Τελευταία Νέα
Gun Room

Αφιέρωμα σε δύο Θρύλους: Δημοπρασία για την Ουκρανία

tags :
Αφιέρωμα σε δύο Θρύλους: Δημοπρασία για την Ουκρανία
Ο νέος όμιλος κατασκευάζει κάποια από τα πλέον διαδομένα και γνωστά φορητά όπλα.

Η συγχώνευση δύο ιστορικών εταιριών από αντίπερα πλευρές του Ατλαντικού, των Ceska Zbrojovka (CZ) και Colt’s Manufacturing (Colt) σε ένα γκρούπ, έχει ήδη προκαλέσει ανακατατάξεις στο διεθνές σκηνικό.
Αν μη τι άλλο, ο νέος όμιλος κατασκευάζει κάποια από τα πλέον διαδομένα και γνωστά φορητά όπλα.
Όμως φαίνεται πως η ηγεσία του Colt-CZ Group “παίζει δυνατά” και στο επίπεδο των συμβολισμών και της επικοινωνίας.

Οπλοτεχνική και Φιλανθρωπία

Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσαν την ύπαρξη 50 φιλοτεχνημένων και ειδικά αριθμημένων σετ πιστολιών που κατασκευάστηκαν ειδικά για να προσφερθούν σε δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου στη γκαλερύ KODT της Πράγας.
Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν σε τρείς διαφορετικούς σκοπούς: το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Στρατού, το Ίδρυμα Αστυνομίας και Πυροσβεστικής και τέλος στον ανοικτό λογαριασμό της Πρεσβείας της Ουκρανίας για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τσέχοι χρηματοδοτούν την Ουκρανία.
Τον περασμένο Μάρτιο πρόσφεραν ένα μοναδικό “CZ75 Tobruk” από το μουσείο της εταιρείας για τον ίδιο σκοπό.
Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με εξέχουσες την Πολωνία και την Τσεχία έχουν έντονα αντιρωσικά αισθήματα και υποστηρίζουν έμπρακτα το καθεστώς Ζελένσκυ με υλικά και χρήμα.
2_281.jpg
Οι δύο “Θρύλοι”

Εντός μιας χειροποίητης, διακοσμημένης κασσετίνας από σκουρόχρωμη καρυδιά, οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία θα μπορέσουν να δούν δύο από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αντεγραμμένα πιστόλια του κόσμου.
Το Colt 1911 και το CZ 75 αποτελούν τις ναυαρχίδες στο πορτοφόλιο των αντίστοιχων εργοστασίων. Έχουν επηρεάσει -στην ουσία διαμορφώσει- τη μορφή του σύγχρονου ημιαυτόματου πιστολιού, όπως το αναγνωρίζουμε σήμερα.
Η μοίρα έφερε αυτά τα δύο εμβληματικά όπλα να βρίσκονται σήμερα υπό την ίδια στέγη και αυτό από μόνο του είναι αξιομνημόνευτο.
Το Colt 1911, κορυφαίο δημιούργημα του σχεδιαστή Τζών Μπράουνινγκ, καθόρισε τη μορφή και τη λειτουργία του αυτόματου πιστολιού.
Όπλισε τον αμερικανικό και τους περισσότερους δυτικούς στρατούς για πάνω από 80 χρόνια και παραμένει το δημοφιλέστερο σκοπευτικό όπλο σε μια σειρά αγωνισμάτων.
Η ακρίβεια και η εργονομία του το διατηρούν επίκαιρο και εκατομμύρια άνθρωποι το εμπιστεύονται καθημερινά 110 χρόνια μετά την εμφάνιση του.
3_218.jpg
Στη συλλογική συνείδηση είναι συνυφασμένο με το διαμέτρημα .45 ACP ως το αρχέτυπο του ισχυρού και αποτελεσματικού πιστολιού αυτοάμυνας.
Το CZ 75 αποτελεί το ορόσημο στην ανάπτυξη των πιστολιών διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Σ
χεδιάστηκε στη δεκαετία του 1970 διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται δεδομένα σε ένα μοντέρνο όπλο: Εργονομική λαβή, σκανδάλη με επιλεκτική λειτουργία μονής ή διπλής ενέργειας και γεμιστήρες διπλής στήλης που δέχεται15 φυσίγγια. Το σπουδαιότερο όμως είναι ο μηχανισμός κλειδώματος κλείστρου και κάνης που εξασφαλίζει μεγάλη ακρίβεια βολής.
Είναι το πλέον κοπιαρισμένο σύγχρονο πιστόλι και έχει παραχθεί (συχνότερα χωρίς την άδεια της CZ) σε κάθε περιοχή του πλανήτη, με εξαίρεση ίσως του Πόλους.

Αμάλγαμα δύο κόσμων

Ο CEO του Colt CZ Group κος. Γιάν Ντραχότα ενέκρινε την αποστολή πενήντα ημιτελών πιστολιών από το κάθε μοντέλο στο εργαστήριο του μαέστρου χαράκτη Ρενέ Οντρα.
Ο διάσημος Τσέχος έχει στο παρελθόν φιλοτεχνήσει αρκετά ξεχωριστά όπλα, όπως το επαναληπτικό CZ 550 που έλαβε ως δώρο ο νεώτερος Τζόρτζ Μπούς καθώς και μοναδικά κομμάτια για τη Dan Wesson.
Για την περίσταση, θέλησε να “δέσει” αισθητικά τα δύο μοντέλα σε ένα σετ.
Εμπνεύστηκε από τα μοτίβα που προτιμούσαν οι Αμερικανοί χαράκτες του πρώιμου 20ου αιώνα πάνω στα περίστροφα της Colt.
Γιρλάντες φύλλων που θυμίζουν αναρριχητικά φυτά διατρέχουν τις πλάγιες επιφάνειες του κλείστρου και του κορμού του CZ 75.
Στο 1911 καλύπτουν επίσης και την κυρτή κορυφή του κλείστρου. Στην αριστερή πλευρά των κλείστρων συναντάμε τις φράσεις “1911 Tribute to Legends” και “CZ 75 Tridute to Legends” αντιστοίχως.
Από καθαρή συγκυρία οι Colt και Ceska Zbrojovka έχουν ιδρυθεί με 100 χρόνια διαφορά: Το 1836 η πρώτη και το 1936 η επόμενη.
Αυτές οι ημερομηνίες αποτυπώνονται στη δεξιά πλευρά του κλείστρου κάθε όπλου.
Τα μέταλλα έχουν τριφτεί μέχρι να αποκτήσουν γυαλάδα καθρέπτη και κατόπιν βάφτηκαν με εξαιρετικού “βάθους” αργή οξείδωση που θυμίζει ρευστό μελάνι.
Το στιλπνό μαύρο τονίζεται από την παρουσία επίχρυσων λεπτομερειών.
Σκανδάλες, κομβία απελευθέρωσης γεμιστήρων, πίροι, ασφάλειες και σφύρες έχουν καλυθφεί με πολύτιμο μέταλλο. Οι λαβές είναι από λευκό σφένδαμο.
Πάνω τους έχουν “καεί” με λέηζερ τα λογότυπα των δύο εταιρειών με το ίδιο μοτίβο.
Το αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο και ένας φόρος τιμής στην κεντροευρωπαϊκή οπλουργική τεχνοτροπία.
Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμη και οι σειριακοί αριθμοί είναι ξεχωριστοί.
Ξεκινούν με τα προθέματα “COLT2021...” ή “CZ2021...” αντιστοίχως και ολοκληρώνονται στον αριθμό “050”.
Σε κάθε κασσετίνα, τα δύο όπλα αντιστοιχίζονται στο ίδιο τελικό ψηφίο.
4_197.jpg
Όσοι πιστοί…

Είναι βέβαιο πως τα σετ “TRIBUTE” θα πωληθούν ταχύτατα και πιθανότατα σε υψηλές τιμές.
Είναι σπάνιο στις μέρες μας εργοστάσια να φιλοτεχνούν ειδικές σειρές για πώληση.
Πόσο δε μάλλον ένα τόσο ιδιαίτερο ζευγάρι, φτιαγμένο από τον ίδιο διάσημο χαράκτη, την ίδια χρονική στιγμή και με όπλα που σημάνθηκαν ειδικά για την περίπτωση και όχι τυχαία από τη γραμμή παραγωγής.
Από επενδυτική και μόνο άποψη αποτελούν το αντίστοιχο των Blue Chips. Και επιπλέον θα αποτελούν εξαιρετικό έκθεμα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης