Τελευταία Νέα
Gun Room

FN 510 Tactical: Κατηγορία Ενός Εκατοστού

tags :
FN 510 Tactical: Κατηγορία Ενός Εκατοστού
Ήταν ένας τρόπος ώστε τα αυτόματα πιστόλια να αποκτήσουν ισχύ αντίστοιχη των “μάγκνουμ” περιστρόφων.
Το διαμέτρημα 10mm Auto (10X25mm) εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980.
Ήταν ένας τρόπος ώστε τα αυτόματα πιστόλια να αποκτήσουν ισχύ αντίστοιχη των “μάγκνουμ” περιστρόφων.
Ο εμπνευστής του αναζητούσε ένα φυσίγγιο που θα “χωρούσε” σε πιστόλια σχεδιασμένα για το .45 ACP, αλλά με χωρητικότητα 9-12 φυσιγγίων και που θα πρόσφερε αυξημένη ενέργεια και ευθυτενή τροχιά μέχρι τα 100 μέτρα. Το σχέδιο υλοποιήθηκε το 1983 στη μορφή του Bren 10 (βασισμένου στο CZ75) με γομώσεις κατασκευής της σουηδικής Νorma.
Τα βαλλιστικά ξεπερνούσαν τις επιδόσεις του .357 Magnum.
Το 10mm Auto παράγει σχεδόν διπλάσια ισχύ από το .45 ACP.
Όμως ένα αναπάντεχο “πρόβλημα” προέκυψε.
Οι περισσότεροι οπλοφόροι και σκοπευτές δεν ήταν διατεθειμένοι να υποστούν την ανάκρουση που παρήγε ή να κουβαλούν τα μεγάλου μεγέθους και βάρους πιστόλια που απαιτούνται για να την αντέξουν. Το λιγότερο ισχυρό 9Χ19mm Para έγινε η επιλογή των περισσότερων αστυνομιών και στρατών.
Το διαμέτρημα θα είχε σβήσει αν δε το διατηρούσαν εν ζωή κάποιοι αφοσιωμένοι κυνηγοί και άνθρωποι της υπαίθρου. Εκείνοι αντιμετωπίζοντας μεγάλα αρπακτικά όπως αρκούδες, αναζητούν το αποτελεσματικότερο όπλο που μπορούν να μεταφέρουν.

Νέος παίκτης

Για πολλά χρόνια, η επιλογή πιστολιών 10mm ήταν περιορισμένη μεταξύ του Glock 20 και κάποιου τύπου 1911 (πχ. Colt Delta Elite, Springfield TRP, κλπ.).
Το αμερικανικό παρακλάδι της FN Herstal αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία πάνω στο διαμέτρημα κατά τη διαδικασία επιλογής του πιστολιού που σήμερα γνωρίζουμε ώς Μ17 MHS από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η αρχική απαίτηση ήταν για ένα σπονδυλωτό όπλο με δυνατότητα εναλλαγής διαμετρημάτων μεταξύ 9mm, .40S&W, 10mm και .45 ACP. Η ιδέα ήταν πως διαφορετικοί κλάδοι και υπηρεσίες θα επέλεγαν την κατάλληλη συλλογή για τις ανάγκες τους από μια κοινή πλατφόρμα. Τελικά ένα πολύ χαμηλότερων απαιτήσεων πρόγραμμα απέδωσε ένα απλούστερο πιστόλι κατασκευής Sig Sauer.
H FNH USA, διέθεσε στο κοινό τη δική της υποψηφιότητα, ως “509”, πιθανώς σε μια προσπάθεια να καλύψει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης που επωμίστηκε. Η σειρά εμπλουτίστηκε με το FN510, πρώτο μοντέλο της σε 10mm. Διαθέτει κάποια εξαιρετικά προηγμένα χαρακτηριστικά.
2_60.jpg
Περιγραφή

Συνδυάζοντας πολυμερικό σκελετό και ατσάλινο κλείστρο, το μεγάλου μεγέθους 510 έχει εντυπωσιακή χωρητικότητα (15+1 φυσίγγια ή 22+1 με προέκταση έξω από τη λαβή), αμφιδέξια χειριστήρια (κομβίο απελευθέρωσης γεμιστήρα και μοχλό αγκίστρωσης κλείστρου), ενδείκτη φυσιγγίου στη θαλάμη και σπείρωμα στο στόμιο της κάνης. Η λαβή του είναι λεπτή για τον αριθμό και το μέγεθος των φυσιγγίων που στεγάζει και καλύπτεται από χάραξη που βοηθά στον έλεγχο της αναπήδησης. Υπάρχουν εναλλακτικές ράχες που μεταβάλλουν το εύρος και τη γωνία της λαβής ανάλογα με την προτίμηση του χρήστη. Το “ρύγχος” του κορμού σχηματίζει μια ράγα για τοποθέτηση φακών, κάτι που βλέπουμε όλο και συχνότερα σε πιστόλια. Μεταλλικές ενισχύσεις στις ράγες που συγκρατούν το κλείστρο φροντίζουν ώστε ο σκελετός να αντέχει την καταπόνιση από το ισχυρό φυσίγγιο.
Προχωρώντας στο κλείστρο, διαθέτει έντονες αυλακιές για εύκολη όπλιση και μέταλλο έχει αφαιρεθεί από τις ακμές, δίνοντας λεπτότερο προφίλ. Στην κορυφή, υπάρχει αυτό που η FN ονομάζει Low Profile Optics Mounting System (LPOMS), μια βάση για προσαρμογή οπτικών στόχαστρων ερυθρής κουκίδας. Τέτοιου τύπου συστήματα αντικαθιστούν ταχύτατα τα κλασικά σιδερένια σκοπευτικά σε κυνηγετική και αμυντική χρήση γιατί διευκολύνουν στη γρήγορη στόχευση. Ένα σετ συμβατικών στόχαστρων παραμένουν ως “εφεδρεία”, εξοπλισμένα με κουκίδες τριτίου που φέγγουν στο σκοτάδι. Είναι τόποθετημένα έτσι ώστε να συγκλίνουν με το σημείο στόχευσης των οπτικών και να μην εμποδίζουν τη χρήση τους. Το κλισιοσκόπιο καλύπτεται από δύο προστατευτικά “αυτιά” που σχηματίζει το κάλυμμα των οπτικών.
3_41.jpg
Στο εσωτερικό

Όπως πολλά νέα όπλα, το FN510 δε διαθέτει σφύρα. Όμως σε αντίθεση με τα περισσότερα η σκανδάλη του είναι “διπλής ενέργειας”. Δηλαδή, εκτελεί δύο διακριτές λειτουργίες οπλίζοντας και κατόιν απελευθερώνοντας τον επικρουστήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα βάρος έλξης 2,7 κιλών με μεγαλύτερη διαδρομή από τα αντίστοιχα συστήματα “μονής ενέργειας”. Ως αντιστάθμισμα, το όπλο είναι ασφαλέστερο με φυσίγγιο στη θαλάμη καθώς απαιτείται συνειδητή πίεση για να ενεργοποιηθεί.
Η επανάταξη γίνεται μέσω διπλού ελατηρίου, σε αντίθεση με τα απλά ελατήρια που συνατούμε συνήθως. Η λύση αυτή “μαλακώνει” την αίσθηση ανάκρουσης στο χρήστη, εξαπλώνοντας τη σε μακρύτερο χρονικό διάστημα και προστατεύει το σκελετό από φθορά. Η κάνη απο σφυρήλατο χάλυβα έχει μήκος 12 εκατοστών και τα τοιχώματα της θαλάμης είναι ενισχυμένα. Τα τρία ανωτέρω σημεία είναι επιθυμητά λόγω του ισχυρού διαμετρήματος και δείχνουν τη μελέτη που κατέβαλλε η FN για ένα καλύτερο πιστόλι.
4_34.jpg
Ένας καλύτερος τρόπος

Με διαστάσεις ανάλογες ενός “σαρανταπενταριού” και βάρος (κενό) 907 γραμμαρίων, το FN510 ζυγίζει γεμάτο με 16 φυσίγγια περίπου όσο ένα περίστροφο .357 Magnum με μόλις 6. Σχεδόν τριπλάσια ποσότητα και συγκρινόμενη δύναμη. Επίσης είναι βολικότερο, ευκολότερο στο χειρισμό, ενώ δέχεται φακό, σιγαστήρα και οπτικά στόχαστρα. Αυτά είναι σοβαρά επιχειρήματα για πιθανούς κατόχους που αναζητούν λίγο “περισσότερο όπλο”. Δεν είναι για τον καθένα, αλλά για συγκεκριμένες χρήσεις αποτελεί ιδανική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης