Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες «μπλοκάρουν» την ΤΕΝΕΡΓ - Η First Sentier θα δανειστεί 1 δισ και θα αγοράσει έως 70% στα 22,8 ευρώ

Οι ελληνικές τράπεζες «μπλοκάρουν» την ΤΕΝΕΡΓ - Η First Sentier θα δανειστεί 1 δισ και θα αγοράσει έως 70% στα 22,8 ευρώ
Η First Sentier θέλει να εξαγοράσει ποσοστό έως το 70% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και μέσω δημόσιας πρότασης στα 22,8 ευρώ
Γιατί καθυστερεί το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής;
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διοικείται από τον Γιώργο Περιστέρη βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κίνηση απαραίτητη ώστε να μειώσει τον δανεισμό την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και τον προσωπικό του δανεισμό.
Οι διαπραγματεύσεις χρονίζουν και σίγουρα οι καθυστερήσεις προβληματίζουν.
Η Macquarie πήγε Ιταλία, το fund από την Αυστραλία ήταν ενδιαφερόμενος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά αποχώρησε οριστικά από την διαδικασία.

Γιατί καθυστερεί το deal; - Πρόβλημα η χρηματοδότηση

Η First Sentier είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ωστόσο αποτάθηκε στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έθεταν όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την First Sentier…η οποία εξέτασε την σύναψη κοινοπρακτικού δανείου 1 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν υψηλά επιτόκια κοντά στο 5,5% - χαμηλό 4,5% και υψηλό 5,8% - αλλά το κυριότερο ζητούσαν να δεσμευτούν έσοδα από μελλοντικά deal για την αποπληρωμή των δανείων σε βάθος 3ετίας.
Ο δεύτερος αυτός όρος ενόχλησε την First Sentier η οποία πλέον εγκατέλειψε τα σχέδια να δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες και σε συνεργασία με την J P Morgan διερευνά δύο τράπεζες του εξωτερικού ώστε να συνάψει δάνειο.
Ωστόσο ενόψει εκλογών η First Sentier έχει αποφασίσει να περιμένει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ώστε να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι τράπεζες γνωρίζουν την αξιοπιστία του Περιστέρη δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα με τα δάνεια που αποπληρώνονται κανονικά… εντούτοις….δεν διευκόλυναν το deal προφανώς επειδή… ανησυχούν για την μεγάλη δανειακή έκθεση του ομίλου ή γιατί γενικώς είναι διστακτικές με τον δανεισμό…

Ποια είναι η πρόταση της First Sentier;

Η πρόταση της First Sentier περιλαμβάνει τα εξής.
Η First Sentier θα εξαγοράσει ποσοστό έως το 70% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και μέσω δημόσιας πρότασης στα 22,8 ευρώ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφανίζει σήμερα τιμή 19,50 ευρώ με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 2,26 ευρώ.
Με τιμή 22,8 ευρώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι 2,64 δισεκ. ευρώ, οπότε για το 70% θα πρέπει να επενδύσει η First Sentier 1,85 δισεκ. εκ των οποίων τα 1,2 δισεκ. θα είναι δανεισμός.
Τα 22,8 ευρώ δίνουν premium 17% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στα 19,50 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης