Τελευταία Νέα
Gun Room

Springfield Armory 1911 PROFESSIONAL - Το πιστόλι μάχης του FBI

Springfield Armory 1911 PROFESSIONAL - Το πιστόλι μάχης του FBI
Η Springfield Armory συνεχίζει να κατασκευάζει αντίγραφα του FBI/HRT για το κοινό

Το αμερικανικό  FBI είναι εν πολλοίς μοναδικό στον κόσμο των αστυνομικών υπηρεσιών. Όταν οργανώθηκε ως ανεξάρτητη υπηρεσία το 1935, υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να στελεχώνεται διαχρονικά από προσωπικό υψηλού  επιπέδου. Για να γίνουν δεκτοί οι υποψήφιοι πράκτορες θα πρέπει να κατέχουν ήδη πανεπιστημιακό πτυχίο. Αρχικά προσλαμβάνονταν μόνο δικηγόροι και απόφοιτοι οικονομικών πανεπιστημίων, αλλά αργότερα προστέθηκαν εγκληματολόγοι, προγραμματιστές υπολογιστών και άλλες παρόμοιες ειδικότητες.
Υπάρχουν σχετικά λίγοι άνθρωποι με τη φιλοδοξία, την ακεραιότητα χαρακτήρα και την επιμονή να φοιτήσουν σε μία αστυνομική σχολή και αφιερώσουν την καριέρα τους στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ έχουν ήδη την προοπτική μιας καλής καριέρας στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτά τα “εκλεκτά” άτομα, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν φείδεται κόστους ώστε να τους εξοπλίζει με τα καλύτερα μέσα.

FBI HRT και FBI SWAT: δύο παράλληλες ιστορίες

Η αντιτρομοκρατική δράση σε εθνικό επίπεδο είναι αρμοδιότητα του FBI. Τον Οκτώβριο του 1983 δημιουργήθηκε μια εξειδικευμένη ομάδα μέσα στους κόλπους του με τον τίτλο Ομάδα Διάσωσης Ομήρων: HRT. Οι πράκτορες της εκπαιδεύονται αποκλειστικά στις αντιτρομοκρατικές επεμβάσεις και έχουν την ευθύνη χειρισμού διασώσεων και  απελεευθέρωσης ομήρων στο αμερικανικό έδαφος. Αυτοί οι δικηγόροι/πολεμιστές εξοπλίστηκαν αρχικά με πιστόλια Browning Hipower (κατά το πρότυπο των βρετανών SAS που συνέβαλλαν στην αρχική εκπαίδευση). Τα πιστόλια ήταν εκτενώς τροποποιημένα  από τον οπλουργό Wayne Novak και τους τεχνίτες του FBI στο Κουάντικο. Αποτελούσαν χειροποίητα αριστουργήματα με ακρίβεια βολής που άγγιζε τα 2,5 εκατοστά στα 25 μέτρα.  Λιγότερα από 250 φτιάχτηκαν σε βάθος δεκαετίας. Το 1994 τα όπλα αυτά έφταναν στο όριο της ζωής τους μετά από εκατοντάδες χιλιάδες φυσιγγίων σε εκπαιδεύσεις και αποφασίστηκε να αντικατασταθούν από μεγάλης χωρητικότητας “σαρανταπεντάρια”.
Παράλληλα με το HRT,  το FBI είχε δημιουργήσει τοπικές ομάδες επέμβασης SWAT (Special Weapons And Tactics), οι οποίες αποτελούνταν από πράκτορες εκπαιδευμένους στα πρότυπα του HRT χωρίς όμως το ίδιο επίπεδο εξειδίκευσης. Οι μονάδες αυτές, διεσπαρμένες σε όλη τη χώρα χειρίζονταν υποθέσεις χαμηλότερης επικινδυνότητας άμεσα και πριν κλιμακωθούν. Η διαφορά ήταν ότι οι πράκτορες των SWAT αναλάμβαβναν και άλλα καθήκοντα και καλούνταν σε περιπτώσεις κρίσεως να μεταπέσουν σε ρόλο εγγύς μάχης. Ο τομέας εκπαίδευσης αποφάσισε να τους χορηγήσει ένα όπλο βασισμένο στο Μ1911 για αυξημένη ισχύ και ευστοχία σε σχέση με τα στάνταρ υπηρεσιακά πιστόλια.
2_2_2.jpg

Συνδυασμένη κίνηση

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα για το πολύσφαιρο “σαρανταπεντάρι” του HRT κατέληγε σε αδιέξοδο. Ο οπλουργός Les Baer είχε προσφέρει ένα υβρίδιο που βασιζόταν σε κορμό της καναδικής Para Ordance και κλείστρο/κάνη προδιαγραφών του. Οι απαιτήσεις του FBI ήταν για ακρίβεια 2 εκατοστών στα 25 μέτρα. Αλλά η αξιοπιστία έπασχε (κυρίως) λόγω των γεμιστήρων διπλής στήλης που δέχονταν 13 φυσίγγια. Φθείρονταν γρήγορα, δημιουργώντας εμπλοκές. Συνδυάζοντας τις απαιτήσεις των δύο προγραμμάτων οι υπεύθυνοι οπλισμού δημοσιοποίησαν  τον Οκτώβριο του 1996 μια απαίτηση 64 σελίδων για πιστόλια 1911 “μονής στήλης” (με 7-8 φυσίγγια). Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και στο τέλος κέρδισε η Springfield Armory γιατί τα όπλα  της πληρούσαν τις προδιαγραφές, αλλά κυρίως επιδή  εγγυόταν παράδοση 500 όπλων ανά έτος για 10 έτη. Αυτό ήταν κάτι το οποίο μικρές επιχειρήσεις όπως οι Novak, Wilson Combat και Baer αδυνατούσαν να καλύψουν.
3_2_2.jpg

Springfield HRT

Η Springfield Armory είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής πιστολιών M1911 μετά την Colt. Είχαν ήδη μεγάλη εμπειρία από ένα παρόμοιο πρόγραμμα αναβάθμισης των όπλων M45 MEUSOC για τους πεζοναύτες.
Ξεκινώντας με ένα σφυρήλατο σκελετό και κλείστρο, τα ταιριάζουν με αγωνιστικές κάνες τύπου National Match από ανοιξείδωτο ατσάλι. Η συναρμολόγηση γίνεται από έμπειρους οπλουργούς που λιμάρουν και εφαρμόζουν τα κλειδιά της κάνης στις εσοχές του κλείστρου και το δακτύλιο ευθυγράμμισης γύρο από το στόμιο. Οι ράγες του κλείστρου ταιριάζονται με ελάχιστη ανοχή στον κορμό, όπως σε ένα όπλο αγώνων.  Εσωτερικά, η ράμπα τροφοδοσίας και η σκανδάλη “γυαλίζονται” για ελάχιστες τριβές, ενώ το άνοιγμα της οπής απόρριψης καλύκων διευρύνεται. Με εξαίρεση την αλουμινένια αγωνιστική σκανδάλη, όλα τα εσωτερικά ανταλλακτικά φτιάχνονται από εργαλειοχάλυβα για μειωμένη φθορά από κρούση ή τριβές.  Με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και εφαρμογή των ανταλλακτικών, το βάρος έλξης είναι μόλις 2kg με ελάχιστη διαδρομή και χωρίς “τζόγο”.  Η ασφάλεια έχει αγωνιστικού τύπου μοχλό και είναι αμφιδέξια για τους αριστερόχειρες.
Για αυξημένη λειτουργικότητα, εφαρμόζεται αγωνιστική ασφάλεια λαβής και διευρυμένο κανάλι εισόδου γεμιστήρων. Το πρόσωπο της λαβής έχει πυκνή χάραξη και σε συνδυασμό με τις ξύλινες λαβές αυξάνει την πρόσφυση ακόμη και με γάντια. Για τον ίδιο λόγο έχουν φρεζεριστεί βαθιές εγκοπές στο κλείστρο. Διευκολύνουν τη γρήγορη επαναγέμιση ή την αποκατάσταση εμπλοκής.
Τα σκοπευτικά διαθέτουν κουκίδες τριτίου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Springfield εισήγαγε έναν ενισχυμένο σκελετό που ενσωματώνει ράγα picatinny για ανάρτηση φακού. Μέρος των πιστολιών αγοράστηκε με αυτό το χαρακτηριστικό.
Τα όπλα φινίρονται με μία μαύρη, ριτινική βαφή (γνωστή ως “Black T”) η οποία λειτουργεί ως λίπανση μεταξύ των κινητών μερών και σφραγίζει τους πόρους από οξείδωση. Τη ίδια επεξεργασία λαμβάνουν και οι έξι γεμιστήρες Wilson που συνοδεύουν κάθε πιστόλι.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένα μαχητικό πιστόλι .45 ACP με διασπορά 2-2,5 εκατοστών στα 25 μέτρα, που συνεχίζει να λειτουργεί αξιόπιστα μετά από εκατοντάδες βολές χωρίς καθάρισμα. Το εργοστάσιο εγγυάται την ακρίβεια και αξιοπιστία για 50.000 βολές.
4_2_3.jpg

Η κληρονομιά

Η Springfield Armory συνεχίζει να κατασκευάζει αντίγραφα του FBI/HRT για το κοινό. Σήμερα κοστίζουν  περίπου 3.600 δολλάρια (στην πόρτα του εργοστασίου) και υπάρχει λίστα αναμονής 3 περίπου χρόνων. Τα “πολιτικά” πιστόλια διαφέρουν μόνο ως προς τον αριθμό σειράς που αρχίζει με τα γράμματα  “CRG….”  αντί του “FBI…” που έχουν εκείνα του υπουργείου δικαιοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης