Τελευταία Νέα
Gun Room

KRISS Vector - Υποπολυβόλο... μια τεχνολογία του χθές

tags :
KRISS Vector - Υποπολυβόλο... μια τεχνολογία του χθές
Δραστικά διαφορετικό
Από καιρό σε καιρό, φτάνει στην παραγωγή ένα σχέδιο τόσο διαφορετικό που παραγματικά ανοίγει νέους δρόμους στην τεχνολογία.
Τέτοια όπλα δε γίνονται αυτομάτως επιτυχίες. Το αντίθετο μάλιστα. Ως κοινό διακατεχόμαστε από συντηρητισμό -ασυνείδητο συνήθως- αλλά αρκετά ανθεκτικό. Μας αρέσουν τα πράγματα που γνωρίζουμε και κατανοούμε και δύσκολα θα αγκαλιάσουμε το νέο και αδοκίμαστο. Αυτή είναι η περίπτωση του KRISS Vector.

Υποπολυβόλο – Μια τεχνολογία του χθές

Το πρωτοποριακό προϊόν με ελβετικές ρίζες και αμερικανική υλοποίηση έκανε την εμφάνιση του γύρω στο 2008, δίνοντας μια νέα οπτική στον τρόπο που κατασκευάζονται τα αυτόματα όπλα.
Τα υποπολυβόλα ουσιαστικά έμειναν απαράλλακτα από τις αρχές του εικοστού αιώνα.
Παρά τις αλλαγές στο υλικό κατασκευής και τις βελτιώσεις σε εργονομία, παραμένουν μεγάλοι κυλινδρικοί σωλήνες μέσα στους οποίους παλινδρομεί ένα βαρύ κλείστρο. Ένα ισχυρό ελατήριο το στέλνει μπροστά, ώστε να σπρωχτεί το επόμενο φυσίγγιο στη θαλάμη και να επαναληφθεί ο κύκλος πυροδότησης. Η καλή λειτουργία εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ κλείστρου και επανατατικού ελατηρίου και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων
(βλέπε Η&Κ ΜΡ-5) λειτοθυργούν με την απλή οπισθοδρόμηση. Η μεγάλη μάζα έχει ως αποτέλεσμα πολλούς κραδασμούς και αναπήδηση, υπονομεύοντας την ακρίβεια βολής.
g1_5.JPG
Άνακατανομή των δυνάμεων

Το KRISS είναι καθόλα διαφορετικό. Κάτω από το πολυμερικό κέλυφος στεγάζεται ένα ελαφρό κλείστρο το οποίο βάλλει από “κλειστή θέση”, επιτρέποντας ακρίβεια βολής. Αντί να κινηθεί προς τα πίσω με την πυροδότηση, το κλείστρο παραμένει ακίνητο υπο την πίεση ενός ισχυρού ελατηρίο που φωλιάζει σχεδόν κάθετα στον άξονα της κάνης και πίσω από το κανάλι εισόδου των γεμιστήρων. Ένα αντίβαρο είναι συνδεμένο με το κλείστρο από τη μία και το επανατατικό ελατήριο από την άλλη πλευρά. Η οπισθοδρόμηση του κλείστρου κατά μήκος μίας μπιέλας συμπιέζει το ελατήριο και σπρώχνει το αντίβαρο κάθετα προς τη φορά του εδάφους. Αυτό έχει δύο παρενέργειες. Αρχικά εξουδετερώνει την τάση του όπλου να “κλωτσήσει” τον ώμο του χειριστή και να αναπηδήσει διασπείροντας τις βολίδες. Παρά την υψηλή ταχυβολια των 1.200 σφαιρών ανά λεπτό το KRISS είναι σταθερό. Το δεύτερο
πλεονέκτημα της εκτροπής του στο κάθετο επίπεδο είναι πως δεν απαιτείται μεγάλο χώρος πίσω από το κλείστρο για την κίνηση του. Οπότε ο κορμός είναι συμπαγής: μόλις 47 εκατοστά με το κοντάκιο συμπτυγμένο και με κάνη μήκους 16,5cm.
Η μηχανική πολυπλοκότητα φέρνει αποτελεσματικότητα αλλά και βάρος. Το όπλο ζυγίζει 3,4 κιλά χωρίς οπτικά ή σιγαστήρα.
g2_9.JPG
Καινοτομίας συνέχεια

Η αρχιτεκτονική του KRISS είναι εμπνευσμένη από σχέδια όπως τα ολυμπιακά πιστόλια της Chiappa, υπό την έννοια ότι η κάνη βρίσκεται χαμηλότερα από τον άξονα του κοντακίου του όπλου. Ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις της πυροδότησης μεταφέρονται ευθύγραμμα πίσω, αντί να ανυψώνουν το στόμιο της κάνης. Αυτό συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωση της ανάκρουσης που αντιλαμβάνεται ο χειριστής.
Η πρώτη γενιά KRISS σχεδιάστηκε για το φυσίγγιο .45ACP. Ο λόγος είναι η αποτελεσματικότητα της βολίδας .45 σε συνδυασμό με σιγαστήρες. Το δημοφιλές 9Χ19mm εμφανίστηκε αργότερα. Το 2016 η Vector παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του όπλου που μπορεί να αλλάζει διαμέτρημα με αντικατάσταση της κάνης και λίγων απαρτίων. Τα χειριστήρια βρίσκονται σε φυσιολογικές θέσεις και ο χειρισμός είναι εύκολος.
Μία έξυπνη κίνηση που εφάρμοσαν ήταν να κάνουν το υποπολυβόλο συμβατό με γεμιστήρες πιστολιών Glock. Αυτό εξασφαλίζει χαμηλή τιμή και αστείρευτη προσφορά, καθώς είναι διαθέσιμοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Για αυξημένη ισχύ πυρός, η Vector διαθέτει κιτ αναβάθμισης που αυξάνουν τη χωρητικότητα στα 30 ως 40 φυσίγγια, ανάλογα με το διαμέτρημα.
g4_6.JPG
Μια ολόκληρη οικογένεια

Το αρχικό σχέδιο είναι ένα στρατιωτικό αυτόματο που βάλλει και ριπές 2 φυσιγγίων ή μονή βολή. Είναι λογικό ότι τα αυτόματα επωφελούνται περισσότερο από το μοναδικό σύστημα λειτουργίας (ο κατασκευαστής το ονομάζει “Super V”). Η Vector χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία της για να παρουσιάσει μια σειρά από ημιαυτόματα τουφέκια σκοποβολής που μοιράζονται το πρωτοποριακό σύστημα απόσβεσης της ανάκρουσης. Η ωφέλεια ίσως
να είναι μικρότερη όταν δεν εκτελούνται ριπές, όμως στους αγωνιστικούς στίβους, κάθε πλεονέκτημα μετράει.
Έτσι πλέον υπάρχουν πιστόλια και αραβίδες προερχόμενες από το αρχικό σχέδιο, με βραχύτερες ή μακρύτερες κάνες και διαφορετικών τύπων κοντάκια. Κάποια διατηρούν την υποδομή για προσαρμογή σιγατήρα, ο οποίος πέρα από την προφανή μείωση θορύβου που “σώζει” την ακοή των σκοπευτών, συνεισφέρει και στη μείωση της ανάκρουσης.
Δυστυχώς εμείς στην Ελλάδα, απέχουμε… αιώνες από το να το αντιληφθεί αυτό η κρατική υπηρεσία που εποπτεύει τα θέματα όπλων. Τουλάχιστον μετά από μια πρόσφατη αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, σύντομα θα οι σκοπευτές θα έχουν πρόσβαση σε όπλα όπως το KRISS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης