Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βακάκης: Μερίσματα, αγορές ιδίων χωρίς δανεικά και μη ύπαρξη μεταβλητών αποδοχών για τον εαυτό του έφεραν ντελίριο πακέτων στη Jumbo

Βακάκης: Μερίσματα, αγορές ιδίων χωρίς δανεικά και μη ύπαρξη μεταβλητών αποδοχών για τον εαυτό του έφεραν ντελίριο πακέτων στη Jumbo
Καταιγιστικές αγορές μετοχών αξίας 21,2 εκατ. ευρώ σε δυο ημέρες με τιμές- στόχους 29 ευρώ από HSBC και 27,3 απο Alpha Finance
Σχετικά Άρθρα
Η τέλεια  «καταιγίδα» στην αγορά την οποία προέβλεπε το 2022 ο βιομήχανος της χαράς κ. Α. Βακάκης μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε, ωστόσο η μετοχή της Jumbo αυξήθηκε κατά 66,5% από τον περυσινό Μάϊο.
H εταιρεία διένειμε μερίσματα 157 εκατ. ευρώ το 2022 και στις αρχές του 2022 έκτακτο μέρισμα 1,15 ευρώ ή 157 εκατ. ευρώ.
Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, όμως, οι αγορές μετοχών από ξένους και Έλληνες επενδυτές ήταν καταιγιστικές καθώς πραγματοποιήθηκαν πακέτα αγοράς μετοχών συνολικής αξίας 21,2 εκατ. ευρώ. Όπως θα δούμε, δεν είναι μόνο τα ισχυρά μεγέθη της Jumbo και η εμπορευσιμότητα της μετοχής τα οποία ελκύουν τους επενδυτές.
Γι αυτό και οι ελληνικές και ξένες τράπεζες διαβλέπουν νέα άνοδο της μετοχής και ισχυρά μερίσματα με τιμές - στόχους στα 29 ευρώ και 27,3 ευρώ από την Alpha Finance.

Η Jumbo δεν έλαβε δάνεια για αγορά ίδιων μετοχών ούτε μοιράζει εκατομμύρια σε μεταβλητές αποδοχές και μετοχές

Πως, όμως, ο κ. Α. Βακάκης καταφέρνει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αν και ο ίδιος αποστρέφεται να τους βλέπει στις παρουσιάσεις καθώς προτιμά να ασχολείται προσωπικά με τις τιμές των χιλιάδων κωδικών ή νέεες αγορές, όπως snacks – παγωτά - βιβλία;
Πέραν του ισχυρού ισολογισμού της εταιρείας, η Jumbo, διαφοροποιείται σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές εισηγμένες σε τρείς τομείς :
Πρώτον, η εταιρεία δεν έλαβε δάνεια για την αγορά ίδιων μετοχών.
Όπως είχε πει και ο ίδιος χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο κρίσης δεν θα εκμεταλλευόταν την περίοδο για να δημιουργήσει υπεραξίες μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Δεύτερον, οι αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo το 2022 ήταν τουλάχιστον τρείς φορές χαμηλότερα από εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 1 εκατ. ευρώ συνολικά δίχως μεταβλητές αποδοχές ) - αν και οι αποδόσεις της εταιρείας αυξήθηκαν με την κεφαλαιοποίηση να κινείται σήμερα στα 3,3 δισ. ευρώ.
Τρίτον, η εταιρεία δεν έχει χορηγήσει μετοχές ή δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, ούτε έχει συνάψει δάνεια με μέλη του Δ.Σ ή στελέχη της εταιρείας.
Ο ίδιος, ως βασικός μέτοχος ή τα στελέχη της εταιρείας λαμβάνουν τα υψηλά μερίσματα, ακριβώς όπως οι υπόλοιποι μέτοχοι.
Συνεπώς, δεν έχει καθόλου άδικο όταν ο ίδιος θεωρεί τους μετόχους ως συνεταίρους ή τους καταναλωτές ως την βασική πηγή ανάπτυξης της εταιρείας.

Οι προοπτικές της Ρουμανίας

H Jumbo μετά την εφοδιαστική κρίση προσάρμοσε το μοντέλο της προμηθειών της σε νέες αγορές και εκτός Κίνας (Ινδία, Τουρκία, Λιθουανία ) ενώ δοκιμάζει συνεχώς νέες αγορές ( σνάκς, παγωτά, βιβλία ) αναστατώνοντας τον ανταγωνισμό ( αλυσίδες τροφίμων ).
Όπως είχε παρουσιάσει το bankingnews (2020-2022 ), η εταιρεία στηρίζεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας, όπου σχεδιάζει το άνοιγμα 9 νέων υποκαταστημάτων την επόμενη τετραεία δίνοντας νέα ώθηση σε πωλήσεις και υψηλότερο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας 38% έναντι 34% της Ελλάδας.
Εν ολίγοις, η Ρουμανία θα είναι σχεδόν μια “μισή” Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια ( 25 καταστήματα ) με ισχυρή ανάπτυξη. Στο Ισραήλ, η Jumbo με την franchise συνεργασία με την Fox σχεδιάζει 15 νέα καταστήματα τα επόμενα χρόνια – και τα μεγέθη τους δεν έχουν υπολογιστεί από την Alpha Finance.
H τελευταία έδωσε 12μηνη τιμή- στόχο τα 27,3 ευρώ με καθαρά κέρδη 297 εκατ. ευρώ (2023 ) και νέο μέρισμα 45-50 εκατ ευρώ αυξάνοντας την μερισματική απόδοση πάνω απο 6,5%. Η Hsbc στην έκθεση της έδωσε 12μηνη τιμή – στόχο τα 29 ευρώ με καθαρά κέρδη 272 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης