Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Intrakat: Πώς κερδίζει από την Άκτωρ - H τεχνογνωσία έργων, το κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο και οι συνέργειες

Intrakat: Πώς κερδίζει από την Άκτωρ - H τεχνογνωσία έργων, το κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο και οι συνέργειες
Ο επικεφαλής της Ιντρακάτ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μετά την εξαγορά
Σχετικά Άρθρα
Η εξαγορά της Άκτωρ κατασκευές από την Ιντρακάτ δεν πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για το υψηλό ανεκτέλεστο έργων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, αλλά και για την τεχνική εμπειρία κατασκευαστικών έργων την οποία για να αποκτήσει η Ιντρακάτ, θα έπρεπε να συνεργαστεί με τρίτους καταβάλλοντας υψηλό κόστος.
Αυτό εξήγησε σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.
Ως εκ τούτου, η δυνατότητα αυτόνομης διεκδίκησης μιας σειράς μεγάλων τεχνικών έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε συνδυασμό, με το χαρτοφυλάκιο έργων (χαμηλές εκπτώσεις), τις οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν μεταξύ των δυο εταιρειών (προμήθειες, εργοτάξια κα), αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια της Ιντρακάτ θέτουν τις βάσεις προκειμένου ο ενοποιημένος ισολογισμός να παράγει λειτουργικά κέρδη.
Ο επικεφαλής της Ιντρακάτ ξεκαθάρισε ότι, δεν τίθεται κανένα θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μετά την εξαγορά, δεδομένου ότι, υπήρχαν κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ενώ εξασφαλίσθηκε τραπεζικός δανεισμός 43 εκατ. ευρώ.
Εξηγώντας την δομή της συμφωνίας ανέφερε πως, η Ελλάκτωρ θα λάβει αρχικά 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Ιντρακάτ δίνει εγγυήσεις για την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων της Άκτωρ, ύψους 114 εκατ. ευρώ για τους επόμενους 19 μήνες. Οι δυο εταιρείες αναμένεται να λειτουργούν αυτόνομα μέχρι την έγκριση της συναλλαγής ενώ στην Άκτωρ θα υπάρχει και παρατηρητής μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Θετικές ταμειακές ροές για την επόμενη τριετία – Τραπεζικά δάνεια για ανάπτυξη, όχι για κεφάλαιο κίνησης

Απαντώντας σε ερωτήσεις υπογράμμισε ότι, για την επόμενη τριετία η Ιντρακάτ διαθέτει θετικές ταμειακές ροές για να προχωρήσει τα έργα της ενώ η στρατηγική της εταιρείας είναι να προσφεύγει σε τράπεζες, όχι για κεφάλαιο κίνησης, αλλά για αναπτυξιακά έργα.
Αναφερόμενος, πάντως, στο θέμα των εγγυήσεων για τα έργα υποστήριξε ότι, αποτελεί πρόβλημα και θα απαιτηθούν κυβερνητικά μέτρα για τον κλάδο.
Για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως και τα ακίνητα υπάρχει εξασφαλισμένος δανεισμός και ο πρώτος στόχος είναι εγκατεστημένη ισχύς 350ΜW, όταν το συνολικό χαρτοφυλάκιο είναι ισχύος 1,8 MW ( πάρκα ) και 0,7 ΜW ( έργα αποθήκευσης) .
Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο των έργων που θα αποκτηθεί - μετά την έγκριση της συγχώνευσης Επιτροπής Ανταγωνισμού εντός ενός τριμήνου – αυτό περιλαμβάνει κερδοφόρα έργα με χαμηλές εκπτώσεις της τάξης του 7-10% και όχι τις υψηλές εκπτώσεις του παρελθόντος που οδήγησαν σε ζημίες.
Στην Ιντρακάτ, όλα τα έργα έχουν ανακοστολογηθεί και σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ένα περιθώριο κερδοφορίας.
Αν και ο κ. Εξάρχου, προ της εξαγοράς απέκτησε μια εικόνα από τα αποτελέσματα του 2022 (Άκτωρ), δεν θέλησε να δώσει μια καθοδήγηση για την λειτουργική κερδοφορία, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί το επιχειρηματικό πλάνο, ενώ εν όψει των κανονιστικών εγκρίσεων δεν έχουν αποφασιστεί οι πολλαπλές επιλογές της Ιντρακάτ για την Άκτωρ (συγχώνευση θυγατρική κα ).
Σ ότι αφορά το πλαίσιο συνεργασίας της Άκτωρ με την Άκτωρ παραχωρήσεις στις συμβάσεις παραχώρησης ή στις συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αυτό θα πραγματοποιείται ad hoc, αλλά δίχως δέσμευση για την συμμετοχή και τρίτων κατασκευαστών.
Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε και για τους εργαζομένους του ενοποιημένου ομίλου καθώς ξεκαθάρισε ότι, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι διάφορων κατηγοριών σε ότι αφορά τις απολαβές, μια πρακτική η οποία αποτελεί και εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης