Τελευταία Νέα
Gun Room

Walther CCP - Είναι το διαφορετικό απαραίτητα καλύτερο;

tags :
Walther CCP - Είναι το διαφορετικό απαραίτητα καλύτερο;
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πιστόλια εννέα χιλιοστών, το CCP δε χρησιμοποιεί σύστημα Browning με πτώση και κλείδωμα της κάνης πάνω στο κλείστρο
Το ονομάζουν Concealed Carry Pistol (αποδίδεται ως Συμπαγές Πιστόλι Οπλοφορίας).
Διαγκωνίζεται εδώ και κάποια χρόνια για μια θέση στην αγορά των όπλων που γεφυρώνουν τις μικρές διαστάσεις με το πλήρους ισχύος πυρομαχικό 9Χ19mm. Απέναντι στον εδραιωμένο ανταγωνισμό (Glock 43, CZ P10S/M, Springfield Hellcat, κλπ.) το γερμανικό πιστόλι παρουσιάζει κάποια ιδιόμορφα και ίσως μοναδικά χαρακτηριστικά.

Διαφορετική προσέγγιση

Με την πρώτη ματιά το CCP μοιάζει όμοιο με ότι άλλο υπάρχει στην αγορά. Διαθέτει πλαστικό σκελετό και στερείται εξωτερικής σφύρας. Ζυγίζει 630 γραμμάρια κενό και το ολικό μήκος του δε ξεπερνά τα 16,5cm. Εδώ όμως οι ομοιότητες σταματούν.
Αντί για το διαδομένο σύστημα σκανδάλης μονής ενέργειας με γλωσσίδι ασφαλείας που κατέστησε δημοφιλές η Glock, το γερμανικό πιστόλι έχει μια σκανδάλη διπλής ενέργειας που απαιτεί μεγαλύτερη διαδρομή και κάτι λιγότερο από 3 κιλά έλξης για να λειτουργήσει.
Η αίσθηση και η διαδρομή της ομοιάζει με εκείνη των περιστρόφων διπλής ενέργειας. Είναι μια διαρκής πίεση μέχρι τη στιγμή που η σχαστηρία απελευθερώνεται και κατόπιν μια σχετικά μακρόσυρτη επιστροφή για την επανόπλιση. Ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι πως εξοπλίζεται με μια χειροκίνητη ασφάλεια που μπλοκάρει τη σκανδάλη. Μια ακόμη “αδρανειακή ασφάλεια” αποτρέπει την ακούσια πυροδότηση λόγω πτώσης. Η ύπαρξη ενεργητικής αλλά και αυτόνομης ασφάλειας σταθμίζεται θετικά από οπλοφόρους, ιδιαίτερα όταν μεταφέρουν το πιστόλι σε εσωτερικού τύπου θήκες.
g2_31.JPG
Γερμανικές “εμμονές”

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πιστόλια εννέα χιλιοστών, το CCP δε χρησιμοποιεί σύστημα Browning με πτώση και κλείδωμα της κάνης πάνω στο κλείστρο. Η εταιρεία το περιγράφει ως “απλής οπισθοδρόμησης με καθυστέρηση δια των αερίων” (Gas delayed blowback).
Η κάνη μήκους 8.9cm είναι σταθερά τοποθετημένη πάνω στον κορμό και περιβάλλεται από το επανατατικό ελατήριο. Η Walther χρησιμοποιεί αυτή τη διάταξη από τη δεκαετία του 1930. Συνήθως αποφεύγεται σε τόσο ισχυρά φυσίγγια διότι παρουσιάζει μεγάλη ανάκρουση και φθορά. Εδώ έρχεται μια δεύτερη αντισυμβατική λύση που παραπέμπει στη “γερμανικότητα” του σχεδίου. Αντί να σχεδιάσουν ένα συμβατικό σύστημα αδράνειας για
την κίνηση του κλείστρου, οι μηχανικοί της Walther δημιούργησαν ένα μίνι-πιστόνι αερίων με έμβολο κάτω από την κάνη.
Κατά τη βολή, διαφεύγοντα αέρια περνούν από τη θαλάμη στο πιστόνι και η υψηλή πίεση τους διατηρεί κάνη και κλείστρο ενωμένα για μερικά κρίσιμα δέκατα του δευτερολέπτου. Με την έξοδο του βλήματος από την κάνη η πίεση υποχωρεί και το πιστόνι “ξεκλειδώνει”, επιτρέποντας στο κλείστρο να οπισθοχωρήσει. Αυτή τη λύση έκανε διάσημη το Heckler & Koch P7 και υποτίθεται πως μειώνει αισθητά την ανάκρουση σε σχέση με ένα συμβατικό σχέδιο.
Επίσης, η λειτουργία του πιστονιού επιτρέπει τη χρήση “αδύναμων” επανατατικών ελατηρίων και ελαφρότερου κλείστρου.
Η Walther παραθέτει αυτά τα δύο ως πλεονεκτήματα, επισημαίνοντας πως εκτός από χαμηλή ανάκρουση το CCP είναι σημαντικά ευκολότερο να οπλιστεί από άτομα με περιορισμένη μυική δύναμη.
Στον αντίποδα, το σύστημα είναι πολυπλοκότερο, απαιτεί περισσότερα απάρτια κα αποσυναρμολογείται δυσκολότερα. Για την ακρίβεια, ένα από τα συχνότερα παράπονα γύρω από το CCP είναι η δυσκολία λύσης και η πολυπλοκότητα του μηχανισμού. Σε μία  εποχή όπου τα περισσότερα πιστόλια αποσυναρμολογούνται σε 20 δευτερόλεπτα χωρίς εργαλεία, η επιλογή των Γερμανών φαίνεται παράταιρη.To 2017 η εταιρεία παρουσίασε
την έκδοση Μ2, η οποία απλοποιεί μερικώς τη διαδικασία λύσης. Στο αρχικό μοντέλο ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς το ειδικό κλειδί που συνοδεύει το όπλο.
g3_25.JPG
Μονόστηλος γεμιστήρας

Μια ακόμη περίεργη επιλογή είναι ο γεμιστήρας μονής στήλης που χωρά 8 φυσίγγια.
Μοιάζει να κατάγεται από το P. 38 του Β’ παγκοσμίου. Προφανώς ο σκοπός είναι το μικρότερο δυνατό πλάτος λαβής για ευκολία απόκρυψης και το μέγεθος ορίζεται σε 30mm.
Όμως τα ανταγωνιστικά Springfield Hellcat και CZ Ρ10S καταφέρνουν να χωρέσουν 11 και 12 φυσίγγια σε λαβές πλάτους 25mm και 30mm αντιστοίχως. Όπότε η επιλογή του μονόστηλου γεμιστήρα που θυμίζει τεχνολογία του 1938 δε δικαιολογείται εύκολα.
Στα θετικά μπορούμε να καταλογίσουμε την ικανότητα αντιστροφής του κομβίου απελευθέρωσης των γεμιστήρων για χρήση από αριστερόχειρες.
ccp.JPG
Εργονομία και ανταπόκριση

Το σχήμα της λαβής και το μέγεθος του είναι εξαιρετικά για το σκοπό που σχεδιάστηκαν, την αυτοάμυνα. Απουσιάζουν οι έντονες ακμές που θα δυσκόλευαν την απόκρυψη και η διαχείριση της ανάκρουσης διευκολύνεται από τη “βαθιά” καμπύλη στη ράχη της λαβής.
Ενα “παπουτσάκι” στη βάση του γεμιστήρα δημιουργεί χώρο για καλύτερο κράτημα με τρία δάκτυλα.
Τα σκοπευτικά είναι ευδιάκριτα και ταυτόχρονα χαμηλού προφίλ. Μια έξυπνη κίνηση της Walther είναι πως οι βάσεις των σκοπευτικών έχουν ίδιες διαστάσεις με τις αντίστοιχες της Glock, οπότε υπάρχει μια τεράστια γκάμα διαθέσιμων επιλογών. Μια ράγα picatinny στον κορμό επιτρέπει την προσθήκη φακού ή λέηζερ στόχευσης για συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Εμπορικά το CCP δε πέτυχε ποτέ κάποια ιδιαίτερη διάκριση, παρόλο που συνεχίζεται η παραγωγή του. Η παράλληλη ύπαρξη του μικρότερου PPS και του μεγαλύτερου PPQ, τα οποία χρησιμοποιούν συμβατικό σύστημα λειτουργίας δείχνει πως το “ιδιαίτερο” CCP δεν έπεισε το αγοραστικό κοινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης