Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιβεβαίωσε το στόχο για τα EBITDA του 2024 στα 1,8 δισ. η ΔΕΗ – Οι δεσμεύσεις Στάσση στη γενική συνέλευση

Επιβεβαίωσε το στόχο για τα EBITDA του 2024 στα 1,8 δισ. η ΔΕΗ – Οι δεσμεύσεις Στάσση στη γενική συνέλευση
Στόχος του Στάσση είναι ένας όμιλος που είναι ηγέτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Για μια δυναμική εκκίνηση του 2024 μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, αναβαθμίζοντας τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, παρά την συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πορεία του μετασχηματισμού

Ο Όμιλος ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει πλέον στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση με αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.
Ο πελάτης βρίσκεται στο επίκεντρο με ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις, ταχύτερη multichannel εξυπηρέτηση και digital εμπειρία.
Εντός της εταιρείας αλλάζουμε σχεδόν τα πάντα: συστήματα, κουλτούρα, οργάνωση, δομές.
Η αλλαγή πορείας είναι πλέον εμφανής σε όλα τα επίπεδα.
Στους δείκτες ικανοποίησης πελατών, στο ενεργειακό μείγμα, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση, στην ταχύτατη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στη νέα εικόνα παντού, από τα καταστήματα μέχρι τις διαφημίσεις μας.
Η αλλαγή πορείας είναι κυρίως εμφανής στα οικονομικά αποτελέσματα. Η ΔΕΗ είναι μία υγιής εταιρεία, με σταθερές οικονομικές βάσεις, που παράγει υπεραξία για όλους τους stakeholders, ικανή να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, ανέφερε ο κ. Στάσσης.

Η πορεία του 2023

Το 2023 ήταν μία ακόμα γεμάτη χρονιά για τη ΔΕΗ, με σημαντικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα που έθεσαν τις βάσεις για τη μετατροπή της σε ένα πολυσχιδή όμιλο εταιρειών με διευρυμένη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος.
Κατά τον κ. Στάσση, οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:
Ξεκινώ από την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel και των θυγατρικών της στη Ρουμανία η οποία αποτελεί επίσης την πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό και αποτελεί την ιδανική επιλογή στο πλαίσιο του στόχου που έχουμε θέσει για την μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μία εξαγορά ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πλατφόρμας η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριότητες διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.
Νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ.
Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει περίπου 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, εντός του 2023, συμφωνήσαμε με την βρετανική Currys για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Κωτσόβολος, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2024.
Η ένταξη της Κωτσόβολος στον Όμιλο ΔΕΗ αποτελεί μία στρατηγική κίνηση, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την πελατοκεντρική στρατηγική που έχει χαράξει ο Όμιλος, σύμφωνα με το business plan που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day στο Λονδίνο.
Η κίνηση αυτή επιταχύνει σημαντικά τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της λιανικής στην εποχή του νέου εξηλεκτρισμού.
Παράλληλα, η εξαγορά της Κωτσόβολος εξοικονομεί για τον Όμιλο ΔΕΗ περίπου €100 εκατ. τα οποία ο Όμιλος προόριζε για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους.
Επιπλέον, συνεχίσαμε την ανάπτυξη του πλάνου μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου μας όσο και μέσω συνεργασιών.
Εντός του 2023 ξεκινήσαμε την υλοποίηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 490 MW μαζί με την RWE στη Δυτική Μακεδονία σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων, με άλλα 450MW να εισέρχονται σε φάση κατασκευής στους πρώτους μήνες του 2024, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή από την εν λόγω συνεργασία με την RWE να ανέρχεται σήμερα στα 940MW.
Παράλληλα, κάναμε ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας, όπως η σύναψη Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας με τον όμιλο Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.

Η πορεία του 2024

To 2024 εξελίσσεται δυναμικά, προχωρώντας σε μια νέα συμφωνία συνεργασίας με την Metlen για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων έως 2GW σε 4 χώρες κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής για ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με βασικό πυλώνα την πράσινη ενέργεια.
Με την συμφωνία αυτή, ο Όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ εκτός από την Ρουμανία, στην οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία, και σε τρεις νέες χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία.

Οι επιδόσεις

Αναφορικά με τα σημαντικά ορόσημα που επιτεύχθηκαν το 2023, όσον αφορά τόσο τα λειτουργικά όσο και τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την Ενεργειακή Μετάβαση.
H λειτουργική κερδοφορία κατέγραψε σημαντική αύξηση, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €1,3 δισ., αυξημένα κατά 35%, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της Διανομής και της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από 25.10.2023.
Σε επίπεδο pro forma, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και για τους 12 μήνες του 2023, το επαναλαμβανόμενο EBITDA διαμορφώθηκε σε €1,5 δισ.
Οι συνολικές επενδύσεις μας ανήλθαν σε €2,6 δισ., συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς στη Ρουμανία, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται στις επενδύσεις ΑΠΕ και (δικτύων) διανομής.
Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.
Ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, η ΔΕΗ προχωρά στην επαναφορά της διανομής μερίσματος μετά από 10 χρόνια με πρόταση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων για μέρισμα €0,25/μετοχή.
Ξεκινάμε με μία διανομή του 35% των καθαρών κερδών και στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 55% μέχρι το 2026.

Στόχοι

Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να γίνουμε κορυφαίος παίκτης καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξήσαμε την ισχύ των ΑΠΕ στα 4,6 GW το 2023, όπως ήδη ανέφερα, αύξηση δηλαδή κατά 32% σε σχέση με το τέλος του 2022, ενώ παράλληλα επενδύσαμε 0,8 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και Διανομής, σημειώνοντας αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2022.
Επίσης, μειώσαμε περαιτέρω την ένταση των άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 24%, κάνοντας ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς ένα πιο πράσινο χαρτοφυλάκιο παραγωγής, έχοντας παράλληλα μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.

Οι επιδόσεις ανά κλάδο

Ας δούμε στη συνέχεια μία σύνοψη των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μας για το 2023.
Στην δραστηριότητα της εμπορίας, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου, αυξήθηκαν κατά 15% το 2023, σε pro forma επίπεδο, λόγω της εξαγοράς στη Ρουμανία που συνέβαλε στην επέκταση της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ από 5,6 εκατ. πελάτες το 2022 σε 8,5 εκατ. το 2023.
Όσον αφορά την λιανική αγορά, το μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε σε 56,5% από 62,4% το 2022, κυρίως λόγω της μείωσης του μεριδίου στους πελάτες Υψηλής Τάσης.
Στη Ρουμανία, το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ σημείωσε μείωση σε περίπου 18%, που είναι και ο μακροπρόθεσμος στόχος μας για τα επόμενα χρόνια, παρά την πίεση από τον ανταγωνισμό.
Στην παραγωγή, η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ ανήλθε σε 10,7 GW με σημαντική αύξηση στις ΑΠΕ. Πάνω από το 50% της εγκατεστημένης ισχύος είναι ευέλικτη παραγωγή, προερχόμενη από υδροηλεκτρικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός που προσδίδει μεγάλη αξία στο χαρτοφυλάκιό μας.
Η μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας συνεχίστηκε με τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος των λιγνιτικών μονάδων κατά 0,9 GW που υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ κατά 1,1 GW, με αποτέλεσμα την μείωση των άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% σε σχέση με το 2022.
Το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε στο 39,1% από 43,4% το 2022, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου αλλά και από λιγνίτη λόγω της σταδιακής εξόδου από την λιγνιτική παραγωγή.
Στη Ρουμανία, το μέσο μερίδιο αγοράς στην παραγωγή από ΑΠΕ (αιολική και ηλιακή ενέργεια) διαμορφώθηκε σε 14,1%, κοντά στο επίπεδο του 2022.
Η δραστηριότητα διανομής συνεχίζει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τη στρατηγική μας για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας. Τα
ο 2023, καταγράφηκε βελτίωση σε όλους σχεδόν τους δείκτες απόδοσης και στις δύο κύριες χώρες που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ, λόγω των αυξημένων επενδύσεων και της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης των δικτύων.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης SAIDI βελτιώθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, ενώ ο δείκτης SAIFI παρέμεινε σταθερός στην Ελλάδα και βελτιώθηκε στη Ρουμανία.
Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση αυξήθηκε σε €4,3δισ. από €3,9δισ. το 2022 λόγω των υψηλότερων επενδύσεων στην Ελλάδα και την κεφαλαιοποίηση των απωλειών προηγούμενων ετών του δικτύου στη Ρουμανία.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου Fiber-to-the-home, η ΔΕΗ προχωρά το πλάνο της έχοντας φτάσει σε 140.000 σπίτια στο τέλος του 2023, επιδεικνύοντας σαφή δέσμευση να φέρει τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας σε μια νέα εποχή.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, φτάσαμε τα 185.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 11 μήνες.
Προχωράμε με το πλάνο μας για το 2025, σύμφωνα με το οποίο τα καλώδια οπτικών ινών θα φτάσουν τα 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αισθανόμαστε αρκετά άνετα για αυτόν τον στόχο, δεδομένου ότι τον Μάρτιο του 2024 αναθέσαμε, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου FTTH σε περισσότερους από 30 δήμους στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με βάση, μεταξύ άλλων, την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.
Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να φτάσουμε την κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πελατειακή βάση 1 εκατ. έως το 2030.
Στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο το 2023 καταφέρνοντας να διατηρήσουμε ένα ηγετικό μερίδιο της τάξης του 35% στα δημόσια σημεία φόρτισης (CPs) στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, επεκτείναμε το δίκτυο ηλεκτροκίνησης φτάνοντας τα 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα (διπλάσια σε σχέση με το 2022) μαζί με επιπλέον 386 σημεία φόρτισης στη Ρουμανία, ενώ στοχεύουμε στην επέκταση του δικτύου μας φτάνοντας τα 10.000 σημεία φόρτισης έως το 2030. Η ΔΕΗ βραβεύτηκε για το καλύτερο δίκτυο δημόσιων σημείων φόρτισης και την καλύτερη εφαρμογή για ηλεκτρικά οχήματα (EV) στα Mobility Awards 2023, αντικατοπτρίζοντας την ηγετική μας θέση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το επιχειρηματικό μας μοντέλο και το 2023 αποτελεί μια ακόμη χρονιά σημαντικής προόδου σε θέματα που αφορούν το κλίμα.
Υποβάλαμε τους στόχους μας στον οργανισμό SBTi σύμφωνα με την δέσμευση μας για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα (Net zero) έως το 2040. Μειώσαμε σημαντικά τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα προχωράμε με το πλάνο απολιγνιτοποίησης του χαρτοφυλακίου παραγωγής μας.
Προχωράμε με την ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών και τον σχεδιασμό έργων για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας, ενώ έχοντας ως στρατηγική προτεραιότητα την πελατοκεντρικότητα, ενισχύουμε την ηλεκτροκίνηση μέσω της ανάπτυξης του δικτύου δημόσιων σημείων φόρτισης και παρέχουμε ενέργεια από καθαρές πηγές στους πελάτες μας αυξάνοντας το μερίδιο παραγωγής από ΑΠΕ.

Αναβάθμιση των στόχων

Το 2023 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για τη ΔΕΗ με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ολοκλήρωση μιας σημαντικής εξαγοράς που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αυξήσαμε τις επενδύσεις μας στις ΑΠΕ και τη Διανομή σύμφωνα με τον στόχο μας να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ επαναφέρουμε την διανομή μερίσματος μετά από μια δεκαετία ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019.
Και όλα αυτά διατηρώντας ταυτόχρονα μια πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση.
Για το 2024, έχουμε ξεκινήσει δυναμικά με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία η οποία μας επέτρεψε να αναβαθμίσουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα €1,8 δισ., παρά την συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του Στρατηγικού πλάνου που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day, αξιοποιώντας το επιχειρηματικό μας μοντέλο με παρουσία στην παραγωγή αλλά και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μας προσφέρει ανθεκτικότητα σε περιόδους μεταβλητότητας καθώς και ευκαιρίες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας και να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας.
Προχωράμε δυναμικά με όραμα έναν όμιλο ΔΕΗ:
• που οι πελάτες επιλέγουν γιατί έχει τα καλυτέρα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές
• που σέβεται το περιβάλλον και εξασφαλίζει το αγαθό της ενέργειας χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τις επόμενες γενιές
• που διαδραματίζει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή
• που λειτουργεί σύγχρονα, ψηφιακά, ευέλικτα, γρήγορα.
Για να δημιουργεί υπεράξια για όλους.
Έναν Όμιλο που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, που δημιουργεί το αύριο, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία.
Έχουμε κάνει πολλά, έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα.
Απελευθερώνουμε μέρα-μέρα, κίνηση-κίνηση, την δυναμική μιας εταιρείας, ενός ομίλου, που είναι φτιαγμένος να πρωταγωνιστεί στην περιοχή, να είναι φορέας αλλαγής και εξέλιξης, μια εταιρεία πρότυπο.
Τον όμιλο ΔΕΗ που είναι ηγέτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης