Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Intralot: Με ποιες τράπεζες διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση κεφαλαίων – Το επιχειρηματικό παράδοξο…

Intralot: Με ποιες τράπεζες διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση κεφαλαίων – Το επιχειρηματικό παράδοξο…
Παράδοξο η αμερικανική να είναι θυγατρική και η εισηγμένη μητρική, προδιαγράφοντας την επόμενη φάση
Σχετικά Άρθρα
Σε διαπραγματεύσεις με τέσσερις τράπεζες Alpha bank, Eθνική, Πειραιώς και Οptima βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Intralot προκειμένου να προχωρήσει μια συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Με τα έσοδα θα αποπληρωθεί ο δανεισμός λήξεως 2024, συνολικού ύψους 355,6 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 5,25%), ο καθαρός δανεισμός προς λειτουργικά κέρδη θα μειωθεί κάτω από 3, θα απελευθερωθούν ταμειακές ροές και η μετοχή της εισηγμένης θα εξέλθει της επιτήρησης.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της Intralot κ. Σ. Κόκκαλης απάντησε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης κεφαλαίων περιλαμβάνοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 110-120 εκατ. ευρώ, ένα τραπεζικό δάνειο και έκδοση εταιρικού ομολογιακού δανείου.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου εξετάζει και μια διάθεση μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές καθώς η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί σε ποσοστό 76% από τον βασικό μέτοχο, την Standard General του Κορεάτη κ.Soo Kim και τον κ. Κ. Αντωνόπουλο (σ.σ. Χθες η γενική συνέλευση ενέκρινε τον ορισμό δυο νέων μελών από τη Standard General).
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι παραπάνω τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με την Intralot την σύναψη ενός δανείου 80 εκατ. ευρώ και ένα ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ.
Όπως πρόσθεσε, οι όροι της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες προσφέρουν συνολικά ανταγωνιστικότερους όρους από τις αμερικανικές τράπεζες.
O κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι η εταιρεία επικεντρώνεται πλέον στον τομέα της τεχνολογίας και σε ώριμες αγορές (Αυστραλία, Βραζιλία) προαναγγέλλοντας συνεργασίες της Intralot με παρόχους και όχι τους ανταγωνιστές (IGT, light& Wonder).
Μιλώντας για την αγορά στις ΗΠΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην οικονομία, ενώ χαρακτήρισε ως παράδοξο η αμερικανική να είναι θυγατρική και η εισηγμένη μητρική, προδιαγράφοντας την επόμενη φάση όπου μια εισαγωγή της Intralot Inc σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε απορρόφηση της ελληνικής εταιρείας.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Χ. Σφάτος συνεχίζεται η βελτίωση με άνοδο των λειτουργικών κερδών κατά 14%, αύξηση των ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού με δείκτη μόχλευσης 3,7 και σταθερή του περιθωρίου Ebidta άνω του 30%.
Ο επικεφαλής της Intralot Ιnc κ. N. Νικολακόπουλος, προέβλεψε ότι, η αγορά των λοταριών είναι από τους λίγους κλάδους που λειτουργεί με σταθερή ανάπτυξη 5%.
Στις ΗΠΑ, αναδεικνύεται μια ευκαιρία καθώς τα επόμενα τρία χρόνια βγαίνουν 14 νέα συμβόλαια σε ισάριθμες πολιτείες όπου η ελληνική εταιρεία δεν έχει παρουσία και θα διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδο της.
Περαιτέρω, η Intralot, θα είναι επίσης παρούσα στην short list σε μεγάλο διαγωνισμό στην Aυστραλία, στην Bραζιλία (Caisa) και στην Νότιο Αφρική.
Μεγαλό περιθώριο ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαθέτει η I- lottery - σε σύγκριση με την Ευρώπη - καθώς σε μια αγορά 100 δισ. έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 7 δις. ευρώ αλλά και τα συστήματα εποπτείας για τα Videolotto, καθώς λειτουργούν δίχως ρυθμίσεις 500.000 μηχανήματα με συνέπειες για τις πολιτείες.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τέλος η Intralot στην λοταρία θα προσφέρει και ένα νέο καινοτόμο προϊόν για πιο ταχύτατα παιχνίδια σε πολλαπλές πολιτείες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης