Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι προκλήσεις για το last mile delivery στο Southeast Europe Connectivity Forum

Οι προκλήσεις για το last mile delivery στο Southeast Europe Connectivity Forum
Ο κ. Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, επεσήμανε ότι τα city logistics είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα
Η ελληνική αγορά παραδόσεων και συγκεκριμένα το last mile delivery, που συγκεντρώνει πλέον μεγάλες επενδύσεις και στην ελληνική αγορά και είναι απόρροια της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ήταν το θέμα του τελευταίου πάνελ της πρώτης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum (SECF) το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, επεσήμανε ότι τα city logistics είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ήρθε αίφνης στην επικαιρότητα μετά την πανδημία. «Η πανδημία έφερε αλλαγές στα city logistics.
Υπάρχουν πλέον πολυκαναλικοί τρόποι παράδοσης και προκλήσεις για τις ίδιες τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς και διανομής» σημείωσε ο κ. Ζεϊμπέκης και πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος στη διανομή.
Οι προκλήσεις για το last mile delivery είναι η αύξηση του αστικού πληθυσμού, η οργάνωση των μεταφορικών διαδρομών μέσα στην πόλη, η αειφορία, η ασφάλεια, το ωράριο παραδόσεων κ.α.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που προβλέπει διανομή στο κέντρο της Αθήνας βραδινές ώρες για να επισημάνει ότι είναι σωστή επί της αρχής, αλλά υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, ενώ πρέπει να υλοποιηθεί οργανωμένα δομημένα, και να προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή.
Πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για να είναι το last mile delivery αποτελεσματικό, φιλικό στο περιβάλλον και με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό, επισήμανε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Logistics, Aθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αποθήκης στον αστικό ιστό, καθώς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι δύσκολο να φέρει σε πέρας μια διανομή από το προάστιο της Σίνδου.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τεχνολογίες για την αποτελεσματική επικοινωνία τελικού πελάτη και μεταφορέα, αλλά και οι δήμοι να εξετάζουν το θέμα της στάθμευσης των οχημάτων των εταιριών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Skroutz Last Mile, Γκίκας Σελέκος, σημείωσε ότι η εταιρία πραγματοποιεί καθημερινά 3.000 παραλαβές από καταστήματα και 150.000 παραδόσεις εβδομαδιαίως. Ο στόλος της αποτελείται από 600 οχήματα από τα οποία τα 40 με 50 είναι αμιγώς ηλεκτρικά, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σελέκος, λόγω έλλειψης υποδομών, αντιμετωπίζουν ζητήματα με τη φόρτιση.
Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή των smart lockers (έξυπνων σημείων παράδοσης που λειτουργούν όλο το 24ωρο) αυξήθηκε η επιτυχής διανομή προϊόντων στο 98%, έναντι 89% με 90% που ισχύει για την παράδοση στο σπίτι. Το δίκτυο της εταιρίας αποτελείται από 1.600 σημεία και σύμφωνα με τον κ. Σελέκο βρίσκονται σε απόσταση όχι πάνω από πέντε λεπτά από το σπίτι του καταναλωτή.
Ακανθώδες πρόβλημα χαρακτήρισε το last mile delivery, o πρώτος αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και πρόσθεσε ότι επηρεάζεται από τις χρήσεις γης και από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Επισήμανε, δε, την ανάγκη να γίνουν εμπειρικές έρευνες. Τόνισε ότι πρόκληση αποτελούν για τη Θεσσαλονίκη τα 10.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία γίνονται διανομές 4 με 5 φορές την ημέρα. Καλό παράδειγμα αποτελεί η διανομή στα 1.000 φαρμακεία, τα οποία εξυπηρετούνται γρήγορα, χάρη στον σχεδιασμό των δρομολογίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης