Όταν τα «μαγικά χαρτάκια» δεν είναι εισιτήρια και, όμως, εντυπωσιάζουν ακόμα περισσότερο τον ποδοσφαιρικό κόσμο...
Υπάρχουν δεκάδες διοργανώσεις στον κόσμο και ακόμα περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίζονται σε αυτές. Ωστόσο, καμία δεν έχει την απήχηση που έχει το EURO ή το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος περιμένει με αγωνία να περάσει η διετία ώστε να παρακολουθήσει ένα από τα δύο.
Ωστόσο, υπάρχει μία καθιερωμένη προετοιμασία πριν την έναρξη των μεγάλων γεγονότων. Δεν είναι άλλη, από την απόκτηση των επίσημων άλμπουμ με αυτοκόλλητα της Panini. Κάθε φορά, τα αυτοκόλλητα είναι έτοιμα να αποκολληθούν από το κάλυμμά τους και να γίνουν έρμαιο των φίλων του αθλήματος για ανταλλαγές και συμπλήρωση των ειδικών βιβλίων. Το «BN Sports» σας ταξιδεύει πίσω από αυτά…
Το ακατάλληλο «φλερτ» που δημιούργησε έναν έρωτα χρόνων…
Η ιστορία ξεκινάει από την Λατινική Αμερική και έναν τύπο ονόματι Ουμπέρτο Πανίνι. Πρόκειται για τον ταλαντούχο Ιταλό μηχανικό, ο οποίος δούλευε στην εταιρία αυτοκινήτων Maseratti. Ήταν από τους κορυφαίους που δούλευαν εκείνη την περίοδο στην αυτοκινητοβιομηχανία, όμως ένα λάθος… φλερτ, έφερε τα πάνω-κάτω.
Ο Ουμπέρτο την «έπεσε» στην ερωμένη του εργοδηγού, με αποτέλεσμα να απολυθεί αμέσως. Μάλιστα, επειδή το εργοστάσιο ήταν στη γενέτειρα του, την Μοντένα της Ιταλίας, η ντροπή ήταν τέτοια, που τον έκανε να μετακομίσει στη Λατινική Αμερική. Μέχρι τότε, η ιδέα για τα γνωστά άλμπουμ, δεν υπήρχε ούτε στο ελάχιστο.
Μία επιστολή του αδερφού του, Τζιουζέπε, ήταν το «κλειδί» για τον επαναπατρισμό του. «Γύρνα πίσω στην Ιταλία. Σε χρειαζόμαστε. Η Αμερική είναι εδώ τώρα», ήταν τα λόγια, τα οποία έπεισαν τον Ουμπέρτο να επιστρέψει. Η δεκαετία του ’60, ήταν μία περίοδο ακμής για την Ιταλία. Τα δύο αδέρφια του Ουμπέρτο, είχαν μία φαεινή ιδέα. Να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με αυτοκόλλητα.
Ο πειραματισμός που πέτυχε και η γέννηση!
Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Τα αδέρφια Πανίνι έπεσαν με τα «μούτρα» στη δουλειά. Πρώτη δημιουργία αλλά και πειραματισμός, ήταν το «calciatori 1960-1961» αφιερωμένο στο ιταλικό πρωτάθλημα. Μπροστά, πρωταγωνιστούσε η μορφή του Νιλς Λίντχολμ της Μίλαν να κάνει κεφαλιά. Ένα πρωτοσέλιδο που υπήρχε παντού στη γειτονική χώρα.
Η επιτυχία ήταν πέρα από τη φαντασία των δύο αδερφών. Οι Ιταλοί αγάπησαν κατευθείαν αυτή την ιδέα και οι πωλήσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ. Ακόμα και όταν εξαντλούνταν τα αυτοκόλλητα, υπήρχε πλήθος κόσμου που ζητούσε απεγνωσμένα να αγοράσει ένα. Εδώ έρχεται ο Ουμπέρτο. Ο Ιταλός μηχανικός ανέλαβε να δημιουργήσει ένα μηχάνημα, το οποίο θα έκοβε πιο γρήγορα τα «μαγικά χαρτάκια».
Αυτή η προσθήκη, απογείωσε για τα καλά την εταιρία τους. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε απίστευτο βαθμό και ήδη τα σχέδια μεγάλωναν μέρα με τη μέρα. Ο κόσμος είχε ενθουσιαστεί και ειδικά, τα μικρά παιδιά, τα οποία είχαν φτάσει σε σημείο να πηγαίνουν στις πλατείες και να έχουν στα χέρια τους δύο καρτέλες που γράφουν Ce l’ho (αυτό που έχω)-Ce lo manca (αυτό που λείπει).
Ταυτίστηκαν με Μουντιάλ και EURO…
Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότερα γεγονότα, εντάσσονταν στην Panini. Όχι μόνο αθλητικά δρόμενα αλλά και σειρές. Βέβαια, τη μεγαλύτερη απήχηση έχουν κάνει αυτά των Μουντιάλ και του EURO. Την αρχή έκανε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, στα γήπεδα του Μεξικό και το EURO του 1976 ακολούθησε με την έκδοση των άλμπουμ. Από τότε, σε κάθε διοργάνωση, μικροί και μεγάλοι περιμένουν να ξεκινήσουν την συμπλήρωση των βιβλίων τους.
Συνολικά, έχουν κυκλοφορήσει 13 κομμάτια για το Μουντιάλ και 12 για το EURO. Χιλιάδες αυτοκόλλητα και «θρύλοι» του ποδοσφαίρου, που έχουν δει το όνομά τους μαζί με άλλων κορυφαίων. Τόσες γενιές έχουν μεγαλώσει, με αυτά τα μικρά χαρτάκια. Ανταλλαγές, αγορές, χρήματα αλλά και ένα ανεκτίμητο χαμόγελο όταν ολοκληρωνόταν το άλμπουμ.
Ράλλης Μπούρης: «Είναι κόλλημα…»
Σίγουρα, εκείνος που ξέρει καλύτερα από όλους τι εστί αυτά τα άλμπουμ της Panini, είναι αναμφίβολα ο Ράλλης Μπούρης. Η συλλογή του κάνει κάποιον να ανατριχιάσει. Τεράστια σε εύρος, μεγάλη αξία σε χρήματα και πάνω από όλα, ένα σημαντικό δείγμα της αγάπης του για το συγκεκριμένο χόμπι.
Ο έμπειρος συλλέκτης έχει στην κατοχή του περίπου 4,5 χιλιάδες κομμάτια από οτιδήποτε έχει βγάλει η Panini. Ανάμεσά τους και αυτά του EURO και, μάλιστα, τόσο από τότε που πήγε η Ελλάδα για πρώτη φορά σε τελική φάση το 1980 αλλά και στην κατάκτηση του 2004. Ο ίδιος εξιστορεί στο «BN Sports» αυτή την υπέροχη… «τρέλα» που διαθέτει για αυτή τη συλλογή, την αξία που έχει για εκείνον και πως άρχισε όλο αυτό.
- Πως ξεκίνησε αυτή η υπέροχη «τρέλα»;
«Το πρώτο μου άλμπουμ, το πήρα το 1967-68, όταν ο Βύζας Μεγάρων ανέβηκε στην πρώτη εθνική κατηγορία. Ήταν από τις εκδόσεις του Λουμίδη και με αυτό ξεκίνησα αυτή τη συλλογή. Θυμάμαι είχε μία δραχμή το φακελάκι τότε και έπαιρνα ασταμάτητα. Τώρα στα Μουντιάλ, ξεκίνησα με αυτό του 1978. Ήταν το πρώτο που ήρθε στην Ελλάδα και κατευθείαν έκανα τα πάντα να το συμπληρώσω»
- Πόσα άλμπουμ έχετε συνολικά;
«Αυτή την στιγμή, έχω σχεδόν 4,5 χιλιάδες κομμάτια. Δηλαδή κοντά στα 120 χιλιάδες αυτοκόλλητα. Έχω από όλα. Από Μουντιάλ και EURO μέχρι ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και εκτός αθλητισμού. Κινούμενα σχέδια, γεγονότα κλπ»
- Ποιο είναι το αγαπημένο σας;
«Αναμφίβολα αυτό του Μουντιάλ του 1970. Και σε αξία είναι ότι καλύτερο έχω αλλά και σε συναισθηματικό τομέα. Είναι το πρώτο Panini σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μου αρέσει και του EURO 2004 για ευνόητους λόγους. Ήταν τότε που το πήρε η Ελλάδα»
- Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή σας;
«Όταν ερχόντουσαν μικρά παιδιά και ήθελαν κάποια συγκεκριμένα αυτοκόλλητα για να συμπληρώσουν τα άλμπουμ τους. Είναι τόσο όμορφο πράγμα να τα βλέπεις με ένα τεράστιο χαμόγελο, όταν συμπληρώνουν και τα τελευταία κομμάτια για την ολοκλήρωση»
- Για εσάς τι σημαίνει αυτή η συλλογή;
«Είναι κόλλημα. Δεν έχω άλλη λέξη. Είναι τόσο ωραίο πράγμα που μόνο όποιος συλλέγει μπορεί να το καταλάβει. Γενικά οι συλλέκτες έχουμε έναν δικό μας κόσμο. Ξυπνούν μνήμες όταν τα κοιτάω. Αυτό είναι το μυστικό που κρύβει αυτή η συλλογή. Θυμάμαι κάθε γεγονός»
Νότης Χάλαρης
Σχόλια αναγνωστών