Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βακάκης (Jumbo): Ζούμε σε συνθήκες ύφεσης - H χαρά και η ευφορία που βλέπω γύρω μου στερείται λογικής, πώς να μην ανησυχώ;

Βακάκης (Jumbo): Ζούμε σε συνθήκες ύφεσης - H χαρά και η ευφορία που βλέπω γύρω μου στερείται λογικής, πώς να μην ανησυχώ;
Ζοφερός ο ισχυρός άνδρας της Jumbo...
Την ανησυχία για τους καιρούς τους οποίους διανύουμε εξέφρασε κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Jumbo ο ισχυρός άντρας της εταιρείας Απόστολος Βακάκης, κατακεραυνώνοντας όσους πετούν σε ροζ σύννεφα τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα όσο και τις αγορές.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, «ανησυχώ για τη χαρά που βλέπω γύρω μου.
Δεν θα έπρεπε να είμαστε τόσο χαρούμενοι, δεν έχει διορθωθεί τίποτα γύρω μας. Ο πόλεμος τρέχει και υπάρχουν και άλλα ζητήματα.
Πώς γίνεται να μην ανησυχώ; Δεν έχει λογική αυτή η χαρά».
«Σήμερα ζούμε σε συνθήκες ύφεσης. Δεν ξέρω από που αντλεί η κοινωνία τόση αισιοδοξία. Δεν το βλέπω αυτό.
Και οι κινήσεις μας πρέπει να προϊδεάζουν για τα μελλούμενα και όχι να τον παραπλανούν ότι τα πράγματα πάνε καλά
Στην Ελλάδα οι υπάλληλοι δουλεύουν λιγότερες ώρες και προσδοκούμε και αύξηση μισθών.
Αλλά η αύξηση πρέπει να γίνει με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας.
Δεν βάζουμε τον κώλο μας κάτω να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε το τζίρο… Ανησυχώ για το πού πάμε σιγά ως οικονομία…
Εγώ δεν πουλάω αισιοδοξία, πουλάω απαισιοδοξία» προσέθεσε.
Για αυτό, όπως είπε, δεν σχεδιάζει αύξηση τιμών στις παρούσες συνθήκες δεδομένης της πίεσης στο εισόδημα του καταναλωτή.
«Αν μεταφέρουμε όλα τα κόστη στον καταναλωτή, θα πάμε όλοι φούντο» σημείωσε.

Εκτιμήσεις για το 2024

Κατά τη συζήτηση για την έγκριση και των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους μετόχους για την μέχρι σήμερα πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με προσοχή και τη δέουσα επιμέλεια τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ότι θα επανεξετάσει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2024, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Προς το παρόν, η διοίκηση διατηρεί τις εκτιμήσεις της, για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, σ' ένα εύρος μεταξύ +8% έως +10%.
Η ψήφος εμπιστοσύνης των καταναλωτών, κατά την Πασχαλινή περίοδο, ανέβασε το σύνολο των πωλήσεων, από την αρχή του χρόνου μέχρι και την 5η Μαΐου, κατά +10% περίπου.
«Eξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό που είχαμε δώσει ως πρόβλεψη ισχύει και θα επανέλθουμε τον Ιούνιο να δούμε πώς θα έχει εξελιχθεί η Μέση Ανατολή γιατί αυτό είναι που μας επηρεάζει περισσότερο» σημείωσε o Απόστολος Βακάκης, συμπληρώνοντας: «Χτυπάω καμπανάκι μη συνηθίσουμε φυσιολογικό τον πόλεμο και τις παρενέργειές του.
Κανείς δεν τολμά να ποσοτικοποιήσει τις συνέπειες των κρίσεων.
Αν κάποιος φαντάζεται έναν κόσμο χωρίς τη διώρυγα του Σουέζ είναι ένας άλλος κόσμος.
Αν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά το πρόβλημα, θα υπάρχει ένα τεράστιο κόστος που θα το βρούμε μπροστά μας
Η αδράνεια που διαμορφώνεται να θεωρείται φυσιολογικός ο τετραπλασιασμός των εξόδων μεταφοράς και με τάση ανόδου ότι δεν επηρεάζει τον πληθωρισμό. Αυτό είναι λάθος.
Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν στρατηγικές για την ισορροπία των αριθμών».

Placement

Ερωτηθείς για το πρόσφατο placement σημείωσε ότι έγινε στη μέση τιμή τριμήνου και δεν δόθηκε κάποιο discount.
H ζήτηση ήταν πολλαπλάσια από την προσφορά, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη που αναφέρθηκε στα 14,5 εκατ. μετοχών της ζήτησης που οδήγησαν στον διπλασιασμό της προσφοράς σε 4 εκατ. μετοχές.
Η κίνηση έχει γίνει 4 φορές και μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον, εάν δημιουργηθεί ευκαιρία»
Το επόμενο placement θα πραγματοποιηθεί μετά από τρία ή τέσσερα χρονιά, με τον κ. Βακάκη να λέει πως πρώτα να «ψωμωθεί» η εταιρεία και μετά βλέπουμε.

Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1 ευρώ

Στο μεταξύ, με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Μαΐου 2024, η Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO.
Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που αντιστοιχεί σε ποσό 1 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό).
Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2024, η εταιρεία προχώρησε σε έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 Ευρώ ανά μετοχή.
Κατά συνέπεια, μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, η Jumbo θα έχει καταβάλει στους μετόχους της ένα ποσό της τάξης των 218 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 5,8% περίπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης