Τελευταία Νέα
Gun Room

FRANCHI Affinity Catalyst 20

tags :
FRANCHI Affinity Catalyst 20
Ειδικά για γυναίκες

Παρόλο που ένας αυξανόμενος αριθμών γυναικών ασχολείται με τη σκοποβολή και το κυνήγι, οι περισσότερες εταιρείες αγνοούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ωραίου φύλου. Η ιταλική Luigu Franchi κάνει τη διαφορά με ένα προσιτό αυτογεμές.

Μέρος της οικογένειας AFFINITY

Βασισμένο πάνω στο μηχανισμό Inertia Drive της αδελφής εταιρείας Benelli, το Affinity Catalyst είναι μέρος μιας εκτεταμένης σειράς λειόκανων σε διαμετρήματα cal. 12 και 20. Η πλήρης γκάμα περιλαμβάνει μοντέλα για
δίαφορες κυνηγετικές χρήσεις, από το Super magnum 3.5 που προορίζεται για χήνες και βαριά θυράματα, μέχρι τα μικροκαμωμένα Upland με κάνες μήκους 66 εκατοστών για περπατητό κυνήγι.
Η εκδοχή του συστήματος αδρανειακής λειτουργίας που δίνει κίνηση στο Affinity περιλαμβάνει την ίδια σχεδίαση της Benelli με το περιστροφικό κλείστρο δύο τμημάτων. Το κύριο σώμα διαθέτει το βάρος για την ορθή λειτουργία του μηχανισμού. Συνδυάζεται με μια κεφαλή που κλειδώνει πάνω σε δύο εσοχές τις κάνης. Ένα ισχυρό ελατήριο πίσω από την κεφαλή συσσωρεύει και έπειτα εκτονώνει την ενέργεια από τον πυροβολισμό, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο απόρριψης και τροφοδότησης εου φυσιγγίου. Η τεχνική διαφορά εντοπίζεται στην έλλειψη επανατατικού ελατηρίου και σωλήνα μέσα στο κοντάκι. Αντί αυτών, στο Franchi συναντάμε ένα “σιδηρόδρομο” πάνω στον οποίο κινείται το κλείστρο και το επανατατικό ελατήριο βρίσκεται δεσμευμένο γύρω από την κυλινδρική αποθήκη φυσιγγίων. Η διάταξη αυτή αφήνει το ξύλινο κοντάκι εντελώς κενό από μηχανικά μέρη και διευκολύνει τη
διαδικασία συντήρησης.
g1_11.JPG

“Γυναικείο” κοντάκι

Η Franchi είναι μία από τις λίγες μαζικές εταιρείες που παράγει μοντέλα για αριστερόχειρες αλλά και άλλες ειδικές κατηγορίες κυνηγών.
Το Affinity Catalyst πηγαίνει ένα βήμα μακρύτερα: Διαθέτει ένα ελαφρότερο και λεπτότερο κορμό φτιαγμένο για τις διαστάσεις του φυσιγγίου cal. 20 magnum (20/76mm). Η χρήση αλουμινίου για τον κορμό και η επιλογή ξύλου με χαμηλότερη πυκνότητα φτιάχνουν ένα “σβέλτο” τουφέκι που 2,85 κιλών. Το χαμηλότερο βάρος είναι ευκολότερα ελεγχόμενο από γυναίκες που τυπικά διαθέτουν μικρότερη μυική μάζα και δύναμη. Σημαντικότερη από το βάρος είναι η χρήση ενός κοντακίου που ταιριάζει περισσότερο στα γυναικεία σωματομετρικά στοιχεία. Λίγοι άνδρες κυνηγοί αντιλαμβάνονται ότι οι γυναίκες διαθέτουν διαφορετική αναλογία ύψους λαιμού σε σχέση με τον ώμο
και ψηλότερα ζυγωματικά. Το κοντάκι στο Catalyst έχει μικρότερο μήκος (κυμαινόμενο μεταξύ 34,2, 35 ή 36 εκατοστών ανάλογα με το ποιό πέλμα χρησιμοποιείται). Η μεσαία επιλογή έρχεται στάνταρ από το εργοστάσιο, αλλά
μακρύτερα ή βραχύτερα πέλματα υπάρχουν διαθέσιμα. Ταυτόχρονα, ένα υπερυψωμένο “χτένι” στη ράχη του τοποθετεί το κεφάλι στη σωστή θέση.
Η σκοπευτική γραμμή ορίζεται από μια υπερυψωμένη ρίγα και σε συνδυασμό με το “χτένι” του κοντακίου φέρνουν το σημείο σκοπευσης στην “ώρα 6” (κάτω από το στόχο). Αυτή είναι μια σκοπευτική γραμμή που προτιμούν αρκετοί κυνηγοί γιατί επιτρέπει να βλέπουν όλο το θήραμα πάνω από το στόχαστρο τους. Μια σειρά από “φλάτζες” (λεπτά ανισοπαχή ελάσματα) παρεμβάλονται μεταξύ κοντακίου και κορμού, αλλάζοντας εύκολα την κλίση.
H Franchi υποστηρίζει ότι τα πέλματα τεχνολογίας TSA (Twin Shock Absorber) μειώνουν την αίσθηση ανάκρουσης ως και 50%, χαρακτηριστικό χρήσιμο σε ένα ελαφρό όπλο.
g3_15.JPG
Κάνες

Το εσωτερικό των κανών είναι χρωμιωμένο. Οι αυλοί τους έχουν εσωτερική διάμετρο 15,8-16mm και εξοπλίζονται με τρία βιδωτά τσοκ που τροποποιούν τη διασπορά των σκαγίων (Φούλ τσοκ, Μισό και Βελτιωμένος Κύλινδρος).
Η συνηθέστερη επιλογή μήκους κάνης είναι 66cm αλλά υπάρχει και μακρύτερη στα 71cm. Η υπερυψωμένη σκοπευτική ρίγα στην κορυφή καταλήγει σε στόχαστρο οπτικής ίνας για ταχύτερη πρόσκτηση.

g4_14.JPG
Επερχόμενη ισότητα;

Η αύξηση του γυναικείου πληθυσμού μεταξύ των κυνηγών είναι καλοδεχούμενη σε ένα παραδοσιακά “ανδροκρατούμενο” σπορ. Τυπικά, οι σύγχρονες ακόλουθοι της θεάς Άρτεμης είναι υποχρεωμένες να καταφεύγουν σε εξατομικευμένες (και ακριβές) λύσεις για ένα κυνηγετικό όπλο στα μέτρα τους, αφού οι επιλογές σπανίζουν. Οι λονδρέζικοι οίκοι και ιταλικές μπουτίκ παράγουν μικρά αριστουργήματα σε calibre 20 και 28, διαμετρήματα που
ταιριάζουν στο μικρότερο σωματότυπο μιάς γυναίκας.
Η ύπαρξη του Affinity Catalyst στη γκάμα της Franchi -της “λαϊκότερης” ετικέτας στο πορτοφόλιο του ομίλου Beretta φέρνει στο τραπέζι μια πολύ προσιτότερη επιλογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης