπομπών CO2, όπως αναφέρει η παρουσίαση, είναι η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων απο το 2023 και οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας για να αλλάξει το ενεργειακό μίγμα με βιώσιμες πηγές και σταθερή κερδοφορία ενω θα υποστηρίζονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Αποπληρωμή χρέους της ΔΕΗ και επενδύσεις με το 50% των εσόδων της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, η ΔΕΗ με το 50% των εσόδων της πώλησης του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ θα αποπληρώσει το τραπεζικό της χρέος, ενω το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για το επιχειρηματικό της πλάνο. Υπενθυμίζεται ότι, τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμήθηκαν σε 2,95 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι, το 49% αποτιμάται σε 1,44 δισ. ευρώ.
Δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές του ΔΕΔΔΗΕ είναι η υψηλή απόδοση κεφαλαίου έως 7% για τα επόμενα χρόνια καθώς θα εξασφαλίσουν άμεσα ένα χαμηλό δανεισμό για τις επενδύσεις στο δίκτυο των 240.000 χλμ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης