Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Trade Estates: Δυο φορές μέρισμα το 2024 με διανομή του 70% - 80% των λειτουργικών εσόδων

Trade Estates: Δυο φορές μέρισμα το 2024 με διανομή του 70% - 80% των λειτουργικών εσόδων
H Trade Estates, από τις 1-3 Νοεμβρίου θα αντλήσει κεφάλαια 62 εκατ. ευρώ καθώς θα διαθέσει 28,1 εκατ. μετοχές με τιμή 2,13 ευρώ και discount 15%
Σχετικά Άρθρα
Δυο φορές μέρισμα (Ιούλιο – Δεκέμβριο) προτίθεται να διανείμει το 2024 με μερισματική απόδοση άνω του 5% υπόσχεται η υπό εισαγωγή στο ΧΑ Trade Estates ΑΕΕΑΠ, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κ. Β. Φουρλής καθώς η εταιρεία έλαβε στρατηγική απόφαση να διανέμει το 70-80% των εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες.
H Trade Estates, από τις 1-3 Νοεμβρίου θα αντλήσει κεφάλαια 62 εκατ. ευρώ καθώς θα διαθέσει 28,1 εκατ. μετοχές με τιμή 2,13 ευρώ και discount 15% έναντι της εσωτερικής αξίας (NAV30/6) ωστόσο θα είναι η πρώτη ΑΕΕΑΠ με διασπορά 26% καθώς μετά την αύξηση κεφαλαίου το ποσοστό της Φουρλής πέφτει στο 63,7% της Autohellas στο 9,73% της Latsco στο 3,12% και σε ιδιώτες επενδυτές το 23,3%. Κατά την άποψη του κ. Φουρλή υπάρχει discount και μεγάλο λόγω της μερισματικής απόδοσης, άνω του 7% απόδοση στο χαρτοφυλάκιο, αλλά και των κερδών της ανάπτυξης στις νέες επενδύσεις.
Ο επικεφαλής και εκ βασικός μέτοχος του Ομίλου Φουρλής είπε ότι, το τελευταίο διάστημα ο κόσμος τους αποτρέπει για την Δημόσια Προσφορά λόγω του πολέμου, ωστόσο “αποφασίσαμε να προχωρήσουμε γιατί είμαστε πεπεισμένοι για την ποιότητα και το προϊόν”.
Υπενθύμισε ότι, η ιδέα εντός της Φουρλής ξεκίνησε όταν συνειδητοποίησαν το έλλειμμα της χώρας σε εμπορικά πάρκα και χώρους Logistics σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και εμπορικά πάρκα νοούνται οι χώροι με εμπορικές εταιρίες ( κουτιά ) οι οποίες εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες από πλευράς τιμών και με δυνατότητα πρόσβασης. Σ ότι αφορα τους χώρους logistics, με την πανδημία αναδείχθηκε η έλλειψη για υπηρεσίες end to end και omni Channel σε εταιρείες λιανικής.
Η Trade Estates η οποία ξεκίνησε με “μαγιά” τα ακίνητα της Φουρλής (175-180 εκατ. ευρώ) σήμερα με την απόκτηση του Smart Park τριπλασίασε τα μεγέθη της με αξία 456 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 90% των εμπορικών πάρκων στην Ελλάδα.
To πλεονέκτημα της εταιρείας για τον κ. Φουρλή, είναι η αποτελεσματικότητα στο κόστος διαχείρισης διο και κάθε ξένος όμιλος ο οποίος εισέρχεται στην Ελλάδα απευθύνεται στην εταιρεία.

Πως προκύπτουν προβλέψιμες ταμειακές ροές – επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ

Tα 9 εμπορικά κέντρα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και τα τρία κέντρα Logistics ( σύνολο ακινήτων 14 με δεικτη απόδοσης 7% και ετήσια έσοδα 32 εκατ. ευρώ από 22,5 εκατ. ευρώ – 6μηνο 2023 ) εμφανίζουν προβλέψιμες ταμειακές ροές σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημ. Παπουλή λόγω πέντε παραμέτρων 1) Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των μισθώσεων wault είναι 12,5 έτη, διπλάσια του μέσου όρου της αγοράς και έναντι 4-5 των χώρων γραφείων 2) ελάχιστα εγγυημένα μισθώματα που προσφέρουν προστασία έναντι των αρνητικών επιπτώσεων 3) το 96% των ετησιοποιημένων μισθώματων αναπροσαρμόζεται με το Δείκτη Τιμών καταναλωτή σ όλες τις χώρες 4) το ποσοστό πληρότητας είναι υψηλό 96% ενω η επισκεψιμότητα λ.χ στο Smart Park το 2022 ήταν 6,1 εκατ. επισκέπτες με άνοδο 14% έναντι του 2019 ενω φέτος στο 9 μηνο η άνοδος ήταν 18% πάνω από τα 6,1 εκατ. 5 ) Στο 70% των μισθωμάτων περιλαμβάνεται ρήτρα πληρωμής ποσοστού επί των καθαρών πωλήσεων των μισθωτών του ακινήτου. ( turn over rent ) Εδω, σύμφωνα με το κ. Παπουλή κρύβεται μια άνοδος για την Trade καθώς θα καρπωθεί την αύξηση του τζίρου μεγάλων μισθωτών.
Η εταιρεία, όμως, αντιμετώπισε ένα ρίσκο καθώς κυριαρχούσε ένας μισθωτής dominant tenant (ΙΚΕΑ ) και σήμερα από το 50% έχει μειωθεί στο 32%.
Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την Trade estates από τις υπολοιπες ΑΕΕΑΠ είναι ο δείκτης μόχλευσης ΝLTV που βρίσκεται στο 36,1% όταν φθάνουν ώς και το 50-55%.
Το επενδυτικό πλάνο ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 καθώς η εταιρεία διαθέτει 4 εξασφαλισμένα έργα και 2 έργα βελτιστοποίησης σε 4 εμπορικά κέντρα ( Πάτρα, Ηράκλειο, Ελληνικό, Ιωάννινα ) και 2 κέντρα Logistics ( Ελευσίνα ) εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και δανειοδοτούνται με χαμηλά επιτόκια, ενω έχει συναφθεί interest swap για τα 5 επόμενα χρόνια.
Τα καθαρά Κέρδη για το α’ Εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 13,4 εκατ. έναντι 13,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το σύνολο του ενεργητικού της Trade estates ανέρχεται σε 382 εκατ. ευρώ και η μεικτή εύλογη αξία σε 329 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης