Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Ηλιόπουλος (SeaJet) συνεχίζει να αγοράζει μετοχές MIG, η μετοχή πάνω από τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς… με τελικό στόχο το deal Attica – ΑΝΕΚ με Strix

Ο Ηλιόπουλος (SeaJet) συνεχίζει να αγοράζει μετοχές MIG, η μετοχή πάνω από τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς… με τελικό στόχο το deal Attica – ΑΝΕΚ με Strix
Αντί η πλευρά Ηλιόπουλου να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με την Πειραιώς για Attica Group και ΑΝΕΚ εμπλέκεται η MIG προκαλώντας show χρηματιστηριακά χωρίς αντίκρισμα
Σχετικά Άρθρα
Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει ήδη το 52,81% της Marfin Investment Group (MIG) και έχει ανακοινώσει δημόσια πρόταση στα 0,1668 ευρώ, η πλευρά της Ratio Holding της οικογένειας Ηλιόπουλου της Sea Jet που ελέγχει το 10,69% συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της MIG.
Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2023, η μετοχή της MIG είναι στο +29,94% στα 0,2170 ευρώ με ανεκτέλεστο για αγορά 31,4 εκατ. τεμάχια και με όγκο συναλλαγών 11 εκατ. τεμάχια ή το 1,17% των μετοχών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ratio Holding αγοράζει μετοχές MIG, ωστόσο η στρατηγική που ακολουθεί η οικογένεια των εφοπλιστών Ηλιόπουλου δεν βγάζει επιχειρηματικό νόημα, άπαξ και η Πειραιώς ελέγχει πάνω από το 51% της MIG.
Αντί η πλευρά Ηλιόπουλου να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με την Πειραιώς για Attica Group και ΑΝΕΚ εμπλέκεται η MIG προκαλώντας show χρηματιστηριακά χωρίς αντίκρισμα.

Ποιες είναι οι επιλογές

Οι επιλογές της πλευράς Ηλιόπουλου είναι οι εξής:
1)Να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές MIG αλλά δεν θα καταφέρει να φτάσει στο 15% με 20% της εταιρείας έναντι της Πειραιώς που κατέχει ήδη το 52,8%.
Βέβαια ήδη η μετοχή της MIG κινείται πολύ πάνω από την τιμή της σχεδιαζόμενης δημόσιας πρότασης της Πειραιώς καθιστώντας ανενεργή της δημόσια πρόταση.
2)Να εξαναγκάσει τη Strix Holding, η οποία είναι συνδεδεμένη εταιρία με την Τράπεζα Πειραιώς να μετατρέψει το ομολογιακό της MIG σε μετοχές και να βρεθούν Πειραιώς και Strix Holding να ελέγχουν σχεδόν το 90% της MIG.
Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν θα ευνοούσε τα σχέδια της τράπεζας Πειραιώς.
3)Η πλευρά Ηλιόπουλου δεν στοχεύει προφανώς στη MIG, αλλά χρησιμοποιεί την MIG για να ασκήσει πιέσεις στην Πειραιώς στο deal Strix Holding – Attica Group – ΑΝΕΚ.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr για τη σχεδιαζόμενη δημόσια πρόταση στην Attica Group

Ενώ η μάχη για την MIG την Marfin Investment Group βρίσκεται σε εξέλιξη… ο πραγματικός στόχος τόσο της εμπλεκόμενης Πειραιώς όσο και της Ratio Holding της οικογένειας Ηλιόπουλου της Sea Jets είναι η Attica Συμμετοχών που δραστηριοποιείται στην ακτοπλοΐα.

Η τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβανόμενη ότι… κινδυνεύει το deal μεταξύ της Strix Holding και της Attica Group ή Συμμετοχών αφενός απέκτησε το 52,819% της MIG ή 496,243 εκατ μετοχές ενώ και η Ratio Holding με συνεργαζόμενους μετόχους απέκτησε το 10,69% της MIG ανακοίνωσε και σε δημόσια πρόταση στην MIG.

Δημόσια πρόταση στην Attica Group ανακοινώνει η Πειραιώς

Όμως για να διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει το deal της Attica Συμμετοχών με την Strix Holding προχωράει σε δημόσια πρόταση - τέχνασμα και στην Attica Συμμετοχών στα 1,80 ευρώ αντί 2,33 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή.
Ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να αφοπλίσει τυχόν σχέδια της Sea Jets λαμβάνοντας πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας.

Είναι αληθές ότι αναλύοντας την μεγάλη εικόνα, επιτιθέμενη είναι η Ratio Holding της οικογένειας Ηλιόπουλου και αμυνόμενη η Πειραιώς που διαπίστωσε τις επιθετικές προθέσεις της Sea Jets
Παρ΄ όλα αυτά ο όμιλος της Sea Jets αντί να πράξει το σωστό να υποβάλλει προσφορά 560 εκατ για την Attica Συμμετοχών αφού αυτή είναι ο στόχος και όχι προφανώς η MIG… προσπαθεί με ευτελή ποσά να διαμορφώσει στρατηγική…
Η Sea Jets προσπαθεί με φθηνές στρατηγικές να αποκτήσει ερείσματα είτε στην Attica Συμμετοχών, είτε να αποκτήσει δρομολόγια της Attica Συμμετοχών... εάν είχε πραγματικές προθέσεις η Sea Jets θα έφερνε πρόταση για την Attica Συμμετοχών... 
Με φθηνά κόλπα επιχειρεί... να κερδίσει... εντυπώσεις...


Η συμφωνία Strix Holding με Attica Συμμετοχών

Η Strix Holding έχει υποβάλλει πρόταση για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Attica Group και με αυτόν τον τρόπο η Marfin Investment Group θα αποπληρώσει δάνεια 443 εκατ ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση το deal η Attica Group που δραστηριοποιείται στην ακτοπλοΐα αποτιμήθηκε 560 εκατ πολύ πάνω από τα 400 εκατ που ήταν οι εκτιμήσεις στο πρόσφατο παρελθόν…
Η Πειραιώς με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει τα 443 εκατ δάνειο από δυνητικό πρόβλημα σε μη πρόβλημα και ολοκληρώνει την υποχρέωση της στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών να μειώσει την δανειακή της εξάρτηση από την Marfin Investment Group

Τι ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας Strix Holding με την MIG

Πρόταση ανταλλαγής του συνόλου των ομολογιακών δανείων της με τη συμμετοχή της στην Αttica (79,38) δέχτηκε η Marfin.
Ειδικότερα, η "MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" (εφεξής "η Εταιρία") ανακοίνωσε σήμερα (13.12.2022) ότι έγινε αποδέκτης πρότασης από την εταιρεία "STRIX Holdings L.P.", ομολογιούχο – κάτοχο του συνόλου των ομολογιών:
α) του από 14.5.2021 κοινού ομολογιακού δανείου έκδοσης της Εταιρίας σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου €282,9 εκ. και
β) του από 31.7.2017 μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έκδοσης της Εταιρίας σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους €160,8 εκ.,
για την ανταλλαγή του συνόλου των ως άνω ομολογιών κυριότητός της και έκδοσης της Εταιρίας, με το σύνολο της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της Εταιρίας στην "ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" (εφεξής "η ATTICA"), ήτοι 22.241.173 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,31% του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA, τις οποίες κατέχει άμεσα η Εταιρία, και του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής "MIG SHIPPING S.A.", η οποία κατέχει 149.072.510 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,07% του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA (συνολικά 79,38%)
Οι επιμέρους όροι της πρότασης περιλαμβάνουν τον επιβεβαιωτικό νομικό και οικονομικό έλεγχο της "MIG SHIPPING S.A.", την κατά νόμον απαιτούμενη έγκριση της συναλλαγής από την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού και τη χορήγηση περιόδου αποκλειστικότητας έως την 30.6.2023.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας η Εταιρία θα προβεί σε ακύρωση των ιδίων ομολογιών που θα αποκτήσει με αποτέλεσμα την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ύψους €443,8 εκατ. καταλήγει η ανακοίνωση της εισηγμένης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης