Τελευταία Νέα
Gun Room

STAR WARS DL-44...πουλήθηκε έναντι 1.057.500 δολλαρίων...

tags :
STAR WARS DL-44...πουλήθηκε έναντι 1.057.500 δολλαρίων...
Σε ένα μακρινό γαλαξία…
Η είδηση έκανε πρόσφατα το γύρο του Διαδικτύου: το “πιστόλι του Χαν Σόλο” από την αρχική τριλογία STAR WARS πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1.057.500 δολλαρίων.
Η τιμή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθως η εκτίμηση του οίκου RIA που το διέθεσε στόχευε στις 300 ως 500 χιλιάδες.
s4_3.JPG
Η “θολή” ιστορία

Κάτω από το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που μεν ο Οίκος δημοπρασιών ανέφερε δημόσια, η δε αγορά συλλεκτικών ειδών αρνήθηκε να αξιολογήσει. Για παράδειγμα το όπλο που δημοπρατήθηκε, σύμφωνα με τους παραγωγούς θεωρούνταν χαμένο μετά το 1977 που τέλειωσε η παραγωγή της πρώτης ταινίας. Σε σημείο που, η εταιρεία του George Lucas παρήγγειλε μια δεύτερη σειρά όπλων για τις
επόμενες ταινίες.
Σύμφωνα με την επίσημη αφήγηση, το Mauser C 96 με αριθμό σειράς 299415 είναι το μοναδικό επιζών από τρία παρόμοια πιστόλια, τα οποία η εταιρεία παροχής όπλουργικών υπηρεσιών για ταινίες Bapty &Co με έδρα την Αγγλία προμήθευσε για τα γυρίσματα του STAR WARS. Μετά την παραγωγή, τα όπλα επιστράφηκαν και παρέμειναν στην ιδιοκτησία της Bapty μέχρι το κλείσιμο της τo 2000.
Το εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι είχαν μετατραπεί για να ρίχνουν αβολίδωτα φυσίγγια των 9mm. Ο σκηνοθέτης ήθελε οι ηθοποιοί του να έχουν την αίσθηση της βολής κατά τα γυρίσματα. Στο μοντάζ έμπαιναν οι ήχοι και οι “ακτίνες λέηζερ” που βλέπουν οι θεατές.
Μια συνέντευξη του οπλουργού που έφτιαξε τα όπλα το 1977 είναι πιο διαφωτιστική. Σύμφωνα με τον Carl Schmidt λοιπόν, η διεύθυνση παραγωγής του STAR WARS ήθελε τα όπλα, τα υλικά και η γκαρνταρόμπα της ταινίας να
φαίνονται “μεταχειρισμένα” και παλιά, όπως θα ήταν φυσικό σε ένα γαλαξία όπου κυριαρχεί φτώχεια και εμφύλιος πόλεμος. Αυτό δούλεψε καλά με το γεγονός πως μεγάλες ποσότητες εκποιημένων στρατιωτικών όπλων βρίσκονταν στην αποθήκη της Bapty και μπορούσαν να μεταποιηθούν με χαμηλό κόστος.
Τα τρία DL-44 συναρμολογήθηκαν από απενεργοποιημένα Mauser, προσθέτοντας μια ψεύτικη κάνη και ένα φλογοκρύπτη πολυβόλου MG81. Για μοναδικότητα ο Schmidt προσάρμοσε στο πλάι του κορμού μια βάση και μια γερμανική διόπτρα Hensoldt του Β’ παγκοσμίου. Επειδή κατάφεραν να βρούν μόνο μία, η διόπτρα εναλλασσόταν μεταξύ των τριών πιστολιών κατά τα γυρίσματα.
Όταν η παραγωγή τελείωσε, τα όπλα αποσυναρμολογήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες ταινίες.
Είναι σε αυτό το σημείο που η ιστορία περιπλέκεται. O Tony Watts (Τόνυ Γουάτς) που εξαγόρασε την Bapty & Co το 2000 και την ρευστοποίησε το 2020, αναφέρει ότι μετά την εξαγορά άρχισε να αναρωτιέται “τι απέγινε το πιστόλι του Χαν Σόλο;” από το STAR WARS.
Ανατρέχοντας στα αρχεία εντόπισε το ένα από τα τρία αρχικά όπλα στο απόθεμα. Τυχαία ανακάλυψε και το κάτω μέρος της βάσης από τη διόπτρα. Επανέφερε την κάνη στη μορφή που είχε το 1977 και προσέθεσε μια διόπτρα Hensoldt, η οποία θα μπορούσε να είναι η αυθεντική. Όπως καταλαβαίνετε, η διήγηση περιέχει αρκετές ασάφειες και τα μόνα στοιχεία που τη στηρίζουν είναι πως το συγκεκριμένο Mauser C 96 όντως ήταν ιδιοκτησία της Bapty & Co και η μαρτυρία του οπλουργού Schmidt ότι εκείνος τροποποίησε τρία πιστόλια για την ταινία. Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο γερό στοιχείο για την ακολουθία των γεγονότων μεταξύ 1977 και 2022, οπότε και το αντικείμενο ήρθε στην αγορά.
s2_4.JPG
Μια νέα χρηματιστηριακή Φούσκα;

Παρόλα αυτά, ο Οίκος δημοπρασιών Rock Island Auction ανέλαβε να το παρουσιάσει και οργάνωσε διαδικτυακή δημοπρασία. Η οποία κατέληξε στο εξωφρενικό ένα εκατομμύριο και κάτι δολλάρια. Φαίνεται πως κάποιος παθιασμένος οπαδός των ταινιών του George Lucas το ήθελε οπωσδήποτε στη συλλογή του. Σημειώνουμε πάλι ότι το όπλο είναι απενεργοποιημένο και δεν μπορεί να πυροβολήσει. Αποτελεί πλέον μόνο ένα διακοσμητικό αντικείμενο που ίσως συμμετείχε στο αρχικό STAR WARS (μετά την επέκταση του franchise, το έργο μετονομάστηκε Episode IV - A New Hope για να ταιριάξει στην διευρυμένη ιστορία του δεύτερου κύκλου).
Υπάρχει πλέον μια νέα γενιά βαθύπλουτων ανθρώπων που λατρεύουν την επιστημονική φαντασία -χωρίς να είναι απαραιτήτως οπλόφιλοι- και ξοδεύουν αμύθητα ποσά σε αντικείμενα από ταινίες. Εδώ και χρόνια οι “ρέπλικες”, αντίγραφα των όπλων από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν τη θέση τους μεταξύ των συλλεκτών, αλλά τώρα πλέον το ζήτημα περνάει σε άλλο επίπεδο.
Τέσσερα χρόνια νωρίτερα ένα άλλο “πρωτότυπο” DL-44 από τη δεύτερη ταινία STAR WARS πωλήθηκε για 550.000 δολλάρια. Η πρόσφατη δημοπρασία εκποίησε αντικείμενα συνολικής αξίας 23.000.0000 δολλαρίων που προέρχονταν από το χώρο του κινηματογράφου. Είναι προφανές ότι η αξία αυτών των αντικειμένων είναι υποπολλαπλάσια και ο μόνος λόγος που ανεβάζει τις τιμές είναι η συνειδητοποίηση των Propmasters (των εταιρειών που ενοικιάζουν αντικείμενα στις κινηματογραφικές παραγωγές) πως εκμεταλλευόμενοι την εμπορική επιτυχία και τον πολιτισμικό αντίκτυπο επιτυχημένων τίτλων (όπως STAR WARS, “James Bond”, κλπ.) μπορούν να συνεχίζουν να κερδίζουν αναπάντεχα μεγάλα ποσά από αντικείμενα τα οποία θα παρέμεναν στα ράφια τους, περιμένοντας την επόμενη ενοικίαση. Το κίνητρο είναι αρκετά ισχυρό για να “θολώνει” την αξιοπιστία και την τιμιότητα των παρόχων, απέναντι σε ένα αγοραστικό κοινό που διψά για κειμήλια.
s3_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης