Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γεγονότα που θα συμβούν – Ναι το deal της ΤΕΝΕΡΓ θα κλείσει αρχές Απριλίου, δύο για τα ΕΛΠΕ, το Fairfax στις παραχωρήσεις

Γεγονότα που θα συμβούν – Ναι το deal της ΤΕΝΕΡΓ θα κλείσει αρχές Απριλίου, δύο για τα ΕΛΠΕ, το Fairfax στις παραχωρήσεις
Για τα ΕΛΠΕ υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι – Μυτιληναίος και Μελισσανίδης - Τέλη Μαρτίου η Attica bank στον Ηρακλή ΙΙΙ, ζημιά 170 εκατ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πιο πολυσυζητημένο deal...στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…
Βέβαια έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι επαφές και φθάσαμε αισίως Μάρτιο 2024… αλλά αρχές Απριλίου 2024 θα κλείσει τελικά το deal… δεν το γράφουμε τυχαία… ωρίμασαν οι συνθήκες και θα κλείσει… μπορεί την τελευταία εβδομάδα Μαρτίου ή την πρώτη εβδομάδα Απριλίου 2024.

Το Αραβικό fund κάνει προσφορά στα 19 ευρώ, σχεδιάζει και δημόσια πρόταση για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το Αραβικό fund που ολοκλήρωσε τον οικονομικό έλεγχο στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ήρθε και σε συνεννόηση με τις ελληνικές τράπεζες… αποτιμάται την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,24 δισεκ ή 19 ευρώ από 1,97 δισεκ. ευρώ και 16,74 ευρώ.
H χρηματιστηριακή τιμή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει ενισχυθεί λόγω της προσδοκίας για το deal και έχει φθάσει στα 17,85 ευρώ...

Με βάση ορισμένες πηγές – αξιόπιστες – το deal θα ανακοινωθεί πρώτη εβδομάδα Απριλίου 2024.
Οι ελληνικές τράπεζες αξιολόγησαν το business plan και το σχέδιο χρηματοδότησης του κρατικού αραβικού fund για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και έδωσαν το πράσινο φως.
Το σχέδιο το οποίο έχουν εγκρίνει οι τράπεζες περιλαμβάνει τους εξής άξονες.
Οι Άραβες αγοράζουν το 37,30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 5,98% της Atale (Μαρινάκης) και το 5% από το 11% του Γ. Περιστέρη και ακολούθως υλοποιούν δημόσια πρόταση στο χρηματιστήριο με στόχο τουλάχιστον 75%.
Εάν το deal υλοποιηθεί στην τιμή μεταξύ 19 ευρώ για το 75% (118,10 εκατ μετοχές Χ 75%= 88,58 εκατ μετοχές Χ 19 ευρώ = 1,68 – 1,7 δισεκ. ευρώ).
Τα 1,7 δισεκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν με 800 εκατ δάνεια από το σχήμα των ελληνικών τραπεζών με επιτόκιο δανεισμού 5,2% και τα υπόλοιπα 900 εκατ ίδια συμμετοχή των Αράβων.
Το Αραβικό fund έχει καλύψει με άνεση την ίδια συμμετοχή.
Οι τράπεζες θεωρούν υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας το Αραβικό fund και έτσι ξεπεράστηκαν πολλά προβλήματα του παρελθόντος ως προς το μοντέλο χρηματοδότησης.
Αυτό το σχήμα είναι περίπου δεδομένο αλλά ο Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δεν βιάζεται να πουλήσει… ωστόσο η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι κρίσιμη… γιατί και οι Άραβες έχουν βάλει χρονοδιάγραμμα…
TERNA_metoxoi_bn_1.png

Συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Fairfax;

Πληροφορούμαστε ότι το Fairfax βασικός μέτοχος της Eurobank σχεδιάζει να συνεργαστεί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μετοχικά και στο σκέλος των παραχωρήσεων...

Πότε θα πραγματοποιηθεί το νέο placement για το 18% της Εθνικής τράπεζας; .... έως Ιούλιο 2024 στα 8 ευρώ

Μετά το placement για το 22% της Εθνικής τράπεζας όπου η προσφορές υπερκάλυψαν την προσφορά κατά 8 φορές σε τιμή 5,30 ευρώ… η μετοχή έφθασε στα 7,22 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 36%.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Ιούλιο 2024 θα προχωρήσει στην πώληση του 18% της Εθνικής ολοκληρώνοντας την αποεπένδυση και από την Εθνική τράπεζα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 18% προφανώς θα διατεθεί με την ίδια διαδικασία όπως και στο προηγούμενο placement με την διαφορά ότι θα αλλάξει η τιμή αφού το placement του 22% διατέθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή.
Ήδη η μετοχή της Εθνικής έχει φθάσει στο 7,22 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 6,6 δισεκ. απέχει ωστόσο μόλις 26 εκατ από την Eurobank που διατηρεί την πρώτη θέση.
Το placement του 18% θα πραγματοποιηθεί στην ζώνη των 8 ευρώ και θα συμβάλλει στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και της ευρύτατης διασποράς με χρονικό ορίζοντα Ιούλιο 2024.
Τα 8 ευρώ είναι κατά 50% υψηλότερα από τα 5,30 ευρώ του προηγούμενου placement… μόνο αυτό επιβεβαιώνει ότι η διάθεση του 22% στα 5,30 ευρώ ήταν λάθος, πουλήθηκε πολύ φθηνά…

To ΤΧΣ θα μείνει με το 32% της Attica bank μετά την συγχώνευση – Θα το διαθέσει Καλοκαίρι 2025

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα απομείνει μόνο με το 32% στην νέα ενοποιημένη Attica bank μετά την συγχώνευση με Παγκρήτια και HSBC.
Το 32% στην νέα τράπεζα θα αποτιμάται 300 με 350 εκατ.
Το placement στην Attica bank θα πραγματοποιηθεί το Καλοκαίρι 2025.

Τέλη Μαρτίου η Attica bank στον Ηρακλή ΙΙΙ, ζημιά 170 εκατ

Στα τέλη Μαρτίου 2024 η Attica bank θα ενταχθεί στον Ηρακλή με NPEs σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ με την μορφή τιτλοποίησης και έκδοση senior, mezzanine και junior ομολόγων.
Ως γνωστό μόνο το κύριο ομόλογο (senior) φέρει κρατική εγγύηση
Για αυτά τα 2 δισεκ. NPEs θα εγγράψει ζημία 170 εκατ.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας η Attica bank θα έχει πλήρως εξυγιανθεί.
Το Φθινόπωρο του 2024 η Attica bank – και μετά την συγχώνευση με Παγκρήτια και HSBC – θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να προωθήσει την ανάπτυξη της ύψους 250 με 350 εκατ.
Η νέα Attica bank από το 2025 θα μπορεί να προσβλέπει σε καλές αποδόσεις.

Για τα ΕΛΠΕ υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι – Μυτιληναίος και Μελισσανίδης

Για τα ΕΛΠΕ υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι ο όμιλος Μυτιληναίος και ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Και οι δύο ικανοί και μεγάλοι παίκτες.
Ο μεν Δ. Μελισσανίδης έχει σταθερό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ και ο όμιλος Μυτιληναίου είναι μεγάλη και εύρωστη εταιρία – εσχάτως έχει θέσει στο μικροσκόπιο τα ΕΛΠΕ…

Ο Ελλάκτωρ τελικά θα πωλήσει την Ηλέκτωρ (διαχείριση απορριμάτων) στην Motor Oil αλλά θέλει χρόνο το deal... κάποιους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης