Τελευταία Νέα
Gun Room

Πιστόλια οπλοφορίας: Η επανάκαμψη του .380 ACP

tags :
Πιστόλια οπλοφορίας: Η επανάκαμψη του .380 ACP
Το φυσίγγιο .380 ACP προέκυψε -όπως πολλές άλλες καλές λύσεις- από τη διάνοια του John Browning
Το 9mm Para είναι αδιαμφισβήτητα το δημοφιλέστερο διαμέτρημα πιστολιού στον κόσμο, κυρίως λόγω της εκτεταμένης χρήσης του από στρατούς και υπηρεσίες ασφαλείας. Όμως μεταξύ των ανθρώπων που οπλοφορούν για την αυτοπροστασία τους υπάρχει ένα κοινό “μυστικό”, γνωστό για παραπάνω από έναν αιώνα: λέγεται .380 ACP.

Το “μικρό” μεγάλο διαμέτρημα

Το φυσίγγιο .380 ACP προέκυψε -όπως πολλές άλλες καλές λύσεις- από τη διάνοια του John Browning. Ο σχεδιαστής είχε δημιουργήσει για λογαριασμό της Colt το Μ 1903, ένα λεπτό και συμπαγές πιστόλι οπλοφορίας χωρίς εξωτερική σφύρα. Χωρούσε εύκολα σε μια τσέπη σακακιού ή μια εσωτερική θήκη, εξασφαλίζοντας διακριτική προστασία. Το κύριο μειονέκτημα του ήταν το “αναιμικό” διαμέτρημα .32 ACP (7.65mm) το οποίο δεν ήταν αποτελεσματικό.
Το 1900, ο ίδιος άνθρωπος είχε σχεδιάσει ένα μεγαλύτερο πιστόλι που δεχόταν φυσίγγια .38 Auto (9Χ23mm). Η μεγαλύτερη βολίδα πρόσφερε καλύτερη ανασχετική ισχύ. Ο Browning συνδύασε τα δύο σχέδια. Κόντυνε τον κάλυκα του πυρομαχικού του Μ 1900 στα 17mm, ώστε να χωρέσει στο μηχανισμό του μικρότερου όπλου.
Έτσι προέκυψε το πρώτο πιστόλι διαμετρήματος 9Χ17mm, το οποίο βγήκε στην αγορά ως Colt M 1908. Το νέο φυσίγγιο ονομάστηκε .380 Automatic Colt Pistol.
2_59.jpg
Επιτυχημένη καριέρα

To Μ 1908 υπήρξε εμπορική επιτυχία για την Colt και παρέμεινε στην παραγωγή ως το 1945. Σημαντικότερος όμως ήταν ο αντίκτυπος του νέου φυσιγγίου. Οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν το .380 ACP ως χρυσή τομή μεταξύ όγκου και ισχύος. Οι διαστάσεις του και οι χαμηλές πιέσεις λειτουργίας επέτρεπαν τη δημιουργία ελαφρότερων πιστολιών με απλό σύστημα κλειδώματος και ευκολότερη κατασκευή. Τα Walther PP και PPK, Beretta Model. 34 και 70, Astra, κλπ. κυριάρχησαν μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.
Σε μέρη του κόσμου όπως η λατινική Αμερική, η Γαλλία και η Ιταλία, το .380 ήταν το ισχυρότερο διαμέτρημα που μπορούσαν να κατέχουν οι πολίτες για αυτοάμυνα, λόγω απαγόρευσης στη χρήση “πολεμικών” όπλων.
Σε αυτή την πορεία επιτυχίας το φυσίγγιο έγινε γνωστό με πολλά εμπορικά ονόματα όπως 9mm Browning Short, 9mm Corto, 9 Kurtz, και θεωρούνταν το κατεξοχήν “αστυνομικό” φυσίγγιο της Ευρώπης μέχρι την επιβολή του ισχυρότερου 9Χ19 ΝΑΤΟ στις αρχές του 2000.
Τότε πολλοί άρχισαν να θεωρούν το .380 ACP απαρχαιωμένο και έτοιμο για αποστρατεία. Στήριζαν την άποψη τους ότι με τα νέα πολυμερικά υλικά και την πρόοδο στη σχεδίαση, τα όπλα των 9Χ19mm μπορούσαν να γίνουν τόσο μικρά και λεπτά όσο εκείνα των .380 ACP.
Αυτό που απέτυχαν να συλλάβουν, ήταν πως οι ίδιες αυτές βελτιώσεις θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και στα μικρότερα “.380”, οδηγώντας σε μια γενιά ακόμη μικρότερων πιστολιών απόκρυψης για οπλοφορία. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία πυρομαχικών έχουν αποδώσει βελτιωμένα φυσίγγια πέρα από την αρχική γόμωση με το βλήμα στρογγυλής αιχμής που σχεδίασε ο Browning πριν ένα αιώνα. Η χρήση προηγμένων βολίδων μειώνει τη διαφορά αποτελεσματικότητας, καθιστώντας το μικρότερο φυσίγγιο ελκυστικό για άλλη μια φορά.
3_40.jpg
Σύγχρονα πιστόλια .380

Όπως πάντα η πρόοδος ξεκίνησε από την ανάγκη για πιστόλια απόκρυψης. Η αμερικανικές Kel-Tec και Kahr Arms ήταν ίσως οι πρώτες που σχεδίασαν ελαφρά, σύγχρονα πολυμερικά πιστόλια χωρίς σφύρα. Αυτά τα όπλα ζυγίζουν όσο ένα κινητό τηλέφωνο και χωρούν άνετα σε μία τσέπη.
Ακολούθησαν τα Glock 42, Ruger LCP και Sig 365 ακολουθώντας τη φόρμα των δημοφιλών αντίστοιχων πιστολιών 9ΜΜ σε μικρότερη κλίμακα. Η Walther συνεχίζει την παράδοση του ΡΡ με το CCP που χωρά οκτώ σφαίρες. Στον αντίποδα υπάρχει το Beretta 80X που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2023.
Με αλουμινένιο σκελετό, ράγες για φακό και βάση στόχαστρου red dot δέχεται 13 φυσίγγια σε διπλή στήλη. Οι διαστάσεις του του καθιστούν κατάλληλο για μεταφορά σε εξωτερική θήκη μιας και έχει αντίστοιχο μέγεθος και βάρος με όπλα μεγάλου διαμετρήματος.
Η πρόοδος στα υλικά έδωσε νέα πνοή σε κλασικά μοντέλα όπως το Colt Mustang (που βασίζεται στο σχέδιο του 1911, αλλά σε “συρρικνωμένες” διαστάσεις). Πλέον κατασκευάζεται και με πλαστικό σκελετό, ζυγίζοντας μόλις 350 γραμμάρια. Παρόμοια πιστόλια τσέπης προσφέρει η Sig (238), η Kimber (Micro) και η Smith & Wesson (CSX) χρησιμοποιώντας ως βάση το αλουμίνιο.
4_33.jpg
Γιατί παραμένει

Αν και με απόλυτα κριτήρια ισχύος και επιδόσεων, το 380 ACP δεν εντυπωσιάζει, είναι αρκετό για αυτοάμυνα και έχει πίσω του έναν αιώνα πραγματικής χρήσης που το αποδεικνύει. Ο συνδυασμός διαστάσεων και επιδόσεων είναι που το καθιστούν ενδιαφέρον, καθώς επιτρέπει τη σχεδίαση μικρών, ελαφρών πιστολιών.
Το λεπτό προφίλ, ειδικά με γεμιστήρες μονής στήλης που χωρούν 6-7 φυσίγγια είναι ιδανικό για καλυμμένη οπλοφορία. Άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να φέρουν όπλα με διακριτικό όπλο, θα επιλέξουν συχνότερα κάτι τέτοιο αντί ενός μεγαλύτερου, άβολου όπλου που σχεδιάστηκε πχ. για στρατιωτική χρήση.
Τέτοια όπλα απαιτούν λιγότερη προσπάθεια από τους χρήστες προκειμένου να μεταφερθούν κρυμμένα.
Αυτό που χάνει σε απόλυτη ισχύ, το φυσίγγιο το κερδίζει σε ευχρηστία και χαμηλή ανάκρουση.
Αποτελεί το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ πχ. του .45 ACP και των λιλιπούτειων .22 LR και .25 ACP. Βρίσκεται στην ίδια τάξη δύναμης με το κλασικό φυσίγγιο περιστρόφου .38 Special, που επί δεκαετίες θεωρείται επαρκές για αστυνομική χρήση. Πλεονεκτεί όμως γιατί τα πιστόλια .380 ACP είναι λιγότερο ογκώδη από τα περίστροφα και χωρούν περισσότερα φυσίγγια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης