Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta SL3 Tutankhamon

Beretta SL3 Tutankhamon
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό πριν λίγες εβδομάδες στην 51η Ετήσια Συγκέντρωση του Safari Club International και μετά το τέλος της παραδόθηκε στον
ανώνυμο ιδιοκτήτη που πλειοδότησε για την απόκτηση του. Πρόκειται για ένα μοναδικά διακοσμημένο δίκανο που φιλοτεχνήθηκε με πάνω από 1000 ώρες χαρακτικής από το εργαστήρι “Selection Custom Atelier” της Pietro Beretta Armi.

Η “σαρκοφάγος του Τουταγχαμών”

Η αφορμή για τη δημιουργία του μοναδικού κυνηγετικού λειόκανου, ήταν η συμπλήρωση το 2022 εκατό χρόνων από την ανασκαφή του διασημότερου βασιλικού τάφου στην ιστορία της Αιγύπτου.
Στις 4 Νοεμβρίου 1922 οι Χάουαρντ Κάρτερ και Λόρδος Τζόρτζ Χέρμπερτ Καρνάρβον, άνοιγαν την είσοδο του μοναδικού έως τώρα ασύλητου τάφου στην “Κοιλάδα των Βασιλέων”. Το μνήμα προστάτευε τη μούμια του νεαρού Φαραώ Τουταγχαμών, γιού του Ακένατων, ο οποίος πέθανε το 1323π.Χ. Το σώμα του είχε παραμείνει θαμμένο με όλο τον πλούτο των αντικειμένων και αφιερωμάτων που άρμοζαν σε ανώτατο άρχοντα και
“ζώντα θεό” της Αιγύπτου.
H ανακάλυψη του θεωρήθηκε το μεγαλύτερο αρχαιλογικό επίτευγμα του 20ου αιώνα. Οι τοίχοι του νεκρικού μνημείου είναι καλυμμένοι με παραστάσεις από τη ζωή του βασιλέα και της δυναστείας του, ενώ η ξύλινη σαρκοφάγος που φύλασσε το σώμα του έχει διακοσμηθεί με χρυσό και πολύτιμο σμάλτο.
Οι τεχνίτες της Beretta αναπαράστησαν το μοτίβο για να κατασκευάσουν μια οπλοθήκη που μιμείται το φέρετρο της διάσημης μούμιας. Το εσωτερικό της καλύπτεται (ομολογουμένως μακάβρια) από λινές γάζες, όπως εκείνες που θα τύλιγαν το μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών.
Ευτυχώς, αντί για έναν νεκρό Αιγύπτιο βασιλιά καλύπτουν ένα σούπερ ποζέ Beretta SL3 με κάνες μήκους 76cm.
g2_10.JPG
Βιομηχανική καρδιά, χειροποίητη διακόσμηση

Η βάση αυτού του μοναδικού όπλου είναι η ιταλική εκδοχή του μηχανισμού Boxlock, με τα ενισχυτικά “μάγουλα” και τους διακεκομμένους πίρους. Ο μηχανισμός έδράζει στη βάση και οι πλαϊνές πλάκες υπάρχουν μόνο ως “καμβάς” για το τσισέλο του χαράκτη Λούκα Καζάρι.
Η σκανδάλη είναι μονή και οι θαλάμες δέχονται φυσίγγια cal. 12 μάγκνουμ. Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν βιδωτά τσοκ Optimabore-HP, αυτόματους εξολκείς και ασφάλεια με ενσωματωμένο επιλογέα στην ράχη της βάσης. Όλα αυτά είναι στάνταρ χαρακτηριστικά για το μοντέλο SL3, η βασική τιμή του οποίου βρίσκεται κοντά στις 20.000 ευρώ. Αυτό που καθιστά το “Tutankhamon” μοναδικό είναι το χαρακτικό μοτίβο.
Στη δεξιά πλάκα δεσπόζουν τρείς ιστορικές φιγούρες της 18ης αιυπτιακής δυναστείας: Ο Τουταγχαμών, η βασιλική σύζυγος του Ανκχεσεναμούν και η βασίλισσα Νεφερτίτι (σύζυγος του πατέρα του Τουταγχαμών, Ακένατων).
Στη δεξιά συναντάμε τον τσακαλόμορφο Ανούβη και τον Ώρος με το κεφάλι γερακιού. Οι δύο αυτές ισχυρές θεότητες σχετίζονταν στην αιγυπτιακή θεολογία με το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο.
Κάθε εκατοστό της βάσης καλύπτεται με ιερογλυφικά και στυλιζαρισμένα αιγυπτιακά σύμβολα όπως είναι το άνθος του παπύρου, ο χρυσός σκαραβαίος, τα φτερά του Ώρος.
Το κάτω μέρος της βάσης στολίζεται με τα σύμβολα της εξουσίας του Φαραώ: ποιμενική ράβδος και μαστίγιο, χαραγμένα κάτω από τη νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών.
Οι παραστάσεις έχουν γίνει με την τεχνική Bulino (με αναρρίθμητες μικρές χαρακιές που δημιουργούν μια “φωτογραφικής” ποιότητας εικόνα). Υλικά όπως κίτρινος και πράσινος χρυσός, ασήμι, χαλκός και σμάλτο χρησιμοποιήθηκαν για να “ζωντανέψουν” τις παραστάσεις και το σύνολο δέθηκε αρμονικά με κοντάκι και ξυστό από ύψιστης εμφάνισης καρυδιά. Η επεξεργασία του ξύλου με λάδι αναδεικνύει τα φυσικά νερά.
Το φόντο καλύπτουν χαρακτηριστικές εικόνες της αρχαίας Αιγύπτου όπως η “Σφίγγα” της Γκύζα, η έρημος και η όαση και ανακτορικά μνημεία. Ιερογλυφικά από τον τάφο του Τουταγχαμών αναπαρίστανται πάνω στις πλευρές του όπλου. Σε συνδυασμό με τη θήκη- σαρκοφάγο προσπαθούν να αποδόσουν την “ατμόσφαιρα” της ιστορικής ανακάλυψης η οποία σημειώνεται στο σειριακό αριθμό “TUT100A” δηλαδή Τουταγχαμών 100 Έτη (Anni
στα ιταλικά). Η επέτειος σημειώνεται επίσης με τους αριθμούς 1922 -2022 χαραγμένους πάνω στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης.
g4_7.JPG
Λατρεία ή τυμβωρυχία;

Το “Tutankhamon” αποτελεί μέρος μιας τριάδας μοναδικών SL3 που το στούντιο της Beretta ολοκλήρωσε τα πρόσφατα χρόνια. Τα άλλα δύο ήταν το “Dante” που έχουμε
παρουσιάσει παλιότερα και “οι ιταλικές πόλεις”.
Η εταιρεία προέβαλλε το όπλο με τη δημιουργία ενός βίντεοκλιπ που ακροβατεί μεταξύ του “Ιντιάνα Τζόουνς” και της κακογουστιάς. Μεταξύ πανέμορφων εικόνων του φιλοτεχνημένου SL3 δύο φιγούρες (υποτίθεται οι Κάρτερ και Καρνάρβορν) ανοίγουν τον τάφο του αιγύπτιου βασιλιά και ανασύρουν από τη θήκη-σαρκοφάγο το μοναδικό δίκανο, αντί για τη μούμια. Αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις, όμως τέτοια ποιότητα οπλουργικής τέχνης δε χρειάζεται τρικ τύπου... τηλεμάρκετινγκ για να προβληθεί. Η ιστορία της Beretta και το ταλέντο των τεχνιτών της μιλούν μόνα τους.
g3_9.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης