Ένα εξαιρετικό μεταγραφικό παζάρι έφτασε στο τέλος του στην Premier League, με τις αγγλικές ομάδες να ενισχύονται ιδιαίτερα, και πανάκριβες κινήσεις να κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους, «γράφοντας» ιστορία.
Επρόκειτο σαφώς για την πιο ενδιαφέρουσα μεταγραφική περίοδο των τελευταίων ετών. Ένα εντυπωσιακό δίμηνο, στο οποίο όλες οι αγγλικές ομάδες μεγάλωσαν το μέγεθός τους, ξόδεψαν πολύ, και ανέδειξαν την υγεία που απορρέει από το πρωτάθλημα της Premier League, αποτελώντας πόλο έλξης για τα κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Ας δούμε το «ταμείο» που προκύπτει από τον κάθε σύλλογο, με τα αστρονομικά ποσά να… ζαλίζουν και την συζήτηση να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, ενόψει μίας ακόμη ιδιαίτερα απρόβλεπτης Premier League.
Μάντσεστερ Σίτι: Μιλάμε για την πρωταθλήτρια Αγγλίας. Για την ομάδα που έχει κατακτήσει τον τίτλο τρεις φορές την τελευταία τετραετία, και θέλει να συνεχίσει το σερί της. Ένα σερί που διακόπηκε μόνο από την Λίβερπουλ και από την… Τσέλσι, η οποία την κέρδισε και στον τελικό του Champions League (1-0), με τους «πολίτες» να φτάνουν ως το τέλος του δρόμου, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία τους, αλλά να αποτυγχάνουν, όπως άλλωστε όλες οι «πρωτάρες» του 21ου αιώνα.
Η ήττα «πόνεσε» και το αντίκτυπό της «προδόθηκε» στις καλοκαιρινές μεταγραφές. Το ενδιαφέρον για τον Χάρι Κέιν δεν στέφθηκε ποτέ από επιτυχία αλλά η άφιξη του Τζακ Γκρίλις αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου μέχρι την επόμενη.
Ο πρώην αρχηγός της Άστον Βίλα «κόστισε» 100 εκατομμύρια λίρες, και η απόσβεση των χρημάτων του έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Γκρίλις να αγωνίζεται ως βασικός, και να έχει συμμετοχή σε γκολ, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, και στα δύο ματς που η ομάδα του έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα!
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Αρχικά, ανανέωσε το συμβόλαιο του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος πέρυσι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στις τάξεις των «κόκκινων διαβόλων». Οι 10 ανατροπές του σκορ που αποτέλεσαν ρεκόρ στην Premier League, η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, και ο τελικός του Europa League, παρά την ήττα στα πέναλτι από την Βιγιαρεάλ, έκαναν το Νορβηγό να παραμείνει στο Μάντσεστερ, έχοντας την αμέριμνη στήριξη, τόσο των φίλων της ομάδας, όσο και του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που ακόμη μοιάζει ιδιαίτερα επιδραστικός.
Οι μεταγραφές της Γιουνάιτεντ; Εντυπωσιακές! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέστρεψε μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, όντας ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο «Νησί», οι Ραφαέλ Βαράν και Τζέιντον Σάντσο αποκτήθηκαν έναντι 135 εκατομμυρίων λιρών αθροιστικά, ενώ και η ανανέωση του Έντισον Καβάνι, σε συνδυασμό με την παραμονή του Πολ Πογκμπά (πρώτος παίκτης της Γιουνάιτεντ με τέσσερις ασίστ σε ένα ματς), αποτελούν επίσης ιδιαίτερα ελπιδοφόρες κινήσεις, στον δρόμο προς τον… τίτλο.
Λίβερπουλ: Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, δεδομένα δεν δύναται να διανύσει ένα χειρότερο διάστημα από το περσινό δίμηνο, όπου «πληγώθηκε» από τους πολλούς τραυματισμούς.
Προέβη σε πολλές ανανεώσεις συμβολαίων (Φαν Ντάικ, Άρνολντ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Άλισον), διατήρησε απαράλλακτο τον «κορμό» της, και έχοντας ξεκινήσει με επτά βαθμούς σε τρία ματς, φαντάζει σε εξαιρετική κατάσταση!
Απέκτησε τον Κονατέ, πούλησε τον Σακίρι στην Λυών, και επιχειρεί να επαναλάβει την προ διετίας σεζόν, που επέστρεψε στην κορυφή.
Τσέλσι: Πρόκειται κατά πολλούς για την πιο πλήρη ομάδα στην Premier League. Μία ομάδα του… προπονητή της (Τόμας Τούχελ), η οποία μέσα σε ένα εξάμηνο άλλαξε αγωνιστικό προφίλ, μπήκε στην τετράδα ανέλπιστα, κατέκτησε το Champions League, και δεν ηττήθηκε στο Άνφιλντ στην τρίτη αγωνιστική, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (έπαιζε με 10 παίκτες).
Στην μεταγραφική περίοδο κινήθηκε έξυπνα. Πούλησε τον Κερτ Ζουμά στην Γουέστ Χαμ, απέκτησε με δανεισμό τον Σαούλ Νίγκεθ στην deadline day, δημιουργώντας μία «τρομακτική» τετράδα στην μεσαία γραμμή (Ζορζίνιο, Καντέ, Σαούλ και Κόβασιτς), και πρόσθεσε στο ρόστερ της τον Ρομέλου Λουκάκου έναντι 115 εκατομμυρίων λιρών.
Ο Βέλγος έχει ήδη σκοράρει, για πρώτη φορά στην καριέρα του με την Τσέλσι, και η μετακίνησή του από την Ίντερ στους «μπλε» αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή που έλαβε χώρα ποτέ, στο αγγλικό ποδόσφαιρο!
Άρσεναλ: Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι «κανονιέρηδες» ξόδεψαν περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στο μεταγραφικό παζάρι. Έδωσαν συνολικά 200 εκατομμύρια λίρες, απέκτησαν τους Ράμσντειλ, Τομιγιάσου, Νούνο Ταβάρες, Μπεν Γουάιτ (3η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία τους), Λοκόνγκα και Μαρτίν Όντεγκααρντ, αλλά ως στιγμής βρίσκονται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, για πρώτη φορά από το 1974-75, και δίχως να έχουν πετύχει γκολ!
Ο Μικέλ Αρτέτα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ο Τσάκα ανανέωσε για τέσσερα χρόνια, ενώ ο Έκτορ Μπεγιερίν αποτελεί την σημαντικότερη αποχώρηση που έλαβε χώρα, έστω και με την μορφή δανεισμού, για δεύτερη φορά στα 16 χρόνια που βρίσκεται στις τάξεις της Άρσεναλ (ανακοινώθηκε από την Μπέτις).
Τότεναμ: Δύο ήταν τα σκηνικά που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο Βόρειο Λονδίνο, ολόκληρο το καλοκαίρι. Η παραμονή ή όχι του αρχηγού της Χάρι Κέιν, και το θέμα του προπονητή, όπου κατέληξε στο Νούνο Εσπιρίτο της Γουλβς (199 επίσημα ματς στην Premier League με τους «λύκους»).
Απέκτησε τον Μπράιαν Χιλ, που ήδη λαμβάνει χρόνο συμμετοχής, κινήθηκε… ιταλικά, παίρνοντας τους Κρίστιαν Ρομέρο και Γκολίνι, ενώ έχασε τον Σερζ Οριέ την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, έχοντας όμως ανανεώσει το συμβόλαιο του πρώτου σκόρερ της στο πρωτάθλημα, Σον, που θα συνυπάρξει για μία τελευταία σεζόν με τον Κέιν!
Η εκκίνησή της στη νέα σεζόν είναι εντυπωσιακή, με την Τότεναμ να αποτελεί την μόνη ομάδα που έχει φτάσει στο 3/3, με τρία 1-0, και δίχως να δεχθεί γκολ!
Έβερτον: Η επιστροφή του Ράφα Μπενίτεθ στους πάγκους και η συνύπαρξή του με τον Σάλομον Ροντόν, αποτελεί γεγονός. Όπως και το εντυπωσιακό της ξεκίνημα, ούσα αήττητη και με 2,5 γκολ μέσο όρο ανά παιχνίδι.
Απέκτησε επίσης τον Τάουνσεντ, τον Μπέγκοβιτς και τον Λόνεργκαν, δίχως επί της ουσίας να υποστεί μεγάλες απώλειες, καθώς η επιθετική της τριπλέτα (Ριτσάρλισον, Κάλβερτ Λιούιν και Ιγουόμπι), παρέμεινε αναλλοίωτη.
Λέστερ: Μία εξαιρετική μεταγραφική περίοδος, μετά από μία άκρως επιτυχημένη περσινή σεζόν, που συνοδεύτηκε και από το πρώτο FA Cup της ιστορίας της, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες.
Η Λέστερ, με τον Μπρένταν Ρότζερς στο «τιμόνι» της, δεν έδωσε τον Τίλεμανς στην Λίβερπουλ, εξασφάλισε την παραμονή του Τζέιμι Βάρτνι για… πάντα και αποχωρίστηκε τους Πραέτ, Γκεζάλ και Φουκς, πέραν του αρχηγού της Γουές Μόργκαν που σταμάτησε το ποδόσφαιρο.
Η αντικατάσταση των προαναφερθέντων ήταν άμεση, με τον Βέστεργκααρντ να αποτελεί πλέον τον παρτενέρ του Σογιουντσού, τον Ντάκα και τον Σουμαρέ να κοστίζουν 50 εκατομμύρια λίρες αθροιστικά, και τους Μπέρτραντ και Λούκμαν να αποτελούν τις τελευταίες μεταγραφικές πινελιές, «κλείνοντας» ένα ρόστερ που στοχεύει και πάλι στα… ψηλά της Premier League.
Γουέστ Χαμ: Τι να τις κάνεις τις πολλές μεταγραφές όταν έχεις έναν τέτοιο Μάικλ Αντόνιο στο ρόστερ σου; Αν άλλωστε σκέφτηκε κατά αυτόν τον τρόπο, ο Ντέιβιντ Μόιζ, εκ του αποτελέσματος, πολύ καλά έκανε. Η Γουέστ Χαμ έκανε λίγες αλλά ποιοτικές προσθήκες (Άλεξ Κραλ, Αρεολά, Βλάσιτς, Ζουμά και τον έμπειρο Ντόουσον), χάνοντας ουσιαστικά τον Τζέσι Λίνγκαρντ και τον Φελίπε Άντερσον, από τα περσινά βασικά μέλη του ρόστερ της.
Η «συνταγή» είναι η ίδια, η επιστροφή των «σφυριών» στην Ευρώπη είναι γεγονός, και το ξεκίνημά της κρίνεται εντυπωσιακό. Είναι η μοναδική ομάδα άλλωστε, που δεν συμπεριλαμβάνεται στο Big 6 και έχει φτάσει στους 7 βαθμούς, σε τρία παιχνίδια, ούσα ανάμεσα σε Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι!
Λιντς: Και φτάνουμε στην ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα, με τον έμπειρο προπονητή να ανανεώνει, αλλά να μην παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιδραστικός στις μεταγραφικές κινήσεις της διοίκησης.
Η Λιντς κράτησε τους Μπάμφορντ και Ραφίνια, που πέρυσι αποτέλεσαν τους βασικότερους συντελεστές της, απέκτησε τους Χάρισον και Φίρπο από Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, αλλά στην πραγματικότητα, όλοι θα την θυμούνται για την απρόσμενη συμφωνία της με τον Ντάνιελ Τζέιμς από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Ενισχύθηκε επιθετικά η ομάδα του Μπιέλσα, έχασε τον Αλιόσκι, τον Ντούγκλας και τον Ποβέδα ως ελεύθερους, και πλέον ακτινογραφεί την αγορά των… ελεύθερων, προκειμένου να καλύψει ορισμένα αμυντικά κενά που έχουν γίνει αντιληπτά, μετά τα 8 γκολ παθητικό, και το ένα τρίποντο, στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις.
Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr
Σχόλια αναγνωστών