γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μία μέρα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής η ΔΕΗ κατέβασε το διακόπτη στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους καταναλωτές ότι δεν θα αλλάξει πολιτική. Το περιστατικό που συνέβη την Κομοτηνή είναι η πρώτη πράξη του δράματος που βιώνουν πολλοί επιχειρηματίες που βάλλονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο λογαριασμός ρεύματος σε βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας έφτασε τις 100. 000 ευρώ με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να καλύπτει το 90% του συνολικού ποσού. Όταν πέρασε η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού η ΔΕΗ έδωσε εντολή η βιομηχανική μονάδα να βυθιστεί στο σκοτάδι.
Ωστόσο δεν αρκέστηκε μόνο στη διακοπή ρεύματος αλλά κατήγγειλε τη σύμβαση και προχώρησε στην άρση εκπροσώπησης ως προμηθεύτρια εταιρεία με αποτέλεσμα η βιομηχανική μονάδα ακόμη και να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό στη ΔΕΗ θα ενταχθεί στον πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας , ο οποίος έχει πιο ακριβό τιμολόγιο από το μέσο όρο της αγοράς. Τον ρόλο της Καθολικής Υπηρεσίας τον έχει η ΔΕΗ με συνέπεια να τον χρεώνει με κατεβασμένο τον διακόπτη και με υψηλότερο κόστος ανά kwh.
Η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ για επανασύνδεση ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση είχε καταβάλει στους έναντι λογαριασμούς πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ αλλά δεν ήταν σε θέση να καλύψει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση απασχολεί περίπου 40 εργαζόμενους .
Οι διακοπές ρεύματος θα πέφτουν βροχή από τη ΔΕΗ σε παραγωγικές μονάδες καθώς οι λογαριασμοί είναι στα ύψη και η διοίκηση δεν επιθυμεί να στείλει μήνυμα χαλάρωσης διότι η αξία των λογαριασμών είναι πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Η ΔΕΗ καλύπτει ως πελάτες το 40% της βιομηχανίας
Η ΔΕΗ στη μέση τάση έχει μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 40% με βάση τις καταναλώσεις ενέργειας. Τον Απρίλιο οι συνολικές καταναλώσεις της κατηγορίας έφτασαν τις 758 Gwh εκ των οποίων οι 297 έγιναν από τη ΔΕΗ. Πάντως τον Ιανουάριο οι συνολικές καταναλώσεις ήταν 841 Gwh και η ΔΕΗ είχε 356 Gwh .
Η μείωση των καταναλώσεων στη βιομηχανία που εντάσσεται στη μέση τάση φαίνεται ότι κατεβάζει στροφές ενώ στελέχη που έχουν επαφή λένε ότι σημαντικό μέρος της πτώσης οφείλεται και στις διακοπές ρεύματος.
Οι προμηθευτές ενέργειας με τη βιομηχανία δεν δίνουν πολλά περιθώρια και εξαντλούν στο άψε σβήσε τα δικαιώματα που έχουν έναντι των πελατών τους.
Η ΗΡΩΝ πρόσφατα έστειλε δέκα εκκαθαριστικούς λογαριασμούς σε βιομηχανία και σε διάστημα πέντε ημερών ζητούσε την αποπληρωμή τους με την συνολική αξία της ενέργειας να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ εκ των οποίων οι 35.000 ευρώ αφορούσαν την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Πάντως ορισμένα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα βγάλει εκτός αρκετές μονάδες που ήταν στην κόψη του ξυραφιού με αποτέλεσμα να προκληθεί δεύτερος γύρος εκκαθάρισης στη βιομηχανία και την απώλεια θέσεων εργασίας. Οι διακανονισμοί εξόφλησης δεν έχουν αποτελέσματα διότι έρχεται ο επόμενος φουσκωμένος λογαριασμός και τα τινάζει όλα στα αέρα.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών