Τελευταία Νέα
Gun Room

RUGER GP 100 .357 Magnum

tags :
RUGER GP 100 .357 Magnum
Άθραυστη ποιότητα
Στην εποχή του πολυμερικού πιστολιού για άμυνα και υπηρεσιακή χρήση, κάποια όπλα με ρίζες σε άλλη εποχή ξεχωρίζουν. Μεταξύ τους το GP 100 που παράγεται συνεχώς από το 1985 και διατηρεί ένα πιστό κοινό.

“Χτισμένο” για αντοχή

Η Ruger παρουσίασε το GP 100 ως απάντηση στο Smith Wesson “686”.
Είναι και τα δύο κατασκευασμένα από ατσάλι και σχεδιάστηκαν για μια συνεχή “δίαιτα” γομώσεων .357 Magnum. Η προηγούμενη γενιά περιστρόφων πριν από εκείνα ήταν επί της ουσίας μετασκευές παλαιότερων σχεδίων διαμετρήματος .38 Special με επιμέρους ενισχύσεις στο βυκίο. Ως αποτέλεσμα είχαν περιορισμένη ζωή, όταν καταπονούνταν από γομώσεις πλήρους ισχύος.
Για να αντέξει, το GP 100 διαθέτει ένα συμπαγή σκελετό χωρίς πλάκες πρόσβασης ή αδύνατα σημεία. Το “παράθυρο” που περικλείει το βυκίο έχει είκοσι τοίς εκατό μεγαλύτερο πάχος από τα ανταγωνιστικά μοντέλα και η έδρα της κάνης ενισχύεται περιμετρικά για να αντέχει την πίεση και θερμότητα των πυροδοτήσεων.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ρεβόλβερ, το βυκίο κλειδώνει σε δύο σημεία. Το έξτρα κλειδί βρίσκεται στο εμπρός μέρος του βυκίου και εξασφαλίζει πως ο άξονας θα παραμένει σταθερός κατά την πυροδότηση, χωρίς να στρέβλώνεται. Το κύριο κλειδί βρίσκεται στον καθρέπτη του σκελετού, συγκρατώντας το βυκίο σταθερό κατά την πυροδότηση. Το μπράτσο που μετακινεί το βυκίο αποτελεί ένα τρίτο, εφεδρικό” σημείο στήριξης. Οι θαλάμες
κόβονται στα παχύτερα σημεία του κυλίνδρου, ώστε η πίεση να περικλείεται από τα τοιχώματα.
Η γέμιση γίνεται με την τοποθέτηση φυσιγγίων απευθείας στις θαλάμες. Ενα κουμπί στην αριστερή πλευρά του κορμού επιτρέπει το άνοιγμα του βυκίου. Η απόρριψη των κενών καλύκων γίνεται με τη βοήθεια του αστεροειδή εξωστήρα που σπρώχνεται από τον άξονα στήριξης του βυκίου.
Ο μηχανισμός πυροδότησης κινείται από δύο ξεχωριστά, σπειροειδή ελατήρια σε αντίθεση με τα ελάσματα που χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες. Tο πάχος και η σκληρότητα τoυς εγγυάται πως δε καταστρέφονται. Η σκανδάλη λειτουργεί σε διαμόρφωση “διπλής ενέργειας”, υψώνοντας και κατόπιν απελευθερώνοντας τη σφύρα. Η όπλιση μπορεί να γίνει χειροκίνητα για μικρότερο βάρος έλξης, όταν απαιτείται η μέγιστη ακρίβεια βολής. Η κρούση του καψυλίου μεταφέρεται σε ένα επικρουστήρα τοποθετημένο στο σκελετό. Μια μπάρα που λειτουργεί ως ασφάλεια παρεμβάλεται μεταξύ σφύρας και επικρουστήρα, εξασφαλίζοντας πως τα φυσίγγια δε θα πυροδοτηθούν τυχαία από πτώση του όπλου.
Υπολογίζεται πως ο μηχανισμός του GP 100 αντέχει πάνω από 70.000 πυροδοτήσεις πλήρων γομώσεων .357 Magnum πριν χρειαστεί σοβαρή επισκευή. Όλο αυτό το ατσάλι σημαίνει πως το περίστροφο ζυγίζει 1.160 γραμμάρια με κάνη μήκους 10 εκατοστών.
Οι λαβές είναι και εκείνες σχεδιασμένες για απορρόφηση της ανάκρουσης από τα ισχυρά φυσίγγια. Φτιάχνονται από ελαστικό νεοπρένιο με διακοσμητρικά φιλέτα ξύλου τριανταφυλλιάς στο κέντρο. Λόγω του σχήματος του σκελετού η αντικατάσταση τους είναι εύκολη με το λύσιμο μίας και μόνο βίδας.

Ποικιλία εκδόσεων

Αν και πρωτοφτιάχτηκε για το .357 (που αυτομάτως σημαίνει ότι χρησιμοποιεί και τα βραχύτερα .38 Special), κατά καιρούς έχει γίνει η πλατφόρμα για ποικίλα διαμετρήματα, όπως .22LR, ,327 Federal, 9mm Para, 10mm Auto και .44 Special. Η ευελιξία αυτή το καθιστά ικανό για ποικιλία χρήσεων από την αυτοάμυνα (με κάνες 6, 7,5 ή 10 εκατοστών), κυνήγι (κάνες 12,5 ως και 20 εκατοστών, ή σκοποβολή.Ο κατάλογος της Ruger επιδεικνύει 31 διαφορετικές παραλλαγές. Ακόμη και σήμερα κατασκευάζεται σε δύο βασικές μορφές, μια από ανοξείδωτο ατσάλι και μία από “ελαστικότερο” ανθρακούχο χάλυβα που καλύπτεται από μαύρη βαφή. Ένα μοντέλο του δεύτερου τύπου με κάνη 10 εκατοστών και σταθερά σκοπευτικά ήταν το πρώτο σύγχρονο περίστροφο Magnum που προμηθεύτηκε η Άμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ.

Σταθερή αξία

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την εισαγωγή του στην αγορά, το GP100 είναι μια ώριμη και εγνωσμένης αξίας λύση για ατομική οπλοφορία και άμυνα εναντίον ζώων.
Η απλή διαδικασία χειρισμού και η δυνατότητα να παραμένει γεμάτο “επ’ αόριστο” είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά για ένα αμυντικό όπλο χειρός. Επίσης πολλοί κυνηγοί επιλέγουν ένα τέτοιο περίστροφο ως δευτερεύον όπλο, ιδιαίτερα σε μέρη όπου υπάρχουν τετράποδοι θηρευτές.
Μεγάλο μέρος της γοητείας που ασκεί το GP 100 (ιδιαίτερα σε .357 Magnum) η ισχύς του πυρομαχικού και η μεγάλη γκάμα γομώσεων. Ταυτόχρονα, η ευελιξία πυροδότησης δύο διαφορετικών φυσιγγίων το καθιστά ιδανικό “όπλο χειρός” γενικής χρήσης. Πρακτικά άθραυστο, ακριβές και σε λογικά πλαίσια φορητό, καλύπτει ικανοποιητικά κάθε πιθανό ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης