Τρεις βασικούς κανόνες θέτει η τουριστική αγορά για την επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας της χώρας», η οποία σύμφωνα με τους επιχειρηματίες «δεν έχει την πολυτέλεια να μετρήσει μια δεύτερη χαμένη σεζόν».
• Το άνοιγμα να γίνει με επιτυχία
• Να υπάρχει για όλους προστασία
• Να φέρει τα προσδοκόμενα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία
Η αγωνία όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία ορόσημο της 14ης Μαΐου χτυπάει «κόκκινο», το ίδιο και οι προβληματισμοί για το φετινό «γρίφο». Οι πιο νηφάλιες φωνές της αγοράς εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και προτάσσουν την ασφάλεια πριν από την οποιαδήποτε γραμμή εκκίνησης. «Σημασία έχει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ημερομηνίες υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Όλοι ελπίζουμε σε μια καλύτερη σεζόν από την περσινή, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Το ζητούμενο είναι η ασφάλεια και ο τουρισμός να πηγαίνουν χέρι – χέρι», λένε.
Τις επόμενες μέρες τα νέα πρωτόκολλα
Μέσα στην εβδομάδα – εκτός απροόπτου - αναμένονται τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία σε γενικές γραμμές θα είναι παρόμοια με πέρυσι, «βελτιωμένα σε ορισμένα σημεία όπου παρατηρήθηκαν δυσκολίες και με απλοποιημένες διαδικασίες», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Ωστόσο αλλαγές ζητούν οι ξενοδόχοι, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις που θα γίνουν, εκτός από συντονισμένες με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, να είναι και λειτουργικές, αλλά και να μην επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό τους.
Ενστάσεις έχει διατυπώσει η ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) σε σημεία όπως:
• Να επιτρέπεται όπως και πέρυσι, σε μη διαμένοντες να επισκεφθούν χώρους του ξενοδοχείου - εκτός από τα δωμάτια.
• Για τη λειτουργία του μπουφέ να μην είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών για το σερβίρισμα από τους ίδιους τους πελάτες, εφόσον χρησιμοποιούν αντισηπτικό και γίνεται συχνή αλλαγή της λαβίδας. Σε αντίθετη περίπτωση, πέρα από το κόστος που αυξάνεται προκύπτει και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.
• Εσωτερικές πισίνες και σπα να επιτρέπεται να λειτουργούν και να ισχύουν όσα προβλέπονται για τις εσωτερικές δεξαμενές των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, η ΠΟΞ ζητεί να διευκρινιστεί το καθεστώς των τεστ που θα κάνουν οι εργαζόμενοι και εάν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με ποιους όρους τα self – test.
Κινητικότητα στο δεύτερο εξάμηνο
Η χώρα μας δεν αποκλείει, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να υποδεχθεί τουρίστες πιλοτικά πιο νωρίς, ακόμη και εντός Απριλίου (ανεξάρτητα από το «πείραμα της Ρόδου» με τους 189 Ολλανδούς). «Σε κάθε περίπτωση, ισχύει το άνοιγμα στα μέσα Μαΐου, ενάμιση μήνα νωρίτερα από την περσινή σεζόν», υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, την ώρα που «τρέχουν» διμερείς συμφωνίες για να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα - όπως αυτή με το Ισραήλ - με προϋποθέσεις για την είσοδο και χωρίς καραντίνα. Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν αγορές – στόχους, όπως και τα γειτονικά Βαλκάνια, περιμένοντας παράλληλα και με μεγάλο ενδιαφέρον τη βρετανική αγορά να εξέλθει από τα αχαρτογράφητα νερά.
Στενεύουν τα περιθώρια
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πλέον η αγορά εστιάζει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και ειδικότερα από τα μέσα Ιουνίου και έπειτα για να υπάρξει κινητικότητα που θα φέρει καλύτερες πληρότητες. Ευελπιστεί μάλιστα η σεζόν να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως το Νοέμβριο, εφόσον προχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη.
«Ίσως «σωθεί» το δεύτερο μισό του Ιουνίου από αυτή την άποψη. Για την ώρα, υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι τυπικά ανοιχτά – ουσιαστικά κλειστά αφού δεν έχουν πελάτες, άλλα θα ανοίξουν τέλη Απριλίου, άλλα μέσα στο Μάιο, άλλα τον Ιούνιο και αναλόγως με τις κρατήσεις που θα έχουν και αφού επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ανοίξει και η εστίαση. Άρα δεν μας προβληματίζουν οι ημερομηνίες, αυτό εξαρτάται από την κάθε επιχείρηση που κάνει τον προγραμματισμό της, αλλά και από τον κάθε προορισμό. Θα ανοίξουμε όταν είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε και αναλόγως με την επιδημιολογική εικόνα», τονίζει στέλεχος της αγοράς και δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη ρευστή κατάσταση με τη φράση: «είναι όλα στον αέρα».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Υποτονικές κρατήσεις και χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού «ροκανίζουν» τις ελπίδες της τουριστικής αγοράς
Το άνοιγμα από νωρίς υπό αμφισβήτηση
Σχόλια αναγνωστών