Τελευταία Νέα
Gun Room

Η CZ Group παρουσιάζει το Shadow 2 Compact Optic Ready

tags :
Η CZ Group παρουσιάζει το Shadow 2 Compact Optic Ready
Στην ανάπτυξη του έχουν συμβάλλει κάποια από τα σπουδαιότερα ονόματα της σύγχρονης πρακτικής σκοποβολής
Πριν λίγες ημέρες έκανε το επίσημο ντεμπούτο του το τελευταίο μοντέλο της τσεχικής εταιρείας, που προσπαθεί να γεφυρώσει τον κόσμο των σκοπευτικών πιστολιών με εκείνων της οπλοφορίας.
Στην ανάπτυξη του έχουν συμβάλλει κάποια από τα σπουδαιότερα ονόματα της σύγχρονης πρακτικής σκοποβολής, με προεξέχοντα τον μεγαλύτερο εν ενεργεία σκοπευτή του είδους Eric Grauffel.
Δεν είναι λοιπόν παράξενο που το νέο πιστόλι διατηρεί καθαρόαιμο αγωνιστικό DNA και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

Αγωνιστικές καταβολές

Το αρχικό Shadow 2 θεωρείται το αποκορύφωμα στην εξελικτική πορεία των CZ αλλά και των πιστολιών με σκανδάλη διπλής ενέργειας γενικότερα.
Όταν εμφανίστηκε το 2016 διέθετε στοιχεία γνώριμα από το αρχικό CZ 75 (πλήρης ράγα κορμού που συγκρατεί και ευθυγραμμίζει το κλείστρο, βολική λαβή με εργονομικό σχήμα, αξιοπιστία και μεγάλη αντοχή). Σε αυτά προσέθεσε στοιχεία που μέχρι τότε απαντούνταν μόνο σε χειροποίητα αγωνιστικά όπλα. Ο σκελετός επιμηκύνθηκε και η νέα κάνη, φτιαγμένη από σκληρότερο κράμα, είχε αντίστοιχα μήκος 120mm. Το έξτρα μήκος δίνει ταχύτητα στο βλήμα και βοηθά τη σκοπευτική γραμμή. Μια εξαίρετη σκανδάλη “από το εργοστάσιο”, εκμεταλλεύεται τη μηχανική ακρίβεια του συνόλου. Ο σκελετός είναι από ατσάλι με βελτιωμένο, λεπτότερο σχήμα και έντονες εγχαράξεις στη λαβή, που βοηθούν στη συγκράτηση της ανάκρουσης. Περιλαμβάνει αμφίπλευρο μοχλό ασφάλειας και ένα κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα που αναστρέφεται για χρήση από αριστερόχειρες.
Το κλείστρο έχει διαφορετικό προφίλ. Είναι ελαφρύτερο και ενισχυμένο μόνο στα κρίσιμα για αντοχή σημεία, συμβάλλωντας στη μικρή ανάκρουση. Πέρα από τα πλήρως ρυθμιζόμενα σκοπευτικά, μια πλάκα την κορυφή του κλείστρου επιτρέπει την ανάρτηση οπτικών στοχάστρων που είναι δημοφιλή στους αγώνες IPSC. Έδρεψε δεκάδες εθνικούς και παγκόσμιους τίτλους σκοποβολής και συνεχίζει καθημερινά ως ένα από τα πλέον ισορροπημένα, αξιόπιστα και ευκολοσυντήρητα, σύγχρονα αγωνιστικά όπλα.
2_101.jpg
Στη χειρουργική κλίνη

To Shadow 2 είναι εξαιρετικό πιστόλι, αλλά έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Γεμάτο με 19 φυσίγγια 9mm Para ζυγίζει σχεδόν 1,5 κιλά και με μήκος 217mm είναι βαρύ και πολύ μεγάλο για συγκαλυμμένη οπλοφορία. Στην Ελλάδα αυτό δε γίνεται αντιληπτό γιατί παράλογοι νόμοι έχουν εξαλείψει το δικαίωμα στην άμυνα, αλλά η Τσεχία είναι μια χώρα όπου περισσότεροι πολίτες διαθέτουν όπλα για αυτοπροστασία παρά για κάθε άλλη χρήση.
Η ομάδα της CZ άρχισε να σχεδιάζει το 2021 ένα μικρότερο, ελαφρότερο Shadow 2 που θα μπορούσε να καλύπτει δύο ρόλους: καθημερινή οπλοφορία αλλά και αγωνιστική χρήση. Ένα πιστόλι με το οποίο ο κάτοχος θα προπονείται τα σαββατοκύριακα και θα το έχει στη ζώνη του τις υπόλοιπες μέρες.
Το βασικό μέλημα ήταν η μείωση βάρους, οπότε αντάλλαξαν το ατσάλι του σκελετού με σφυρήλατο ντουραλουμίνιο. Όχι μόνο αυτό. Αφαιρώντας 2,5 περίπου εκατοστά από το μήκος του κλείστρου και 2 από τη λαβή, κατέβασαν το βάρος στα 850 (κενά) γραμμάρια. Οι γεμιστήρες τώρα χωρούν 15 φυσίγγια (όσο και το αρχικό CZ 75, οπότε υποπτευόμαστε ότι είναι εναλλάξιμοι). Με μήκος κάνης στα 102mm είναι νόμιμο για σκοποβολή και οπλοφορία σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της ελλάδας.
3_78.jpg
Πλήρες αγωνιστικό “πακέτο”

Αν τοποθετήσουμε το Shadow 2 Compact δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του θα βρούμε τα ίδια προηγμένα, αγωνιστικά χαρακτηριστικά.
Εσωτερικά ο μηχανισμός είναι απαράλλακτος. Η σκανδάλη διατηρεί το σχήμα, το βάρος έλξης και την ποιότητα που κερδίζει πρωταθλήματα.
Οι αμφιδέξιες ασφάλειες παραμένουν, και τα αλουμινένια, λεπτά πλακίδια στη λαβή εξασφαλίζουν το ίδιο κράτημα. Ο μοχλός απελευθέρωσης του γεμιστήρα είναι ελαφρώς μικρότερος, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ακούσια κατά τη μεταφορά σε θήκη οπλοφορίας.
Τα σκοπευτικά είναι υπερ-πλήρη με λεπτή οπτική ίνα στην ακίδα και ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο. Το τελευταίο είναι το ίδιο πουχρησιμοποιούν τα αγωνιστικά μοντέλα Shadow και Tactical Sports. Στηρίζεται πάνω σε μία βάση επί του κλείστρου. Αφαιρώντας τη, ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει ένα μίνι στόχαστρο red dot απευθείας στο πιστόλι. Τέτοιες συσκευές που κυριαρχούν επί χρόνια στους αγώνες, έχουν εσχάτως περάσει και στα όπλα ατυτοάμυνας γιατί προσφέρουν αυξημένη ευστοχία (ειδικά σε χαμηλό φωτισμό). Αναφερόμενοι στο σκοτάδι, το Shadow 2 Compact διαθέτει και μια ράγα ανάρτησης φακών ή λέηζερ κάτω από την κάνη.
4_63.jpg
Το κλείσιμο ενός κύκλου…

Ή μια νέα αρχή; Πριν 48 χρόνια, ο Φράντιτσεκ Κούκυ έδωσε στον κόσμο το CZ 75, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη φορητών όπλων. Ζύγιζε σχεδόν ένα κιλό, χωρούσε 15 φυσίγγια και μπορούσε να κουβαληθεί με τη σφύρα υψωμένη σε “μονή ενέργεια” ή κατεβασμένη (“διπλή ενέργεια”) όπως ένα περίστροφο. Το όπλο αυτό έγινε το πλέονν αντιγραμμένο πιστόλι στον κόσμο και γέννησε μια σειρά από εκδόσεις για σκοποβολή που με τη σειρά τους εξελίχθηκαν στη σειρά Shadow. Το στρατιωτικό πιστόλι έγινε αθλητικό όπλο, προσαρμόστηκε και διέπρεψε. Το 2023, το αγωνιστικό όπλο που προήλθε από εκεί, “επιστρέφει στις ρίζες” κατά ένα τρόπο. Γίνεται πάλι ένα πιστόλι μάχης, με όλη τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εξέλιξη που προέκυψε στη διαδρομή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης