Ήταν μια υβριδική 29η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο Μέγαρο, όπως επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία.
Στο βήμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, μιλά για τις επτά μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο για το μέλλον, αλλά για το παρόν και αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου που βλέπουν βασικές αγορές – όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο - να απουσιάζουν ακόμη από το «κάδρο» της επανεκκίνησης.
«Μπροστά μας έχουμε ένα ακόμα δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι» ομολογεί, ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζει:
«Ήδη, βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουνίου και πολλές βασικές μας αγορές ακόμα δεν έχουν επανεκκινήσει. Αυτό το γεγονός αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψη μας για τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το περιβάλλον, κάθε μέρα που περνάει, δεν μοιάζει με την προηγούμενη».
«Η χρονιά δεν θα κριθεί μόνο από τους δικούς μας χειρισμούς»
Οι μεταλλάξεις έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στην τουριστική αγορά, η οποία, βλέποντας τον Ιούνιο να χάνεται και τον Ιούλιο να επανακάμπτει κάπως αργοπορημένα (μετά τις 15 Ιουλίου λένε), ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα πανδημίας, ικανό να βάλει «τρικλοποδιές» στο Φθινόπωρο – απαραίτητο για την επιμήκυνση και την ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, η οποία, έτσι όπως εξελίσσεται, έχει πολλούς παράγοντες τελικά, που θα την κρίνουν.
«Όμως η χρονιά δε θα κριθεί μόνο από δικούς μας χειρισμούς.
Θα κριθεί από την πανδημία, τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς. Και αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν πότε θα ανοίξει η Βρετανία, η Ρωσία, η Σκανδιναβία και άλλες μεγάλες αγορές» θα πει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ και θα αναφερθεί στις προκλήσεις – ακόμη και στις βραχυπρόθεσμες – που κατά τον ίδιο, «καμία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».
«Η υγειονομική πρόκληση» και οι άλλες 6
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο:
• Η πρώτη, άμεσα, είναι η υγειονομική πρόκληση. Να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, να ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, «όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, για να κερδηθεί το στοίχημα του φθινοπώρου και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, μέσα από τον έλεγχο της πανδημίας».
• Η δεύτερη πρόκληση είναι η συνέχιση της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας. Μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα όπως είναι για παράδειγμα ο ενιαίος ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%.
• Η τρίτη πρόκληση αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Η τέταρτη αφορά τις υποδομές.
• Η πέμπτη αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού.
• Η έκτη πρόκληση έχει να κάνει με τις στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα. Είναι σημείο κομβικής σημασίας, αφορά και το θέμα των ψηφιακών τεχνολογιών, κυρίως όμως έχει να κάνει με την ανάγκη σταθερής στο χρόνο, με ξεκάθαρους όρους και διαδικασίες, συνεργασίας του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ. Οι μοναχικές πορείες δεν ωφελούν κανέναν.
• Έβδομη πρόκληση αποτελεί όλο το πλέγμα που αφορά το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την αειφορία.
«Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μας κράτησαν ζωντανούς»
Μίλησε για «δίχτυ προστασίας» που άπλωσε η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις «τις συστηματικές επαφές από πλευράς ΣΕΤΕ και την επίμονη διεκδίκησή του» για μια σειρά μέτρων που εισακούστηκαν από τον πρωθυπουργό. «Παρά τη σφοδρότητα της κρίσης, ακούσατε, κατανοήσατε και διαχειριστήκατε άμεσα όλα μας τα αιτήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο κ. Ρέτσος και σημείωσε:
«Σε κάθε φάση της κρίσης, προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο, ελπίζοντας και δουλεύοντας πάντα και για το καλύτερο. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε και τώρα, που αρχίζει να φαίνεται το πρώτο φως στο τούνελ». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός έδειξαν να συμφωνούν πως αν δεν κάνουν ζημιά οι μεταλλάξεις που αναπτύσσονται ταχύτατα, τότε το δεύτερο εξάμηνο θα είναι για τον ελληνικό τουρισμό, πολύ καλύτερο από ό,τι περιμένουμε.
«Μπορεί τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά και η κατάσταση των βασικών μας αγορών, να καθιστούν τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019 εξαιρετικά δύσκολο, έχουμε όμως τη βεβαιότητα, πως αν δεν υπάρξουν υγειονομικές επιβαρύνσεις, το ισχυρό brand που έχει δημιουργήσει η χώρα μας, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία ως σήμερα, αλλά και η αξία του τουριστικού μας προϊόντος, μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα ανέλπιστα καλό 2ο εξάμηνο» προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ωριμότητα», στη «γνώση» και την «υπομονή» των ανθρώπων σε όλους τους «κρίκους» της μεγάλης αλυσίδας του τουρισμού.
Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό
Λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι προσκεκλημένοι ήταν λίγοι και μόνο καθήμενοι. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέλαβε το ρόλο του... δημοσιογράφου και έθεσε τα καίρια ερωτήματα στον πρωθυπουργό που απασχολούν τους ανθρώπους του τουρισμού μέσα στην κρίση: Για το εάν έχει να ανακοινώσει «νέα» για την έλευση της βρετανικής αγοράς από την οποία οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί εξαρτώνται σημαντικά (μετά και την πρόσφατη επαφή που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον), για τη συνέχιση του ΣΥΝ-εργασία, για τη μείωση του ΦΠΑ στα όρια του ανταγωνισμού, για την υψηλή φορολόγηση κλπ.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Γιάννης Ρέτσος (πρόεδρος ΣΕΤΕ): «Η χρονιά θα κριθεί από την πανδημία, τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς»
Σε ρόλο... δημοσιογράφου ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, έθεσε στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο
Σχόλια αναγνωστών