Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βακάκης (Jumbo): Φοβούμαστε αύξηση φορολογίας μερισμάτων - Οι τιμές δεν πέφτουν γιατί οι επιχειρηματίες κερδοσκοπούν, δεν έχουν θάρρος

Βακάκης (Jumbo): Φοβούμαστε αύξηση φορολογίας μερισμάτων - Οι τιμές δεν πέφτουν γιατί οι επιχειρηματίες κερδοσκοπούν, δεν έχουν θάρρος
Το Jumbo έριξε τις τιμές έως 15%
Κερδοσκοπία και έλλειψη θάρρους από τον επιχειρηματικό κόσμο για μείωση των τιμών διαπιστώνει ο Απόστολος Βακάκης του ομίλου Jumbo, ο οποίος έχει χρυσώσει τους επενδυτές με τη συνολική διανομή μερισμάτων να ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο επιχειρηματίας που ξέρει να βγάζει λεφτά τα μοιράζει στην «οικογένεια» του όπως προσδιόρισε την επενδυτική κοινότητα που τον ακολουθεί.
Χθες στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων εγκρίθηκε η πρόταση της διοίκησης για έκτακτη χρηματική διανομή συνολικού ποσού 200.008.000,00 από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, που αντιστοιχεί σε ποσό μικτό 1,47 Ευρώ ανά μετοχή.
Η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει στις 29.11.2023.

Ο φόβος για αύξηση του φόρου στα μερίσματα

Η βιασύνη του Απόστολου Βακάκη να επισπεύσει τη διανομή προς τους μετόχους δικαιολογήθηκε ως αγωνία από τον ίδιο ότι η κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα αναθεωρήσει την πολιτική της επί των μερισμάτων αναφερόμενος στο συντελεστή φορολόγησης ο οποίος σήμερα είναι στο 5%.
Εκτίμησε ότι πιθανόν να αυξηθεί τον επόμενο χρόνο και ένα σημαντικό μέρος της διανομής να πήγαινε στα κρατικά ταμεία και όχι στους μικροεπενδυτές.

Η Jumbo έριξε τις τιμές έως 15%

Το θέμα που απασχόλησε έντονα ήταν η πορεία των τιμών.
Ο κ. Απόστολος Βακάκης όταν ρωτήθηκε από το ΒΝ πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές στο όμιλο σε διάστημα ενός έτους, χωρίς περιστροφές είπε ότι είναι χαμηλότερες από 10% έως 15% τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Ο φόβος για το αύριο κρατά τις τιμές στα ύψη

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στον πληθωρισμό σημειώνοντας ότι είναι διπλάσιος και τριπλάσιος σχέση των εισοδημάτων των καταναλωτών, σημειώνοντας ότι διεθνώς υπάρχει σαφής κατεύθυνση αποπληθωρισμού όταν στην Ελλάδα παραμένει μια έντονη κερδοσκοπική τάση.
Την προσδιόρισε ως πρώιμη αλλά όχι αδικαιολόγητη.
Η προσέγγισή του ανέδειξε ότι η παραμονή των τιμών σε υψηλά επίπεδα διότι αυτοί που τιμολογούν δεν είναι θαρραλέοι και τους έχει κυριεύσει ο φόβος από το ενδεχόμενο να ανέβει η τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητη τιμή.
Ο ίδιος είπε ότι μία αδικαιολόγητη τιμή σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογείται από το φόβο από τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Τόνισε ότι εφόσον υπάρχει μια φοβία στην αγορά ο μόνος τρόπος για να ισορροπήσεις την αγορά είναι να παρέχονται περισσότερα στον καταναλωτή, τονίζοντας ότι οι κινήσεις του ομίλου Jumbo είναι ψύχραιμες.

Η πολιτική και οικονομία

Ο κ. Απόστολος Βακάκης διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα η πολιτική και οικονομία μπερδεύονται σε αντίθεση με την Κύπρο που είναι πλέον ευδιάκριτοι τομείς με αποτέλεσμα να προσελκύουν επενδυτές μετά την αποχώρηση των Ρώσων από τη Μεγαλόνησο.

Διατηρεί την άποψη ότι η Ελλάδα ως χώρα επενδυτικών ευκαιριών είναι μόνο για τους αθάνατους

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο Απόστολος Βακάκης ή ο όμιλος Jumbo δεν αξιοποίησε τον πακτωλό των χρημάτων που διανεμήθηκε με τη μορφή μερισμάτων να διοχέτευε ένα μέρος των χρημάτων σε επενδύσεις.
Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι δεν έχει τις ικανότητες να παρακολουθεί πολλές δραστηριότητες διότι είναι ένας «μέτριος» επιχειρηματίας για να κλείσει το θέμα με διάθεση χιούμορ ότι όταν επιστρέψει στη ζωή θέλει να είναι γάτα.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να συστήσει μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων διότι ο σκοπός των ΑΕΕΑΠ είναι να μειώσουν το ρίσκο που αναπτύσσονται franchises.

Τι έκανε το Σεπτέμβριο ο όμιλος JUMBO

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση +13% περίπου.
Για το 9μηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 17% περίπου.
Έχει ήδη ξεκινήσει το τελευταίο και πιο σημαντικό -για τα συνολικά μεγέθη του Ομίλου- τρίμηνο του έτους.
Στρατηγική απόφαση της JUMBO εξακολουθεί να είναι η ανταμοιβή των καταναλωτών μέσω συνεχών μειώσεων στις τιμές των προϊόντων.
Η Διοίκηση του Ομίλου επανέλαβε την εκτίμησή της, για αύξηση των πωλήσεων φέτος κατά 12% περίπου, για μείωση του μεικτού περιθωρίου μικρότερη από 200 μονάδες βάσης και αύξηση κατά 15% περίπου στα κέρδη του Ομίλου.
Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για ασφαλιστική αποζημίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας που αφορούν τα δυο καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης