Επιχειρήσεις

O κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει: Δεν θα τιμωρήσουμε το επιχειρείν επειδή κάποιοι παραβιάζουν τη νομοθεσία

O κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει: Δεν θα τιμωρήσουμε το επιχειρείν επειδή κάποιοι παραβιάζουν τη νομοθεσία
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το φόρο επί των μερισμάτων
Στις «κακές» πολυεθνικές εταιρείες ρίχνει το φταίξιμο για την άνοδο των τιμών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό σταθμό Skai TV, σημειώνοντας ότι θα ζητήσει την παρέμβαση της Commission για τη διαφορετική τιμολόγηση που εφαρμόζουν στην εγχώρια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Εκπρόσωποι των πολυεθνικών στην χώρα μας απέφυγαν να εμπλακούν σε αντιπαράθεση με το πρωθυπουργό όταν ρωτήθηκαν από το BN και αρκέστηκαν μόνο να πουν ότι η εγχώρια αγορά έχει πολλές ιδιαιτερότητες.
Ειδικότερα στην αγορά των τροφίμων η κάλυψη των νησιωτικών περιοχών δημιουργεί επιπλέον κόστη για την αποθήκευση και την μεταφορά των προϊόντων στα σημεία πώλησης.
Την ίδια στιγμή οικονομικοί διευθυντές αλυσίδων super markets που συνεργάζονται με πολυεθνικούς ομίλους λένε ότι πράγματι οι πολυεθνικοί όμιλοι τιμολογούν πιο ακριβά την Ελλάδα και σε ποσοστό 10% διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο φορολογικό καθεστώς το οποίο λειτουργεί ανάλογα με τις δικές του ανάγκες για αυξημένα έσοδα λόγω έκτακτων αναγκών.
Τόνισαν ότι το κράτος διεκδικεί κάτι παραπάνω με αποτέλεσμα οι πολυεθνικοί όμιλοι να τιμολογούν λίγο πιο ακριβά την Ελλάδα για να έχουν …ήσυχο το κεφάλι τους.

Τα υπερκέρδη των πολυεθνικών έγιναν μερίσματα

Πάντως η κυβέρνηση παρότι «βλέπει» ότι ξένοι όμιλοι βγάζουν υπέρκέρδη από τα νοικοκυριά τα τρία τελευταία χρόνια από την άνοδο των τιμών δεν άλλαξε τη φορολογία στα μερίσματα που επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο φόρος έπεσε στο 5% από 10% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Πολυεθνικοί όμιλοι έδωσαν μερίσματα ύψους 20 εκατ. ευρώ στους μετόχους το 2022 και ο φόρος που κατέβαλαν στο κράτος ήταν 1 εκατ. ευρώ.

Τι απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο ΒΝ

Το BN ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει την παρέμβαση της Commission για τη στάση των πολυεθνικών.
Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «Θα είναι γραπτή η παρέμβαση, θα είναι μία επιστολή με επιχειρήματα, μια τεκμηριωμένη επιστολή και θα είναι ακόμη μία ενέργεια του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκτός συνόρων, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών. Εν προκειμένω, των καταναλωτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Να σας θυμίσω και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο να δοθούν στις χώρες, σε όλα τα κράτη μέλη χρήματα -στη χώρα μας πάνω από 40 δισεκατομμύρια- για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι για την πανδημία.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετική τιμολόγηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ που δείχνουν τα ίδια προϊόντα, ίδιων εταιρειών, χωρίς κάποια λογική εξήγηση -ή, τέλος πάντων, πρέπει να δοθεί μια εξήγηση.
Δεν σημαίνει ότι κάποιος από πριν είναι παράνομος ή παράτυπος στην πολιτική του, έχουν διαφορετικές τιμές από χώρα σε χώρα, από κράτος σε κράτος.
Η χώρα μας, έχει σωρευτικά πολύ μεγάλο και η χώρα μας πληθωρισμό τροφίμων -30% δεν το λες και λίγο σε λίγα χρόνια- καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πρέπει, λοιπόν, αφού κατατεθεί αυτή η επιστολή ―προφανώς θα ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειές της― να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει
πλαίσιο της αντιμετώπισης της εισαγόμενης ακρίβειας.

Παύλος Μαρινάκης: Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε όλες τις εταιρείες

Κατ΄ αρχάς, ο φόρος επί των μερισμάτων δεν είναι ο μοναδικός φόρος που πληρώνει μια εταιρεία.
Μέχρι να φτάσουμε στον φόρο επί των μερισμάτων, όπως ξέρετε, υπάρχουν και άλλοι φόροι και ο φόρος επί των μερισμάτων είναι ο τελευταίος.
Δεν σημαίνει ότι, επειδή κάποιες εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, παραβιάζουν τη νομοθεσία, πρέπει να τιμωρούμε συνολικά το επιχειρείν στη χώρα μας.
Η λογική «πονάει χέρι, κόβει χέρι» και αυτή η λογική δεν μας εκφράζει.
Η λογική, λοιπόν, ποια είναι; Όταν παραβιάζεται ο νόμος, να επιβάλλουμε πρόστιμα, τα οποία είναι πολλαπλάσια του ποσού που περιγράφεται σε μια παραβατική ή μια παράνομη δραστηριότητα, είτε είναι εικονικές εκπτώσεις, είτε είναι παραβίαση του νόμου για το πλαφόν για το μέγιστο περιθώριο κέρδους.
Αυτή είναι η μόνη λύση. Εφαρμόζεται και αποδίδει.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης