Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ρευστοποιήσεις μετοχών ΕΧΑΕ από την Εθνική, ο μέτοχος των Paradise Papers και στην κορυφή οι … τράπεζες

Οι ρευστοποιήσεις μετοχών ΕΧΑΕ από την Εθνική, ο μέτοχος των Paradise Papers και στην κορυφή οι … τράπεζες
Το παράδοξο της διοικητικής κυριαρχίας των τραπεζών με ποσοστό κάτω του 6%.Τα νησιά Καϊμάν, το Λουξεμβούργο και τα ερωτήματα

Σε σταθερό πωλητή μετοχών της Ελληνικά Χρηματιστήρια αναδεικνύεται η Εθνική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες.
Η Τράπεζα αργά αλλά σε σταθερή βάση και σε μικρές ποσότητες καθημερινά εμφανίζεται πωλητής μετοχών της ΕΧΑΕ με αποτέλεσμα να έχει ρευστοποιήσει 107.500 μετοχές από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 κάνοντας μόνο ένα μικρό διάλειμμα αγορών στα τέλη Ιανουαρίου όπου αγόρασε 16.800 μετοχές.
Έτσι οι καθαρές πωλήσεις μετοχών ΕΧΑΕ από την Εθνική στο διάστημα από αρχές Δεκεμβρίου 2020 έως και σήμερα είναι 90.700 μετοχές.
Και μπορεί ο συγκεκριμένος αριθμός πωληθέντων μετοχών να φαντάζει μικρός στα 60 εκατ. μετοχές που έχει η ΕΧΑΕ αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπό ότι οι τράπεζες (η κάθε μία) πλέον έχουν ποσοστά κάτω του 5% αλλά παραδόξως συνεχίζουν να είναι κυρίαρχες στο ΔΣ . αθροιστικά δε οι τράπεζες δεν έχουν ποσοστό άνω του 5,9% ή περίπου 3 εκατ. μετοχές.
Επισήμως πάντως στην ΕΧΑΕ υπάρχουν μόνο δύο μέτοχοι που κατέχουν πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Πρόκειται για τη Goldman Sachs με ποσοστό 5,06% και την The London and Amsterdam Trust Company με 5,43%.
Η τελευταία φιγουράριζε στα Paradise Papers και έχει αφετηρία τα νησιά Cayman.

Τα ερωτηματικά

Πάντως η μετοχική σύνθεση σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτει με την απόλυτη κυριαρχία των τραπεζών γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Και το Χρηματιστήριο δεν παρέχει σαφή εικόνα για την σύνθεση των επενδυτών που μετέχουν στο μετοχικό του κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από εταιρική παρουσίαση της ΕΧΑΕ προ ενάμιση έτους οι επενδυτές από την Ελλάδα είχαν ποσοστό της τάξεως του 41% και τις ΗΠΑ 15,5%.
Εντύπωση όμως προκαλεί ότι επενδυτές από το Λουξεμβούργο που μπορεί να είναι χώρα της ΕΕ αλλά λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος είχαν ποσοστό 16,7% και από τα νησιά Καϊμάν (κυρίως το The London and Amsterdam Trust Company) είχαν ποσοστό 8%.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες θεσμικοί έχουν 11,5% γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες με τα χρήματα των μεριδιούχων ελέγχουν συνολικά το ποσοστό της τάξεως του 17,5%.
Σε κάθε περίπτωση όμως το μείζον ερώτημα είναι ποιοι είναι οι τελικοί επενδυτές εταιριών που εμφανίζονται ως μέτοχοι από εξωτικούς προορισμούς και όχι μόνο.
Και η απάντηση ίσως να εξηγεί και επικυριαρχία των τραπεζών σε επίοεδο διοίκησης της ΕΧΑΕ.
Μια επικυριαρχία που εγείρει και ζητήματα ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και σύγκρουσης συμφερόντων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης