Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ - RWE: Χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ από Alpha bank για φωτοβολταϊκά - Μπαράζ εξαγορών και συμφωνιών χρηματοδότησης

ΔΕΗ - RWE: Χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ από Alpha bank για φωτοβολταϊκά - Μπαράζ εξαγορών και συμφωνιών χρηματοδότησης
H ΔΕΗ μέσω της κοινοπραξίας Mέτων Ενεργειακή (49%) μαζί με τη γερμανική RWE Renewables (51%) εξασφάλισε χρηματοδότηση για Clusters Φωτοβολταϊκών έργων
Σε μπαράζ εξαγορών αλλά και συμφωνιών χρηματοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προχωρεί η ΔΕΗ, εν όψει της φθινοπωρινής παρουσίασης προς τους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.
Ύστερα από τη χθεσινή εξαγορά Αιολικού πάρκου ισχύος 84MW στη Ρουμανία από την κοινοπραξία Lukoil-ERG Group, η ΔΕΗ, μέσω της κοινοπραξίας Mέτων Ενεργειακή (49%), μαζί με τη γερμανική RWE Renewables (51%) εξασφάλισε χρηματοδότηση για Clusters Φωτοβολταϊκών έργων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ολοκληρωθούν δυο συναλλαγές 130 εκατ. ευρώ και 120 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν clusters Φωτοβολταϊκών ισχύος 300 Μwp σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Την χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών έργων ανέλαβε η Alpha bank.
Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή της κοινοπραξίας της ΔΕΗ με τη γερμανική θυγατρική της RWE στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τον Ιανουάριο του 2023, είχε προηγηθεί η επένδυση σε πέντε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 210MWp τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου.

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις τράπεζες Eurobank και Alpha bank και ίδια συμμετοχή των δυο εταίρων.
Σημειώνεται πως η Μέτων Ενεργειακή, προχωρήσει σε διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.
Με την κοινοπραξία τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχουν συμφωνήσει να αναπτύξουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα.
Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 Mwac).

Από την πλευρά της, η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των εταιρειών της Enel Ρουμανίας, και του νέου φωτοβολταϊκου (Land Power Srl) στην Ρουμανία, η διοίκηση της ΔΕΗ μαζί με τις ελληνικές τράπεζες και τους συμβούλους της έχει εξετάσει την προσφυγή, είτε σε ελληνικό εταιρικό ομόλογο(300 ή 400 εκατ. ευρώ ), είτε σε έκδοση διεθνούς ομολόγου. Σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές,η πρώτη επιλογή πιθανότατα να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο,ύστερα και από την υψηλή ανταπόκριση των ομολογιούχων σε αντίστοιχη έκδοση ομολόγου από την Μυτιληναίος.
Για την εξαγορά του φωτοβολταϊκού στην Ρουμανία εξασφαλίσθηκε δάνειο από την Aυστριακή Kommunalkredit η οποία εξειδικεύεται σε ενεργειακά έργα υποδομών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης