Τελευταία Νέα
Gun Room

Colt 1847 “WALKER”: Το πρώτο εξάσφαιρο

tags :
Colt 1847 “WALKER”: Το πρώτο εξάσφαιρο
Μόλις 1.100 αυθεντικά κομμάτια κατασκευάστηκαν το 1847 με 1.000 να πηγαίνουν στους Texas Rangers και 100 να πωλούνται στην ελεύθερη αγορά
Ένα από τα σπανιότερα όπλα που φέρουν τη φίρμα Colt είναι το πρώτο μοντέλο Walker .44 cal.
Μόλις 1.100 αυθεντικά κομμάτια κατασκευάστηκαν το 1847 με 1.000 να πηγαίνουν στους Texas Rangers και 100 να πωλούνται στην ελεύθερη αγορά.
Σήμερα αποτελούν πολύτιμα εκθέματα σε μουσεία.
Το 2018 ένα υπόδειγμα με εργοστασιακό σκάλισμα (γνωστό ως το “Walker του Δανού Πλοιάρχου”) δημοπρατήθηκε για 1,82 εκατομμύρια δολλάρια, καθιστάμενο το ακριβότερο όπλο χειρός που πωλήθηκε ποτέ.

Μια ταραγμένη εποχή

Τη δεκαετία του 1840 μαινόταν ένας πόλεμος μεταξύ των νεαρών ΗΠΑ και του Μεξικού. Στο μέσο βρισκόταν το Τέξας, μια αυτονομημένη περιοχή που η μεξικανική κυβέρνηση προσπαθούσε να καταλάβει και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν. Μια δύναμη 60 περίπου ανδρών -οι περισσότεροι πρώην στρατιωτικοί με εμπειρία στον Αμερικανικό Εμφύλιο- σχημάτισαν τους Texas Rangers, την πρώτη δύναμη επιβολής του νόμου στην αυτόνομη δημοκρατία.
2_4.jpg
Οι Rangers ήταν έφιπποι αστυνομικοί και ταυτόχρονα μια παραστρατιωτική μονάδα που πολεμούσε κατά των Μεξικανών πλαισιωμένη από εθελοντές. Η μικρή αυτή δύναμη αναζητούσε σύγχρονο οπλισμό και αγόρασε αρκετά από τα νέα “περίστροφα” που ο εφευρέτης Samuel Colt (Σάμουηλ Κόλτ) είχε κατασκευάσει στην πόλη Paterson Falls του Νιού Τζέρσεη.
Τα όπλα αυτά δέχονταν πέντε γεμίσματα μαύρης πυρίτιδας σε ένα κύλινδρο, επιτρέποντας στους Τεξανούς να στέλνουν πολλαπλά βλήματα στους αντιπάλους τους πριν χρειαστεί να ξαναγεμίσουν.
Ο διοικητής των Rangers Jack Hayes (Τζάκ Χέης), εντυπωσιασμένος από την εφεύρεση του Colt, έστειλε τον λοχαγό Samuel Walker (Σάμουηλ Γουόκερ) στο Βορρά με εντολή να φτιάξει ένα ισχυρότερο όπλο για τους Rangers.
Οι δύο Sam
Όταν ο Sam Walker εντόπισε τον Sam Colt, ο δεύτερος είχε πτωχεύσει και το εργοστάσιο στο Paterson είχε κλείσει. Ο έμπειρος λοχαγός πλησίασε τον εφευρέτη με ένα συμβόλαιο για 1.000 περίστροφα και μια σειρά από τεχνικές βελτιώσεις που απαιτούσε να γίνουν.
Ο Colt άδραξε την ευκαιρία και μαζί σχεδίασαν το νέο όπλο.
Το αρχικό διαμέτρημα cal. 36 (9mm) θεωρήθηκε αδύναμο.
Ο Walker υπέδειξε το .44 για διπλάσιο βάρος βλήματος.
Ο κύλινδρος μεγάλωσε και δεχόταν 6 βλήματα, δημιουργώντας το πρώτο “εξάσφαιρο”. Ως συνέπεια, ενισχύθηκε ο σκελετός και το όπλο ζύγιζε δύο κιλά. Κάθε θαλάμη χωρούσε 50 κόκκους (grains) πυρίτιδας και η έναυση γινόταν με καψύλια που στηρίζοντας σε θηλές στο πίσω μέρος του κυλίνδρου. Η όπλιση γινόταν χειροκίνητα, υψώνοντας τη σφύρα.
Ταυτόχρονα το βυκίο περιστρεφόταν και ευθυγράμμιζε την επόμενη θαλάμη με την κάνη. Αυτή η διάταξη ακολουθείται ως σήμερα. Ο Colt έστειλε στον Walker το προσωπικό του ζευγάρι περιστρόφων στις 28 Ιουλίου 1846. Δυστυχώς ο λοχαγός θα φονεύονταν σε μάχη δύο εβδομάδες αργότερα.
3_4.jpg
Κοσμογονικό

Με τα σημερινά δεδομένα η διαδικασία πλήρωσης ξεχωριστά κάθε θαλάμης και κατόπιν τοποθέτησης καψυλίων είναι αργή. Το 1874 όμως ήταν συνταρακτική πρόοδος. Ο Walker ήθελε μεγάλη ισχύ και εμβέλεια. Όντως το περίστροφο είχε δραστικό βεληνεκές 100 μέτρων και μέχρι την έλευση του .357 magnum (το 1935) παρέμενε το ισχυρότερο. Η δύναμη αυτή επέτρεπε στους Rangers να σταματούν συχνά έφιππους Μεξικανούς, στοχεύοντας το άλογο. Τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στο Τέξας, σε σημείο που στη σύγχρονη εποχή η Βουλή με ψήφισμα το ανακήρυξε πολιτειακό σύμβολο.
Η κληρονομιά του Colt Walker
Για την κατασκευή του μοντέλου 1847 ο Sam Colt επιστράτευσε τις υπηρεσίες του βιομηχάνου Eli Whitney (Ήλαϊ Γουήτνυ), αφού η δική του εταιρεία είχε πτωχεύσει. Η επιτυχία έφερε νέο συμβόλαιο από το στρατό των ΗΠΑ. Ο εφευρέτης ονόμασε το νέο περίστροφο “Walker” προς τιμή του νεκρού λοχαγού.
Η δεύτερη αυτή γενιά ενσωμάτωνε μεταλλουργικές βελτιώσεις και δεν είναι τόσο σπάνια όσο τα όπλα του Τέξας.
Τα 25 δολλάρια που χρέωσαν την κυβέρνηση για κάθε περίστροφο ξεπλήρωσαν την παραγωγή και άφησαν αρκετό κεφάλαιο ώστε ο Colt να δημιουργήσει το δικό του εργοστάσιο στο Κονέκτικατ. Εκεί έγιναν κάποιες από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της σύγχρονης οπλοτεχνίας.
Στα επόμενα 25 χρόνια εξελίχθηκε το περίστροφο με σκελετό κλειστού τύπου και με τον ερχομό του μεταλλικού κάλυκα οδήγησε στο Colt 1873 Peacemaker.
Μια ακόμη πρωτιά του Colt Walker ήταν η χρήση κωνικών βλημάτων με κυλινδρικό σώμα (όπως οι σύγχρονες βολίδες) αντί των σφαιριδίων που συνηθίζονταν ως τότε. Η αύξηση του βάρους και η αυξημένη ακρίβεια από την εκμετάλλευση της ραβδωτής κάνης το έκαναν αποτελεσματικότερο από κάθε άλλο πιστόλι.
Η συμβολή του Sam Walker ήταν καταλυτική. Αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση όπου ο έμπειρος χρήστης καθοδηγεί τους τεχνικούς προς ένα βελτιωμένο προϊόν.
Σήμερα ρέπλικες του Walker κατασκευάζουν η Uberti και η Pedersolli, δύο ιταλικές εταιρείες που ειδικεύονται στα ιστορικά όπλα.
Αυτά τα λειτουργικά αντίγραφα έχουν χρησιμοποιηθεί σε τανίες όπως “Ο παράνομος Τζόσυ Γουέηλς” με τον Κλίντ Ίστγουντ, αποθανατίζοντας το εμβληματικό περίστροφο του δεκάτου ενάτου αιώνα.
4_1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης