Τελευταία Νέα
Gun Room

Pistolet LEBEDEV: Το νέο πιστόλι της Kalashnikov

tags :
Pistolet LEBEDEV: Το νέο πιστόλι της Kalashnikov
Οι σχεδιαστές όπλων είναι συνήθως «ακαδημαϊκοί» υπό την έννοια ότι προσεγγίζουν το πρόβλημα ανάπτυξης ενός νέου οπλομηχανήματος ως αλληλουχία απαρτίων και μηχανισμών, χωρίς να έχουν ιδέα για τη συνολική λειτουργικότητα και σκοπό

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα νέα σχέδια είναι η σειρά PL της Ρωσικής Kalashnikov Concern. Τα πρωτότυπα εμφανίστηκαν στα τέλη του 2014 και μεταξύ 2015 και σήμερα έχουν γίνει δεκάδες μικρές αναθεωρήσεις.

Ένας «ασυνήθιστος» μηχανικός

Οι σχεδιαστές όπλων είναι συνήθως “ακαδημαϊκοί” υπό την έννοια ότι προσεγγίζουν το πρόβλημα ανάπτυξης ενός νέου οπλομηχανήματος ως αλληλουχία απαρτίων και μηχανισμών, χωρίς να έχουν ιδέα για τη συνολική λειτουργικότητα και σκοπό. Ο Dimitry Lebedev που σήμερα είναι επικεφαλής σχεδιαστής του εργοστασίου της Kalashnikov στο Izhvesk, ακολουθεί την αντίστροφη πορεία.
Ξεκίνησε ως σκοπευτής και έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Το ενδιαφέρον του για καλύτερες επιδόσεις τον έκανε οπλουργό και έτσι άρχισε να κατανοεί τη λειτουργία των μηχανισμών. Σύντομα, πρωταθλητές και ομάδες ζητούσαν τις συμβουλές του για να βελτιώσουν τον υπάρχοντα εξοπλισμό.  Είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε ένα  θρύλο της ρωσικής σκοποβολής,   τον Efim Haidurov.  Ο “μέντορας” του Dimitry, όχι μόνο ήταν ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής ολυμπιακών πιστολιών στην ιστορία της Ρωσίας, αλλά και ένας από τους επιφανέστερους σκοπευτές που βγήκαν ποτέ από τη χώρα.  Από μια άποψη ο  Lebedev συνεχίζει την πορεία του δασκάλου του. Μόνο που το δικό του αγώνισμα είναι η πρακτική, αντί της ολυμπιακής σκοποβολής. Εργάζεται για να κάνει το όπλο καλύτερο για το χρήστη. Αυτή είναι μια προσέγγιση την οποία ο μέσος μηχανικός και σχεδιαστής αδυνατεί να υλοποιήσει, ελλείψει εμπειρίας. Ο Dimitry Lebedev είναι το αντίστοιχο ενός οδηγού αγώνων ικανού να σχεδιάζει ο ίδιος τα αυτοκίνητα του.

2_47.jpg
Στα βήματα του δασκάλου

Από τα σχέδια του Haidurov, ο προστατευόμενος του πήρε τη “βαθειά” λαβή που επιτρέπει στο πιστόλι να στέκεται μέσα στην παλάμη του χρήστη. Παρατηρώντας κάποιος  ολυμπιακά πιστόλια, θα δεί πως οι λαβές φέρνουν την κάνη στο ίδιο ύψος με τον αντίχειρα του σκοπευτή, μειώνοντας την ανύψωση της. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο λόγω όγκου σε  μεγαλύτερα διαμετρήματα. Το PL ελαχιστοποιεί το ύψος πάνω από τη λαβή, συγκρατώντας τις δυνάμεις ανάκρουσης σε ευθύγραμμη κίνηση. Το δεύτερο στοιχείο που δανείζεται από τα ολυμπιακά πιστόλια είναι η έντονη γωνία της λαβής με τον κάθετο άξονα, η οποία τοποθετεί τον καρπό σε ισχυρότερο μοχλό. Ανεξάρτητοι δοκιμαστές (όπως ο αμερικανός Λάρυ Βίκερς)  ομολογούν ότι το όπλο είναι ελέγξιμο, παρουσιάζει χαμηλή ανάκρουση και εξαιρετική αίσθηση σκανδάλης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μοναδικής εμπειρίας του Lebedev ως αθλητή και των διδαγμάτων που του “πέρασε” ο δάσκαλος του.
3_32.jpg

Οι λεπτομέρειες

Το αρχικό PL-14 (οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν τα πρωτότυπα με το όνομα του σχεδιαστή και το έτος) φτιάχτηκε με σκελετό από αλουμίνιο για να δοκιμαστεί η σχεδίαση.  Για την κανονική παραγωγή προβλέπονταν δύο διακριτές σειρές μοντέλων: με πλαστικό σκελετό για στρατούς/αστυνομίες και οπλοφόρους και μεταλλικό για σκοπευτική χρήση. Στη δεύτερη περίπτωση, το αυξημένο βάρος αποτελεί πλεονέκτημα αφού μειώνει την ανάκρουση και αυξάνει τη μακροζωία του πιστολιού. Για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας που έψαχναν αντικαταστάτη του Makarov PM, o Lebedev το εξόπλισε με σκανδάλη “διπλής ενέργειας”. Η πίεση της σκανδάλης απαιτούσε 3,5 ως 4 κιλά πίεσης και μακρά διαδρομή για να αποτρέπει ακούσια πυροδότηση. Το επόμενο πρωτότυπο PL-15 αναπτύχθηκε με ελαφρότερη σκανδάλη μονής ενέργειας , η οποία πέρασε και στα όπλα παραγωγής.
Η αυξανόμενη ζήτηση για όπλα αυτοπροστασίας και σκοποβολής  στη ρωσική αγορά (η οποία γνωρίζει μια φιλελευθεροποίηση της οπλοκατοχής τα τελευταία χρόνια) , οδήγησε στην ανάπτυξη δύο ακόμη παραλλαγών. Το PLK (ΠΛΚ), το οποίο έχει παρόμοιο μέγεθος με το Glock 19 και προορίζεται για οπλοφορία και το SP-1 (CΠ-1)  με μακρύτερο κορμό και κάνη μήκους 112mm που προσανατολίζεται για αγωνιστική σκοποβολή. Το πρώτο δέχεται γεμιστήρες 14 σφαιρών ενώ το άλλο χωρά δύο περισσότερες (16). Το διαμέτρημα είναι το 9Χ19mm Para, αλλά στην ισχυρότερη ρωσική έκδοση 7Ν21 που ωθεί τις βολίδες με 550-600 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (το στάνταρ δυτικό αντίστοιχο είναι “μόλις” 430 μέτρα). Η υψηλής πίεσης ρωσική γόμωση μπορεί να καταστρέψει άλλα πιστόλια μετά από λίγες δεκάδες βολές.
Τα δύο μοντέλα, εκτός από την προηγμένη σχεδίαση της λαβής που προαναφέραμε, είναι και πλήρως αμφιδέξια. Τα χειριστήρια για την απελευθέρωση του γεμιστήρα και του κλείστρου υπάρχουν και στις δύο πλευρές του κορμού. Μοχλοί ασφάλειας στα πλευρά του σκελετού κλειδώνουν το μηχανισμό του όπλου. Είναι ασυνήθιστο για όπλα χωρίς εξωτερική σφύρα να έχουν  χειροκίνητη ασφάλεια, όμως το χαρακτηριστικό είναι επιθυμητό (ειδικά για οπλοφορία) αφού αυξάνει την ασφάλεια των χρηστών. Το κενό βάρος κυμαίνεται μεταξύ 0,7 και 0,8 κιλών αντίστοιχα, ενώ για τα μελλοντικά ατσάλινα μοντέλα προβλέπεται βάρος 1,1 κιλών. Λεπτομέρειες που δείχνουν την προνοητικότητα του σχεδιαστή Lebedev είναι η ενσωμάτωση ραγών picatinny στον πρόσθιο σκελετό, βάσης για προσθήκη σκοπευτικού κόκκινης κουκίδας στο κλείστρο και η τοποθέτηση “σιδερένιων” στόχαστρων ίδιων διαστάσεων με του αυστριακού Glock. Αυτό σημαίνει απλά ότι οι κάτοχοι PL έχουν αυτόματα πρόσβαση σε εκατοντάδες διαφορετικά στόχαστρα για σκοποβολή και άμυνα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. 
4_26.jpg

Ένα νέο ξεκίνημα

Στα τέλη του 2022, ο Lebedev έλαβε το Παράσημο Στρατιωτικής αξίας από τον πρόεδρο Πούτιν για τη συνεισφορά του στην άμυνα της Ρωσίας. Το PL-15 (χαρακτηρίζεται πλέον MPL) είναι σε παραγωγή για τη ρωσική εθνοφυλακή και το PLK για την ελεύθερη αγορά.  Υπο την ηγεσία του  σκοπευτή/σχεδιαστή, η Kalashnikov  ελπίζει να εδραιωθεί στα πιστόλια. Διαχρονικά, έχουν κατασκευάσει τα πιο επιτυχημένα στρατιωτικά τουφέκια όλων των εποχών αλλά ποτέ δε παρουσίασαν κάποιο επιτυχημένο όπλο χειρός. O Dimitry έχει την πιθανότητα να ανατρέψει την παράδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης