Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει και κάποιοι αγοράζουν πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης της Epsilon Net και οι ενδείξεις... για νέο έλεγχο

Τι συμβαίνει και κάποιοι αγοράζουν πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης της Epsilon Net και οι ενδείξεις... για νέο έλεγχο
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ένας νέος πιθανός λογιστικός έλεγχος ήταν η αιτία η οποία επιτάχυνε την δημόσια πρόταση
Σε αγορές μετοχών της Epsilon Net πάνω από την τιμή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης (12,04 – 12,08 ευρώ) προχωράει μερίδα επενδυτών οι οποίοι ίσως έχουν διαφορετική γνώμη από την συμμαχία των “τριών” (General Atlantic – I. Μίχος – Εθνική Τράπεζα).
Οι αγορές στις προαναφερόμενες τιμές πραγματοποιούνται εδώ και ημέρες ενώ χθες πριν την μόνιμη εντολή 10 εκατ. μετοχών υπήρχε αγοραστής στα 12,02 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, οι επενδυτές διαφωνούν αφενός με την τιμή της δημόσιας πρότασης (25 Απριλίου) και αφετέρου με τα όσα προηγήθηκαν δηλαδή την αποκάλυψη του “λανθασμένου” χειρισμού στον ισολογισμό σχετικά με τα stock options, τις ρευστοποιήσεις μετοχών της λιανικής, αλλά και την δημόσια πρόταση που “ξεδιπλώθηκε” επτά μήνες μετά την υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Σεπτέμβριο του 2023 η εταιρεία - κατόπιν ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ) - ανακοίνωσε το λάθος της λογιστικής αποτύπωσης των δικαιωμάτων προαίρεσης ενώ ένα μήνα νωρίτερα η Deloitte Business Solution για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας δεν είχε βρει τους λογαριασμούς, αν και προχώρησε σε οικονομικό και νομικό έλεγχο προκειμένου να αποκτηθεί το 7,5% των μετοχών έναντι 7,49 ευρώ.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ένας νέος πιθανός λογιστικός έλεγχος ήταν η αιτία η οποία επιτάχυνε την δημόσια πρόταση.
Μέχρι χθες 14 Μαίου 2024, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την απόκτηση του 73,27% των μετοχών ήτοι 39.712.340 μετοχές.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανακοίνωση της πρότασης ο βασικός μέτοχος Ι. Μίχος κατείχε 55,42% η Εθνική Τράπεζα 7,5% (συνολικά 62,92%) ή 34.102.640 μετοχές.

Μέχρι χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχουν αγοραστεί μετοχές που αντιστοιχούν στο 73,27%, δηλαδή 39.712.340 μετοχές.
Από τις ανακοινώσεις της Εpsilon Net, προκύπτει ότι μέσω του ταμπλό έχουν αγοραστεί 5.608.494 μετοχές (10,34%) με τίμημα 67,3 εκατ. ευρώ.
Για να αποκτηθεί το υπόλοιπο 16,73% και να φθάσει το όριο του 90% θα απαιτηθούν άλλα 108 εκατ. ευρώ, ενώ για την απόκτηση του 26,73% (σ.σ ώστε να συμπληρωθεί το 100%) 144,8 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που δεν αποκτηθούν οι απαιτούμενες μετοχές για την έξοδο, ο προτείνων θα οδηγηθεί σε αύξηση της τιμής της δημόσιας πρότασης.
Αυτό αναμένεται να προκαλέσει μια νέα επιπλοκή καθώς η Ginger digital bidco σύμφωνα με το ΓΕΜΗ έχει εκδώσει ομολογιακό ύψους 200 εκατ. ευρώ ενώ η Εθνική για την απόκτηση του 7,5% 50 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, σε περίπτωση νέας δημόσιας πρότασης με υψηλότερη τιμή δημιουργείται ένας δυνητικός κίνδυνος να μην υπάρχουν διαθέσιμα τα κεφάλαια για την εξαγορά – αν και κατά δήλωση της Εθνικής, η General Atlantic διαθέτει τα μέσα για την καταβολή του τιμήματος αλλά δεν παρέχει εγγύηση.
Επιπλέον, το αμερικανικό Barca global Capital κατέχει 7,03% και μέχρι σήμερα δεν έχει διαθέσει τις μετοχές καθώς δεν έχει εκδοθεί πληροφοριακό δελτίο, ενώ υπάρχουν και φορολογικά θέματα σε περίπτωση πώλησης.

Γιατί δεν έχει εγκριθεί το πληροφοριακό δελτίο ή η αλλαγή ελέγχου;

Εν τω μεταξύ, στην εν λόγω δημόσια πρόταση παρά την διακοπές λόγω του Πάσχα παρατηρείται μια ακόμα χρονική καθυστέρηση, η οποία είναι καίρια σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς για την έξοδο της Epsilon Net από το χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με πηγές από αναδόχους, η συνήθης διαδικασία είναι ο προτείνων καταθέτει στην Ε.Κ ένα προσχέδιο του πληροφοριακού δελτίου ώστε αυτό να εγκριθεί και χρονικά η διαδικασία χρειάζεται δυο εβδομάδες.
Η έγκριση δεν έχει έλθει ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (αλλαγή ελέγχου) απαιτείται και έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία επίσης δεν έχει δώσει έγκριση στο General Atlantic, δηλαδή δεν έχει ελέγξει εάν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης