Τελευταία Νέα
Gun Room

Sauer 404: Πολυτέλεια και μηχανολογική αρτιότητα

tags :
Sauer 404: Πολυτέλεια και μηχανολογική αρτιότητα
«Είναι το καλύτερο παραδοσιακό τουφέκι κινητού ουραίου σήμερα»
Σχετικά Άρθρα

Η Sauer ιδρύθηκε το 1715 στην περιοχή Suhl στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγκίας.
Η περιοχή φημίζεται ως κέντρο της οπλοτεχνίας με μακρά παράδοση στην κατασκευή πυροβόλων όπλων.
Θεωρείται η παλιότερη εν λειτουργία του είδους στη Γερμανία και μέχρι το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου (που η περιοχή καταλήφθηκε από τος Ρώσους) ανήκε στους απόγονους της οικογένειας Sauer.
Από το 1840 περίπου το εμπορικό όνομα κατέληξε να είναι “Johann Paul Sauer & Sohn” (J.P Sauer & Sohn ) όταν ο υιός του τότε ιδιοκτήτη Λόρενζ, σχεδίασε το νέο λογότυπο και τίτλο της οικογενειακής επιχείρησης.
Η εταιρεία έχει περάσει από πολλές περιπέτειες και ανασυστάθηκε στη (τότε) Δυτική Γερμανία το 1953 από τα μέλη της οικογενείας που διέφυγαν από τη σοβιετική κατοχή.
Στη δεκαετία του 1970 συνεργάστηκε με την ελβετική Sig και κατασκεύασε τα στρατιωτικά πιστόλια σειράς 220 (225, 226, 228 κλπ.) και τα αυτόματα τυφέκια σειράς 500 (550, 552, 553 κα.) τα οποία είχαν αρκετή εξαγωγική επιτυχία.
Σήμερα πλέον είναι μέλος του ομίλου Lüke & Ortmeier Gruppe, που περιλαμβάνει και άλλους παραδοσιακούς κατασκευαστές κυνηγετικών όπλων όπως οι Mauser, Hammerli, Blaser.
Διατηρεί ξεχωριστή εταιρική ταυτότητα, αλλά επωφελούμενη από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να παρουσιάζει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
2_20.jpg
Sauer 404 παραδοσιακή αισθητική και μηχανολογική πρωτοπορεία

Ο πρόεδρος της Blaser Group που εκπροσωπεί εμπορικά και την Sauer περιέγραψε το 404 ως εξής: “Είναι το καλύτερο παραδοσιακό τουφέκι κινητού ουραίου σήμερα.
Η κομψότητα, ακρίβεια και πολυμορφικότητα της σειράς συνδυάζει σχεδόν 270 χρόνια τεχνογνωσίας με την τεχνολογία του 21ου αιώνα.”
Η δήλωση του περιέχει μεγάλη δόση αλήθειας.
Θεωρητικά το 404 βασίζεται στο παλιότερο μοντέλο 202 με τον αντίστοιχο κυτιοειδή κορμό. Αλλάζει κάνες οι οποίες ασφαλίζουν με τρία παξιμάδια, όπως στο παλιότερο μοντέλο.
Από εκεί και πέρα όλα είναι διαφορετικά.
Το 404 δεν είναι ένα όπλο με σταθερή μορφή, αλλά μια σειρά από σπονδυλωτά υποσυστήματα που ενώνονται και αλλάζουν για να φτιάξουν ένα εξατομικευμένο τουφέκι, ή μετασχηματίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη για ένα διαφορετικό είδος κυνηγίου.
Για παράδειγμα μπορεί ένα 404 σε διαμέτρημα 30-06 Springfield (ιδανικό για τα περισσότερα ευρωπαϊκά θηράματα) να μετατρέπεται για αφρικανικό σαφάρι σε διαμέτρημα .375 Η&Η σε ελάχιστα λεπτά.
Για να επιτευχθεί αυτό, έχουν προβλεφθεί τέσσερα πράγματα:

  • Ο κορμός δέχεται και ασφαλίζει στην ίδια θέση κάθε διαφορετική κάνη ανεξαρτήτως διαμετρήματος.
  • Το κοντάκιο και ο ξυστός είναι δύο διαφορετικά κομμάτια που μπορούν να αφαιρούνται και να αλλάζουν με άλλα (πχ. ξύλινα, πλαστικά, ή ανθρακονημάτινα) μεταμορφώνοντας το τουφέκι για διαφορετικούς ρόλους.
  • Το κλείστρο χρησιμοποιεί διαφορετικές κεφαλές που αντικαθίστανται ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο διαμέτρημα. Ασφαλίζει με έξι κλειδιά, ώστε να διαχειριστεί ισχυρά διαμετρήματα.
  • Οι γεμιστήρες αλλάζονται και υπάρχουν σε δύο διαστάσεις. Για κανονικού μεγέθους διαμετρήματα και για μάγκνουμ.

Στην πρώτη περίπτωση δέχονται 3 φυσίγγια και στην δεύτερη 2.
Όλες αυτές αλλαγές γίνονται με ένα εργαλείο που η εταιρεία ονομάζει SUK (SAUER Universal Key).
Πρόκειται για ένα κλειδί άλεν που λύνει όλες τις βίδες που υπάρχουν πάνω στο όπλο.
Σε μια επίδειξη ιδιοφυούς απλότητας, η Sauer έχει φροντίσει οι βίδες να έχουν το ίδιο μέγεθος (ώστε να απαιτείται μόνο ένα κλειδί).
Ακόμη σπουδαιότερο, το κλειδί είναι ενσωματωμένο στον εμπρόσθιο αορτηριούχο του τουφεκιού.
Αρκεί να τον περιστρέψει κάποιος και να τον ανασύρει, ώστε να το χρησιμοποιήσει.
Έτσι το μοναδικό εργαλείο που απαιτείται για όλη τη λύση και συντήρηση βρίσκεται πάντα μαζί με το όπλο!
3_16.jpg
Προσοχή στη λεπτομέρεια

Μια σειρά από λεπτομέρειες δείχνουν τη σκέψη και τη μελέτη που έγινε γύρω από το Sauer 404.
Στα ραβδωτά όπλα, η σύνδεση τυφεκίου και διόπτρας είναι συχνά ο “αδύναμος κρίκος”.
Οι διόπτρες μετατοπίζονται και χάνουν το μηδενισμό τους, εξαιτίας χαλαρών ή κακοτοποθετημένων δακτυλίων στήριξης και βάσεων.
Στη Sauer εξάλειψαν αυτή την πιθανή πηγή προβλημάτων, δημιουργώντας βάσεις απευθείας πάνω στο μέταλλο του κορμού.
Το ονόμασαν Sauer Universal Mount (SUM), δηλαδή Οικουμενική Βάση Sauer και κλειδώνει με μοχλούς ταχείας σύσφιξης που επιστρέφουν στον ίδιο μηδενισμό, όσες φορές κι αν αφαιρεθεί η διόπτρα από τον κορμό.
Είναι μια ιδέα που εφαρμόζεται για χρόνια στα στρατιωτικά όπλα και τώρα επεκτείνεται στα κυνηγετικά.
Μια ιδέα που εφαρμόζεται στο 404, έρχεται απευθείας από το ομόσταυλο Blaser 93 και είναι ο μοχλός χειροκίνητης όπλισης.
Σύροντας τον προς τα πίσω, οπλίζουμε τον επικρουστήρα και πιέζοντας ένα πλήκτρο πάνω του, τον απενεργοποιούμε.
Έτσι το τουφέκι είναι απόλυτα ασφαλές με φυσίγγιο στη θαλάμη.
Θυμίζει ως ιδέα τον μοχλό αφόπλισης (decocker) ων πιστολιών Sig Sauer.
Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι το σύστημα Quatro.
Με τη βοήθεια του κλειδιού SUK, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το βάρος έλξης ανάμεσα σε 4 επιλογές (550, 750, 750 και 1000 γραμμάρια), ανάλογα με την προτίμηση του.
Παράλληλα μπορεί να μετακινήσει το μήκος έλξης της σκανδάλης σε μια διαδρομή 8mm και να της δώσει κλίση (κατά 5 μοίρες) προς τα αριστερά ή δεξιά.
Έτσι το τουφέκι εξατομικεύεται στα μέτρα του.
4.jpeg
Το πολυμορφικό μέλλον της οπλοκατοχής

Προς το παρόν υπάρχουν 16 διαφορετικά διαμετρήματα τα οποία δέχεται ο κορμός του Sauer 404, τα 243 Winchester, 6,5x55, 6,5 Creedmoor, 270 Win, 7x64, 308 Win, 30-06, 8x57 IS, 9,3x62, 7mm Rem Mag, .300 Win Mag, 8x68 S, 338 Win Mag, 375 H&H Mag, 404 Jeffrey και 10.3x60R Swiss.
Οι κάνες έχονται σε μήκη 56 και 61 εκατοστών, με μεσαίο ή λεπτό προφίλ για χαμηλότερο βάρος.
Πέρα από το παραδοσιακό σε εμφάνιση ξύλο, διατίθενται και εκδόσεις απο ανθρακόνημα και πλαστικό που συνδυάζουν αντοχή, ακαμψία του κορμού και διατηρούν το συνολικό βάρος χαμηλά. Ανάλογα με τις παραπάνω επιλογές το τουφέκι ζυγίζει κενό από 2,8 ως 3,22 κιλά.
Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι με ένα και μόνο κορμό και τις ανάλογες κάνες, κεφαλές κλείστρων και ίσως κοντάκια, ένας κυνηγός μπορεί να κατέχει ενα “παγκόσμιο τουφέκι” για κυνήγι σχεδόν κάθε θηράματος σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.
Αυτή είναι η ανατέλουσα τάση που θα δούμε να ενισχύεται στο μέλλον. Καθώς οι νόμοι στις διάφορες χώρες ευνοούν το καθεστώς περιορισμού των κατεχόμενων όπλων, η βιομηχανία συμβιβάζεται. Υιοθετώντας λύσεις όπου το “ένα όπλο” θα πλαισιώνεται από απάρτια και ανταλλακτικά που δεν ελέγχονται.
Έτσι θα δούμε νέους δρόμους και λύσεις που θα περιστρέφονται γύρω από την ιδέα του “κοινού μηχανισμού” που θα μετατρέπεται για να καλύπτει διαφορετικές ανάγκες.
Το Sauer 404 είναι ένα από τα πρώτα αξιόλογα δείγματα αυτής της φιλοσοφίας.
5_14.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης