Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έτοιμη για το μεγάλο βήμα η Κρι - Κρι: Μονόδρομος η μεγαλύτερη διεθνοποίηση με ανάλογο placement

Έτοιμη για το μεγάλο βήμα η Κρι - Κρι:  Μονόδρομος η μεγαλύτερη διεθνοποίηση με ανάλογο placement
Το σήμα για την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση δόθηκε από το ύψος των επενδύσεων, ύψους 30 εκατ. ευρώ για την διετία 2024-2025 – όταν μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί 100 εκατ. ευρώ
Έτοιμη για να προχωρήσει το μεγάλο βήμα της αύξησης της ελεύθερης διασποράς σε ξένους θεσμικούς είναι η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, ( οικογένεια Τσινάβου ) ενισχύοντας αφενός την ρευστότητα της και αφετέρου την αποτίμηση της.
Το σήμα για την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση δόθηκε από το ύψος των επενδύσεων, ύψους 30 εκατ. ευρώ για την διετία 2024-2025 – όταν μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί 100 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αναμένεται να κατευθυνθούν για νέες γραμμές παραγωγής γιαουρτιού και παγωτού, στη μονάδα βιοαερίου καθώς και στο θεματικό πάρκο παγωτού.
Για να καλύψει συνεπώς την αυξημένη ζήτηση για τις εξαγωγές προς το εξωτερικό η Κρι Κρι προχωρά τόσο σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά όπως θα δούμε σε συμφωνίες και στην ενίσχυση της παρουσίας της σε ανεπτυγμένες αγορές όπως τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι, οι εξαγωγές γιαουρτιού αυξήθηκαν κατά 34% σε 97,5 εκατ. ευρώ ( 50% του τζίρου ) από 72,6 εκατ. ευρώ το 2022, με συνολικές πωλήσεις 216,3 εκατ. ευρώ. Με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, όμως, κινούνται και οι πωλήσεις γιαουρτιού στο εσωτερικό ( 21,8% ) και παγωτού (20,4% ) καθώς η εταιρεία είναι η δεύτερη μπράντα σε πωλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ο leader των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Ύστερα από εξαγωγές γιαουρτιού επώνυμο και ιδιωτικής ετικέτας σε 42 χώρες και με επιτυχημένα λανσαρίσματα σε ανεπτυγμένες αγορές όπως Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, η διοίκηση της Κρι – Κρι αποκάλυψε ότι, βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλες αλυσίδες στις ΗΠΑ ( Walmart, Κroger ) προκειμένου να προχωρήσει η διάθεση του greek frozen yogurt.
Οι επενδύσεις, αλλά και τα προαναφερόμενα δίκτυα πωλήσεων αλλάζουν το επίπεδο της εταιρείας καθώς λόγω των προϊόντων ( τρόφιμα ) της εισηγμένης οι επενδυτές ιδιώτες και θεσμικοί βρίσκονται μπροστά στην δημιουργία μιας “μικρής” πολυεθνικής. Οι πωλήσεις της Κρι- Κρι το 2024 εκτιμώνται άνω των 233 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank Equities αναμένει κέρδη 32,8 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ του 2023 και ίδιο μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Μικρό placement;

Η διοίκηση της εταιρείας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη έκανε λόγο για “μικρό placement” δείχνοντας τις προθέσεις της αν και σε τέτοιες
περιπτώσεις οι ξένοι επενδυτές, η ζήτηση, και τα υφιστάμενα ποσοστά ορίζουν τα δεδομένα. Άλλωστε, οι ξένοι επενδυτές που θα εισέλθουν έχουν ένα μακρόχρονο ορίζοντα επένδυσης και η διοίκηση δεν χρειάζεται τόσο υψηλά ποσοστά. Η Οικογένεια Τσιναβού, η οποία στο παρελθόν έχει δεχθεί προτάσεις εξαγοράς για έξοδο από το ΧΑ κατέχει το 72,8% των μετοχών, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές το 11,5%, οι ξένοι επενδυτές το 8,6% και οι ιδιώτες επενδυτές το 6,7%. Πρόσφατα η μετοχή υποχώρησε από τα υψηλά των 11,5 ευρώ ενώ το 2024 είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό στα 12,3 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης