Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πού θα καθίσει το τίμημα εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ - Οι ελκυστικοί όροι εξαγοράς

Πού θα καθίσει το τίμημα εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ - Οι ελκυστικοί όροι εξαγοράς
Η σύγκριση με τις συμφωνίες ΔΕΔΔΗΕ και Άνεμου
Σχετικά Άρθρα
Με ελκυστικούς όρους συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των εταιρειών της Enel Ρουμανίας η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Bankingnews, η απόκτηση των ΑΠΕ ισχύος 498 MW αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ένα πολλαπλασιαστή κερδών EBITDA 8 φορές, όταν για την πρόσφατη εξαγορά της Άνεμος από την Motor Oil καταβλήθηκε ένα τίμημα 12 φορές τα λειτουργικά κέρδη.
Αντίστοιχα, για τις εταιρείες του δικτύου διανομής, η ΔΕΗ εκτιμάται οτι, θα καταβάλλει κάτω από 1 φορά την ρυθμιστική περιουσιακή βάση ( RAB ), όταν το Macquarie κατέβαλλε 1,5 φορά την ρυθμιστική περιουσιακή βάση ( RAB ) για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ, από τις αρχές Ιανουαρίου συνεχίζει τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον Ιταλικό όμιλο Enel για την απόκτηση των θυγατρικών της Ρουμανίας έναντι ενός τιμήματος ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να μειωθεί , με τις διαπραγματεύσεις. Οι συζητήσεις πάντως με την Εnel εξελίχθηκαν καλύτερα απ ότι αναμενόταν για την ελληνική επιχείρηση, και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας.

Ποιές εταιρείες πωλεί η Enel

Ο ιταλικός όμιλος της Enel οδηγείται σε πώληση των θυγατρικών της σε Ευρώπη και Ν. Αμερική προκειμένου να μειώσει το υψηλό χρέος της.
Στην Enel Ρουμανία, ο ιταλικός όμιλος διαθέτει αξιόλογη παρουσία σε δίκτυο, παραγωγή και προμήθεια και συγκεκριμένα :

- Στο δίκτυο διανομής ρεύματος με μήκος 128.000 χλμ, κατέχει τρείς εταιρείες διανομής ( E -distribute Muntenia sud, Ε-ditsribute Banat, E- distibute Dobrogea). Στον κλάδο πωλείται το 70% των μετοχών με αξία η οποία αποτιμάται περί τα 600 εκατ. ευρώ.

- Στην παραγωγή πωλείται το 100% της Enel Green Power η οποία σε 12 περιοχές διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 543 MW, εκ των οποίων τα 498MW είναι Αιολικά Πάρκα και 36MW Φωτοβολταϊκά. Η εταιρεία επίσης έχει υπό κατασκευή άλλα 170MW. Η αξία της αποτιμάται περί το 1 δισ. ευρω.

- Στην προμήθεια ρεύματος τέλος η Enel δραστηριοποιείται με δύο εταιρείες με 3,1 εκατ. πελάτες και η αξία των οποίων λόγω και της συγκυρίας αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ. Για την εξαγορά η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια 300-400 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από δανεισμό στον οποίο θα συμμετάσχουν και ελληνικές τράπεζες.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης