Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της Capital ΑΕΠΕΥ - Οι αποκαλύψεις του ΒΝ

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της Capital ΑΕΠΕΥ - Οι αποκαλύψεις του ΒΝ
Το BankingNews είχε ασχοληθεί εκτενώς με την Capital ΑΕΠΕΥ και είχε προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις
Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Capital Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο συνολικού ύψους €148.000 στην εταιρεία.
Επίσης, επέβαλε πρόστιμο €70.000 στον κ. Γεώργιο Πολίτη, CEO και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Το BankingNews είχε ασχοληθεί εκτενώς με την Capital ΑΕΠΕΥ και είχε προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις, οι οποίες παρατίθενται παρακάτω.
Η ανακοίνωση της Επ. Κεφαλαιαγοράς:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1030η/22.8.2024 συνεδρίασή του αποφάσισε:
 Την Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων. Ο νέος Κανονισμός θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών athexgroup.gr.
 Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας «CAPITAL ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» (LEI: 2138007PG2OUTZ3VRC44) κατ’ εφαρμογή της περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4514/2018.
Παράλληλα αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου συνολικού ύψους € 148.000 στην εταιρεία CAPITAL ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» για παραβάσεις των διατάξεων του ν. 4514/2018 και του Κανονισμού ΕΕ 565/2017, κυρίως ως προς μείζονα οργανωτικά θέματα λειτουργίας της Εταιρίας, και πρόστιμο ύψους € 34.000 για παραβάσεις των διατάξεων του ν. 4557/2018 και της απόφασης 1/506/2009 του Δ.Σ. της Ε.Κ. ως προς θέματα που αφορούν στη νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
 Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους € 70.000 στον κ. Γεώργιο Πολίτη υπό την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «CAPITAL ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» (LEI: 2138007PG2OUTZ3VRC44) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 και 3 του άρθρου 69 του ν. 4514/2018, για τις παραβάσεις που υπέπεσε η τελευταία».


Τι έγραψε το BN στις 09/07/2024:

Μια τουλάχιστον περίεργη κατάσταση διαμορφώνεται σε ότι αφορά στον χειρισμό της υπόθεσης της Capital Χρηματιστηριακή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία αποφάσισε την παράταση της προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας για ακόμα 45 ημέρες έως και τις 23 Αυγούστου εξαντλώντας όλες τις προθεσμίες που της δίνει η νομοθεσία ακόμα και για εξαιρετικές περιπτώσεις.
Και είναι περίεργη η συμπεριφορά της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή για το Ξέπλυμα ήδη έχει ζητήσει στοιχεία και συνδρομή για ύποπτη συναλλαγή της Capital από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Άραγε υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που η Capital απολαμβάνει της συγκεκριμένης χαλαρής μεταχείρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία δεν δίνει επισήμως κανένα απολύτως στοιχείο για τα έργα και τις ημέρες της Capital μέχρι σήμερα ώστε να δημιουργήσει πλέγμα προστασίας για τους επενδυτές;
Μπορεί η κα Λαζαράκου να ισχυριστεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα σε ότι αφορά στην εποπτεία της Capital δεδομένου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποτίθεται ότι ασχολείται εδώ και δύο σχεδόν χρόνια με την υπόθεση και μόλις στις 9 Απριλίου του 2024 και αφού έφτασε ο κόμπος στο χτένι αποφάσισε την προσωρινή αναστολή δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εταιρία.
Τι θα γίνει όμως αν για παράδειγμα αποδειχτεί ότι η Capital που υποτίθεται ότι είναι υπό στενό έλεγχο αποδειχτεί ότι σε αγορές του εξωτερικού συνεχίζει τα ίδια πράγμα που δεν είναι καθόλου δύσκολο όπως επισημαίνουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις «τρύπες» που υπάρχουν;

Το κερασάκι στην τούρτα

Η εμπλοκή πάντως της Αρχής Ξεπλύματος έρχεται να προστεθεί ως κερασάκι στην τούρτα σειράς γεγονότων που συνθέτουν ένα πλέγμα πρακτικών που ξεφεύγουν από κάθε λογική συναλλακτικών ηθών σε αγορές του εξωτερικού.
Πρακτικές που έχουν οδηγήσει σε βροχή καταγγελιών από επενδυτές του εξωτερικού και απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών από τοπικές κεφαλαιαγορές όπως η Πορτογαλική.
Και το πρόβλημα δεν προκύπτει από την βροχή καταγγελιών αλλά από το γεγονός ότι η Capital αποζημιώνει επενδυτές που κάνουν καταγγελίες και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό αποδέχεται ότι έχει κινηθεί εκτός των ορίων της νομιμότητας.
Αλλά αυτό προφανώς είναι λεπτομέρεια για την ηγεσία της Κεφαλαιαγοράς που δίνει όλο το χρόνο που προβλέπει ο νόμος να θεραπεύσει η Capital τα «θέματα» που έχει;
Αλλά πως ακριβώς μπορούν να θεραπευτούν τέτοιου είδους θέματα που εμπεριέχουν και θέματα που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φτάνοντας στη δικαιοσύνη είτε την Ελληνική είτε άλλων χωρών από τις οποίες προέρχονται οι επενδυτές που κάνουν καταγγελίες.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιορίζεται σε «ξερές» ανακοινώσει τυπικού περιεχομένου δείχνει ότι έχει πάρει διαζύγιο με τη διαφάνεια που είναι το Άλφα και το Ωμέγα στη λειτουργία της αγοράς.
Τι έχει να κρύψει;


Τι έγραψε το ΒΝ στις 27/05/2024:

Παράταση «ζωής» 30 ημερών έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Capital ΑΕΠΕΥ παρατείνοντας την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτήματα για το πως ακριβώς εννοεί την εποπτεία που ασκεί στις ΑΕΠΕΥ και αν τελικά έχουμε φτάσει στο σημείο όπου σε μια κανονική χώρα θα είχε μπει εισαγγελέας για να ελέγξει τι ακριβώς συμβαίνει με την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικά μάλιστα όταν οι ίδιες οι υπηρεσίες που κινούνται σε πολλές περιπτώσεις με ρυθμούς αραμπά δεν γνωρίζουν καν αν κεφάλαια που υποτίθεται έχουν επενδυθεί μέσω …. Μαυρικίου έχουν φτάσει στον προορισμό τους και οι έκνομες πρακτικές συνεχίζονται τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο και ενώ σε αυτό το διάστημα λόγω καταγγελιών «τρέχει» έλεγχος στην εταιρία.

Αναλυτικότερα αυτά που έχει διαπιστωθεί για την Capital ΑΕΠΕΥ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση του BN είναι τα εξής:


1) Οι καταγγελίες για έκνομες πρακτικές από επενδυτές έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2023 δηλαδή σχεδόν πριν από ενάμιση χρόνο και είναι περί τις 200. Οι καταγγελίες που δεν ήταν μεμονωμένες αλλά προέρχονταν από επενδυτές εκτός Ελλάδος για σωρεία παραπλανητικών πρακτικών.
Με αρκετούς από τους καταγγέλλοντες έχει επέλθει συμβιβασμός γεγονός που αποτελεί σαφές στοιχείο ότι η εταιρία δεν ακολουθούσε τα προβλεπόμενα και μόνο εφ όσον έγιναν καταγγελίες προχώρησε τους αποζημίωσε για να συμβιβαστεί. Είναι προφανές ότι από μόνη της η διαδικασία αποζημίωσης αποτελεί παραδοχή παραβατικών αν όχι παράνομων συμπεριφορών.

2) Η Capital είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας για την υποστήριξη των πελατών με την εταιρεία HIPERSONNEL Ltd, η οποία έχει έδρα στην Κύπρο.
Η αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών της HIPERSONNEL LTD για τη χρήση 2022 ανήλθε σε € 4.052.113,46 ο πραγματικός τελικός δικαιούχος της HIPERSONNEL LTD ήταν ο Ισραηλινός κ. Elad Perez, και πριν από αυτόν ο κ. Κfir Israel Cohen επίσης με ισραηλινή υπηκοότητα.

3) Στο τέλος του του 2023 ( ο έλεγχος ήταν σε εξέλιξη και οι καταγγελίες έπεφταν βροχή) κόπηκε η συνεργασία με HIPERSONNEL LTD και τη θέση της πήρε η επίσης κυπριακή FIRIDO LTD. Ο τελικός δικαιούχος της εταιρείας FIRIDO LTD ονομάζεται Adham Ghantous, και είναι επίσης Ισραηλινός. Διευθυντής της είναι ο κ. Γεώργιος Βρίκης, ο οποίος ήταν επίσης Διευθυντής της HIPERSONNEL LTD, ενώ και οι δύο εταιρίες στεγάζονται στην ίδια διεύθυνση!!: Ο κ. Γεώργιος Βρίκης είναι Κύπριος Δικηγόρος επικεφαλής μεγάλου δικηγορικού γραφείου που ειδικεύεται στο εταιρικό δίκαιο.

4) Η Capital παρείχε στα στελέχη της ΗIPERSONNEL LTD άμεση πρόσβαση στους επενδυτικούς λογαριασμούς/κωδικούς των πελατών της. Οι υπάλληλοι αυτοί παρείχαν, ως μη όφειλαν, βοήθεια στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αξιολόγησης συμβατότητας των πελατών υποδεικνύοντας τις απαντήσεις του σχετικού test!!!

5) Η Capital είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την Εταιρεία COINCOPTRADE προκειμένου να της παρέχει υπηρεσίες παρόχου ρευστότητας (Liquidity Provider) με έδρα τον εξωτικό Μαυρίκιο.
Η εν λόγω εταιρία είχε ιδρυθεί τον Μάρτιο του 2022 με κεφάλαιο 26.438,5 δολάρια και ο μοναδικός μέτοχος της είναι ο κ. Αθανάσιος Σιάνος, προφανώς Έλληνας ή Κύπριος ενώ τα άλλα τρία (πλην Σιάνου) μέλη ΔΣ τα δύο ήταν κάτοικοι Μαυρικίου και το άλλο Έλληνας ή Κύπριος με το όνομα Γεώργιος Καμπουρίδης.
Σύμφωνα με στοιχεία που το BN άντλησε από το Linkedin o κ. Σιάνος είναι Director της M.A.P. MULTI ASSET PLATFORM LIMITED και Executive Director - General Manager της OEXN Limited.
Η πρώτη εταιρία συνδέεται με την δεύτερη καθώς η M.A.P. αποτελεί πλατφόρμα Trading για « περισσότερο σύνθετα παράγωγα όπως options και futuresσε CFD και Forex»!!! όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΟΕΧΝ.

6) Η Εποπτική Αρχή του Μαυρικίου παρά το ερώτημα από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με το εάν η COINCOPTRADE άνοιξε επενδυτικό λογαριασμό (λογαριασμό omnibus για λογαριασμό των πελατών στο όνομα της Εταιρείας) και εάν ο λογαριασμός αυτός είναι ενεργός και έχουν κατατεθεί κεφάλαια στο λογαριασμό!!!

7) Από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2023 η Εταιρεία είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την Κtrade Ltd, με έδρα τη Νότιο Αφρική. Τα έσοδα της Εταιρείας από τον πάροχο ρευστότητας (Ktrade) για τη χρήση 2022 ανήλθαν σε € 10.483.050. Η Επιτροπή δεν έκανε κανέναν έλεγχο για Ktrade.

8) Η πορτογαλική Αρχή απαγόρευσε στην Εταιρεία να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια ή να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία σχετικά με το marketing και τη διανομή PRΙIPs στην Πορτογαλία, ή σε επενδυτές στην Πορτογαλία.
Μετά από όλα αυτά το ερώτημα είναι τι ακριβώς περιμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και συνεχίζει την προσωρινή αναστολή όταν είναι προφανές πέραν των άλλων ότι δεν ξέρει αν κατά πόσο τα λεφτά των επενδυτών πήγαν στον προορισμό της δηλαδή σε επενδυτικούς λογαριασμούς στο Μαυρίκιο ή στην τσέπη δήθεν liquidity providers.
Έχει άραγε ενημερωθεί η αρχή για το ξέπλυμα χρήματος για όλα αυτά ή επειδή τα χρήματα ήταν από το εξωτερικό μέσω του Κοινοτικού Διαβατηρίου δεν τρέχει τίποτα;
Και εν τέλει η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει συναίσθηση της αποστολής της ως εποπτική αρχή;


Τι εγραψε το ΒΝ στις 30/01/2024:

Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2023 των χρηματιστηριακών εταιριών ήλθε να καταδείξει μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αυτή της Capital Χρηματιστηριακή της οποίας τα μεγέθη απογειώθηκαν.
Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών πρώτου εξαμήνου 2023 ανήλθε σε 8,67 εκ ευρώ από 1,59 εκ ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο γεγονός αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.
Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώθηκε στην κερδοφορία της εταιρίας καθώς το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 90 χιλιάδες ευρώ.

Ποιος ορκωτός;

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο είναι αν όχι περίεργο, μη σύνηθες.
Σύμφωνα με την καταχώρηση που έχει γίνει στο ΓΕΜΗ σύμφωνα με «από 24-3-2023 πρακτικό της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της σύμφωνα με το οποίο εκλέχθηκε για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 01/01/2023 - 31/12/2023 η ελεγκτική εταιρεία «KPMG ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ΑΜ ΣΟΕΛ 114 και από τα μέλη αυτής ορίσθηκαν, σύμφωνα με την από 12/4/2023 επιστολή της ελεγκτικής εταιρείας, ως τακτικός ελεγκτής ο κ. Αναστάσιος Κυριακούλης του Ευαγγέλου με Α.Μ. ΣΟΕΛ 39291, και ως αναπληρωματικός ελεγκτής ο κ. Χαράλαμπος Συρούνης του Γεωργίου με Α.Μ. ΣΟΕΛ 19071».
Όμως τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου δεν τις υπογράφει ούτε ο τακτικός ούτε ο αναπληρωματικός ορκωτός ελεγκτής αλλά ο κ. Θεμιστοκλής Δεσίκος ο οποίος είναι ορκωτός της KPMG.
Άραγε παραιτήθηκαν οι ορκωτοί ελεγκτές που όρισε η Γενική Συνέλευση ή παύθηκαν;
Γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση 031/2018 της ΕΛΤΕ για να γίνει αλλαγή ορκωτού ή ελεγκτικής (εδώ έχουμε ορκωτού) χρειάζεται η έγκριση της ΕΛΤΕ.
Άραγε υπήρξε αίτηση για αλλαγή ορκωτού στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν όχι τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων;
Επισημαίνεται ότι η εταιρία άλλαξε ελεγκτική και από την ΑΡΓΩ Ελεγκτική που είχε το 2022 φέτος τον έλεγχο ανέλαβε η KPMG και οι ορκωτοί που προαναφέρθηκαν.

Τα μη αναφερθέντα κεφάλαια των πελατών

Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει και κάτι άλλο περίεργο.
Η εταιρία πουθενά δεν αναφέρει το ύψος των χρημάτων των πελατών αλλά υπάρχει μόνο μια αναφορά στις άλλες σημειώσεις ότι παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο των πελατών της σε λογαριασμούς τάξεως!!!
Και αυτό αντίκειται στις οδηγίες της ΕΛΤΕ αλλά και τους κανόνες δέουσας επιμέλειας που διέπουν το έργο των ορκωτών ελεγκτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση 12/2016 της ΕΛΤΕ « η εταιρεία δεν υποχρεούται να εμφανίζει σε λογαριασμούς ουσίας (on balance sheet), τα ταμειακά διαθέσιμα που κατατίθενται από πελάτες της προς διενέργεια επενδύσεων για λογαριασμό τους και κατόπιν εντολής τους.
Τα εν λόγω ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να παρακολουθούνται σε λογαριασμούς τάξεως ή με άλλο τρόπο στο λογιστικό σύστημα της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζονται απόλυτα η διαχείρισή τους και οι ελεγκτικές επαληθεύσεις και να παρέχονται στο προσάρτημα (σ.σ. οι σημειώσεις) οι απαιτούμενες από τα ΔΠΧΑ γνωστοποιήσεις»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει ίδια κεφάλαια 566 χιλιάδες ευρώ και μετοχικό κεφάλαιο 750 χιλιάδες ενώ τα έσοδά της προκύπτουν εξ ολοκλήρου όχι από το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά από λοιπές προμήθειες.
Επίσης εμφανίζονται έξοδα λειτουργίας διάθεσης 4,2 εκ ευρώ από μηδέν την περυσινή περίοδο.
Η Capital εμφανίζει υποχρεώσεις από εκκαθαρίσεις ύψους 2,36 εκ ευρώ…
To άλμα μεγεθών της εταιρίας ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς ο τζίρος της συγκεκριμένη χρονιά έκλεισε στα 10,9 εκ ευρώ με τα 9,3 εκ ευρώ να γίνονται στο δεύτερο εξάμηνο.
Και θα είχε ενδιαφέρον να ήταν γνωστό από που ακριβώς προέρχεται η εκτίναξη του τζίρου και πως οι άλλες χρηματιστηριακές δεν έχουν ανακαλύψει τέτοια δυνατότητα να κάνεις άλματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης