Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αλλεργία του Βακάκη στα κόστη και στις… ασφαλιστικές - Πότε θα είναι το επόμενο placement του Mr Jumbo;

Η αλλεργία του Βακάκη στα κόστη και στις… ασφαλιστικές - Πότε θα είναι το επόμενο placement του Mr Jumbo;
Το επόμενο placement το προσδιόρισε χρονικά μετά από τρία ή τέσσερα χρονιά...
Στο καλάθι των αχρήστων έριξε το «τελεσίγραφο» της Ασφαλιστικής Εταιρείας που του ζήτησε αυξημένο ασφάλιστρο έως 25% για του δώσει καλύψεις από πλημμύρες και φυσικές καταστροφές στο κατάστημα της Καρδίτσας που είχε καταστραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Κατηγορηματικός και αρνητικός ήταν ο κ. Απόστολος Βακάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά για το κόστος ασφάλισης.
Είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα αυξημένο συμβόλαιό στα επίπεδα του 25% διευκρινίζοντας ότι θα κάνει αυτασφάλιση δηλαδή θα βάλει στην άκρη ένα ποσό που θα ανταποκρίνεται στις τυχόν ζημιές που θα συμβούν στο μέλλον από φυσικές καταστροφές.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έλαβε το ποσό των 11 εκατ. ευρώ για την καταστροφή που υπέστη το κατάστημα στην Καρδίτσα εκ των οποίων σε ποσοστό 50% θα ενσωματωθούν στα προ φόρων κέρδη της.
Ο κ. Βακάκης δεν χαρίστηκε λέγοντας ότι δεν είμαστε μαζοχιστές ενώ η έκφραση του προσώπου του άλλαξε και συννέφιασε.
Οι συνομιλητές του και μέτοχοι που συμμετείχαν στην γενική συνέλευση κατάλαβαν ότι κανένας δεν μπορεί να πάρει λεφτά από το ταμείο του Jumbo όταν το κόστος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Τι ζήτησε μέτοχος και τα μπισκοτάκια!

Λίγο νωρίτερα ένας μέτοχος χτύπησε τον «κάλο» του Απόστολου Βακάκη όταν του ζήτησε οι γενικές συνελεύσεις να γίνονται σε μεγαλύτερους χώρους διότι η εταιρεία έχει μεγαλώσει και δεν χωράμε στα γραφεία της εταιρείας.
Η απάντηση του ήταν άμεση και δόθηκε χωρίς να επιστρατεύσει κάτι από την τέχνη της διπλωματίας. Είπε είμαι αλλεργικός στα κόστη.
Για να επιβεβαιώσει ότι σκέπτεται και το 1 ευρώ που βγαίνει από το ταμείο της εταιρείας τόνισε ότι δεν έχουμε αλλάξει τον μπουφέ εδώ και χρόνια και σας προσφέρουμε μόνο μπισκότα. Η συζήτηση έληξε υπέρ του κ Βακάκη αφού ο μέτοχος που έθεσε το θέμα δεν είχε υποστηρίξει όταν όλοι βάζουν πιο ψηλά την μερισματική πολιτική και την άνοδο της τιμής της μετοχής.
Η Γενική Συνέλευσης αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή το οποίο μετά τους φόρους θα διαμορφωθεί στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή.
Η καταβολή του θα γίνει στα μέσα Ιουλίου.
Πέρυσι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ και ο τζίρος ξεπέρασε το 1 δισ ευρώ.

Το επόμενο placement του Α. Βακάκη

Δικαιολόγησε την πρόσφατη του απόφαση για το placement σημειώνοντας ότι η τιμή ήταν στα «ψηλά» της εταιρείας.
Ο κ. Βακάκης είπε ότι δέχθηκε αρκετή πίεση για να δώσει ένα πακέτο μετοχών την οποία δεν μπορούσε να ξεπεράσει, λέγοντας ότι του ζητούσαν 14 εκατομμύρια μετοχές και έδωσε μόλις 4 εκατομμύρια μετοχές.
Ο λόγος της εμφάνισης τους ήταν ότι επιθυμούσαν να επενδύσουν και μάλιστα επίμονα.
Το επόμενο placement το προσδιόρισε χρονικά μετά από τρία ή τέσσερα χρονιά με τον κ. Βακάκη να λέει χαρακτηριστικά πρώτα να «ψωμωθεί» η εταιρεία και μετά βλέπουμε.

Στήριξε τις πολυεθνικές

Στο απαρχαιωμένο σύστημα της διανομής απέδωσε τις υψηλές τιμές του λιανεμπορίου το οποίο «καταστρέφεται» κάνοντας διανομές αφήνοντας δύο προϊόντα σε ένα μαγαζί και 1000 σε κάποιο άλλο ανεβάζοντας τα λειτουργικά κόστη.
Απαξίωσε τις αυξήσεις των μισθών όταν δεν συνδέονται με αύξηση της παραγωγικότητας , οι οποίες από μόνες τους τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
Ο κ. Βακάκης ζήτησε περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων αλλά οι συντεχνίες βάζοντας και τα Jumbo στην ίδια κατηγορία δεν επιθυμούν να ανοίξει ο ανταγωνισμός που είναι το μοναδικό εργαλείο για πέσουν οι τιμές.
Ωστόσο προσδιόρισε ότι μόνο τρεις αργίες αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των εταιρειών που το τοποθέτησε στο 7% το οποίο στη συνέχεια καταλήγει στις τιμές των προϊόντων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης