Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βακάκης (Jumbo): Οι τιμές θα πέσουν διότι δεν υπάρχουν αγοραστές - H ισορροπία μεταξύ τιμών και μισθών θα έρθει με «πανικό»

Βακάκης (Jumbo): Οι τιμές θα πέσουν διότι δεν υπάρχουν αγοραστές - H ισορροπία μεταξύ τιμών και μισθών θα έρθει με «πανικό»
Διαπιστώνεται μία ανισορροπία στις τιμές σε σχέση με τους μισθούς
Σχετικά Άρθρα
Η επιθυμία του έμπορου να κερδίσει ανεβάζει τις τιμές με την προσδοκία να το πουλήσει, όμως δεν υπάρχει αυτός που θα το αγοράσει.
Έτσι απλά και σύντομα ο αιρετικός επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης περιέγραψε την είσοδο της αγοράς στην εποχή του αποπληθωρισμού, η οποία θα ρίξει τις τιμές ακόμη και στα ακίνητα τα οποία κινούνται ανοδικά λόγω προσδοκιών.
Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την αξία ενός ακινήτου της Ηρώδου του Αττικού που πωλείται προς 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας ότι ανάλογη απαίτηση υπάρχει για διαμερίσματα πολυκατοικιών.
Συνέχισε να υποστηρίζει το αφήγημα του για πτώση των τιμών ακόμη και στην αγορά των τροφίμων. Διαπιστώνει μία ανισορροπία στις τιμές σε σχέση με τους μισθούς, οι οποίοι παρότι ανέβηκαν 10% δεν μπορούν να καλύψουν τις ανατιμήσεις των προϊόντων που έφτασαν μέχρι το 70%.
Μίλησε για ένα χάσμα ανάμεσα στις δύο συμπεριφορές, το οποίο θα γεφυρωθεί φέρνοντας εκ νέου ως παράδειγμα την αγορά ακινήτων, θέλοντας να δώσει έμφαση και στην απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στην προσδοκία του πωλητή αλλά και στην αδυναμία του αγοραστή να κάνει τη συμφωνία διότι δεν έχει τα χρήματα.
Το πρόβλημα δεν έχει έρθει ακόμη στο προσκήνιο. Τόνισε ότι μπορεί να χρειαστεί και ένας «πανικός» που τον τοποθετεί από τη νέα χρονιά, με το κ. Βακάκη να λέει ότι τότε θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι.
Η πεποίθηση του ότι η αγορά θα «γευτεί» τον αποπληθωρισμό επαναλήφθηκε λέγοντας ότι θα φτάσει και στην αγορά των τροφίμων, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα εκλογικευθούν διότι όταν δεν μπορείς να πουλήσεις ένα προϊόν θα υποχρεωθεί να το πετάξεις. Έδωσε το χαρακτηρισμό του «βασιλιά» στον καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να τον σέβονται.

Οι έχοντες είναι πελάτες της βιομηχανίας του Jumbo

Το BN προκάλεσε τον κ Απόστολο Βακάκη λέγοντας ότι η κρίση τρέφει τη βιομηχανία Jumbo, ενώ σε ένα πιθανό σενάριο ενίσχυσης των ετησίων εισοδημάτων πιθανόν να περιορίσει την πελατεία του. Η απάντηση ήταν άμεση λέγοντας ότι εμείς απευθυνόμαστε στους έχοντες που σέβονται τα χρήματά τους και εμείς σεβόμαστε τους πελάτες μάς.
Η διοίκηση του Ομίλου Jumbo ήδη ανά εβδομάδα ρίχνει τις τιμές των προϊόντων ανά ημέρα από 100 έως 150 προϊόντα, ανά εβδομάδα φτάνουν τα 600.
Είπε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή τιμή των 1,29 ευρώ πρέπει να ισορροπήσει στα 0,99 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό πτώσης 23%. Επιπλέον θα προχωρήσει σε μείωση κατά δύο ποσοστιαίων μονάδων το μεικτό περιθώριο κέρδους το οποίο ως όφελος θα μετακινηθεί προς την πλευρά του καταναλωτή. Πάντως, οι μικρομέτοχοι που έδωσαν το παρόν στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων δεν ανησύχησαν διότι η διοίκηση θεωρεί δεδομένο να ανταμείψει τους επενδυτές για τη εμπιστοσύνη τους και θα διανείμει ανάλογο μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2023.

Θα με διαδεχθεί ο πιο ικανός

Ο κ. Βακάκης δέχθηκε ερώτηση αν ασχολείται ενεργά με τη διοίκηση της επιχείρησης, ο οποίος αξιοποίησε το ερώτημα για να δηλώσει ότι ο διάδοχος του θα είναι αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης η οποία θα επιλέξει τον πιο ικανό. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι κάποιος λέγοντας ότι έχει αλλεργία σε αυτή την αντίληψη.

Οι αποδοχές του Απόστολου Βακάκη

Η γενική συνέλευση έδωσε έγκριση στις προτεινόμενες αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου.
Ο πρόεδρος κ. Απόστολος – Ευάγγελος Βακάκης θα αμειφθεί με το ποσό των 603.274,14 ευρώ. Το συνολικό κόστος αποδοχών του ΔΣ ανήλθε σε 995.933 ευρώ. Τέλος, να σημειωθεί ότι 11 θέματα της ΓΣ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Η απαρτία ήταν στο 82,06%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης