Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διαπραγματεύσεις Helleniq Energy με Edison για την Elpedison - Πως θα κινηθεί η Μυτιληναίος, όλο το παρασκήνιο

Διαπραγματεύσεις Helleniq Energy με Edison για την Elpedison - Πως θα κινηθεί η Μυτιληναίος, όλο το παρασκήνιο
Μερίδιο 6,2% στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αποκτήσει ο αγοραστής – 5 φορές τα κέρδη Ebidta το τίμημα
Tην αποτίμηση της κοινής εταιρείας Elpedison αναμένουν στην Helleniq Energy προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημη προσφορά προς την Ιταλική πλευρά για την εξαγορά του 50% των μετοχών.
Η κοινή πορεία στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επί 15 χρόνια φαίνεται ότι, οδεύει στο τέλος της καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρχαν συνεχείς αντεγκλήσεις σχετικά με την δραστηριοποίηση της και τις αποφάσεις.
Όπως για την επενδυτική απόφαση της κατασκευής μονάδας ηλεκτρισμού, ενώ από την πλευρά της Helleniq Εnergy πάντοτε εκφραζόταν μια δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της θυγατρικής.
Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δυο πλευρών όπου συμμετείχαν στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης και κατά τις διαπραγματεύσεις οριστικοποιήθηκε το “διαζύγιο”, ύστερα και από την άτυπη προσφορά την οποία πραγματοποίησε η Helleniq Energy.
Ωστόσο, το αξιοπερίεργο είναι ότι, και η πλευρά της Iταλικής Edison είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εξαγορά του 50% των μετοχών της.
Η Ιταλική Edison στην χώρα της και στο εξωτερικό προχωρεί σε συμβόλαια PPA, ενώ η εισηγμένη θέλει να διοχετεύσει την παραγωγή της από ΑΠΕ.

Τίμημα 8 φορές τα κέρδη ebidta περί τα 440 εκατ. ευρώ – Φήμες και για την Μυτιληναίος

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην διαδικασία η αποτίμηση της Elpedison, το τίμημα για το 100% των μετοχών αναμένεται να ανέλθει 5 φορές τα κέρδη Ebidta του 2023, δηλαδή στα 440 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς για το 50% η αποτίμηση θα ανέλθει στα 220 -250 εκατ. ευρώ.
Το 2022, όμως, τα κέρδη Ebidta λόγω και των υψηλότερων τιμών ενέργειας είχαν ανέλθει σε 184 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη της Helleniq Energy από την συμμετοχή της το 2023 ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι εφόσον και οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στην απόκτηση της πλειοψηφίας τότε η υψηλότερη προσφορά θα κρίνει ποιος θα αποκτήσει τελικά το μερίδιο 6,2% ως πάροχος ενέργειας στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Από την άλλη πλευρά, στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για την εμπλοκή της Μυτιληναίος στην αγορά του 50% της Elpedison, εξαιτίας της πρόθεσης του να αυξήσει το ποσοστό ως πάροχος ενέργειας, αλλά και της συμμετοχής της Μυτιληναίος με 1% στην Helleniq Εnergy – τοποθέτηση η οποία είναι επενδυτική σύμφωνα με πληροφορίες.

Ποιά είναι η Elpedison

Το 2023, η Elpedison πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 1,6 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δις. ευρω το 2022. Τ
α λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 87, 8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 41,6 εκατ. ευρώ από 122,9 εκατ. ευρώ το 2022.
Με συνολικό ενεργητικό 707 κατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν σε 287 εκατ,. ευρώ, ενώ οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις σε 419 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση της Helleniq Energy στην Εlpedison BV ανέρχόταν σε 162,8 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια της Elpedison έληγαν τον Μάρτιο του 2024 και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση τους.
H εταιρεία είναι τέταρτος πάροχος ενέργειας καθώς στην λιανική αγοράς ηλεκτρισμού διαθέτει μερίδιο αγοράς 6,2% (332.000 πελάτες) και δυο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου.
Στον κλάδο φυσικού αερίου οι πελάτες το 2023 αυξήθηκαν σε 29.600 με πωλήσεις 11Τwh.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης